Το μέγεθος της οικογένειας μπορεί να επηρεάσει τη γνωστική σας ικανότητα καθώς μεγαλώνετε. Μην βιαστείτε να τα «βάλετε» μαζί μας. Δεν το λέμε εμείς, αλλά ερευνητές.
της Μ. Παπαδοδημητράκη
Με μια γρήγορη αναζήτηση βρίσκει κανείς αρκετές έρευνες που συνδέουν το μορφωτικό επίπεδο ή το επάγγελμα με τη γνωστική ικανότητα των ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας. Ωστόσο, άλλοι παράγοντες, όπως η γονιμότητα ή ο αριθμός των παιδιών, δεν έχουν λάβει την προσοχή που τους αξίζει.
Πρόσφατα, ερευνητές από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Κολούμπια Mailman, το Κέντρο Μελέτης Τρίτης Ηλικίας Robert Butler Columbia και το Πανεπιστήμιο Paris Dauphine υποστήριξαν ότι ο αριθμός των παιδιών που έχετε, συνδέεται με την κατάσταση των γνωστικών σας ικανοτήτων όταν μεγαλώσετε.
Η έκθεσή τους, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Demography, ανέφερε ότι η απόκτηση τριών ή περισσότερων παιδιών μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη γνωστική λειτουργία των γονέων όσο μεγαλώνουν. Ανέφερε, επίσης, ότι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία γονείς με δύο παιδιά είχαν καλύτερες γνωστικές επιδόσεις σε σχέση με τους τρίτεκνους.
«Η αρνητική επίδραση της απόκτησης τριών ή περισσότερων παιδιών στη γνωστική ικανότητα δεν είναι αμελητέα, ισοδυναμεί με 6,2 χρόνια φθοράς», σημειώνει ο Eric Bonsang, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Paris Dauphine.
Για να διερευνήσουν εάν η ύπαρξη τριών ή περισσότερων παιδιών έναντι των δύο επηρεάζει τη γνωστική λειτουργία των μεγαλύτερων σε ηλικία γονέων, οι συγγραφείς της μελέτης ανέλυσαν δεδομένα από την Έρευνα για την υγεία, τη γήρανση και τη συνταξιοδότηση στην Ευρώπη (SHARE). Τα δεδομένα προήλθαν από αντιπροσωπευτικό δείγμα ηλικιωμένων πληθυσμών από 20 ευρωπαϊκές χώρες (ανάμεσά τους η Ελλάδα) και το Ισραήλ.
Πώς συνδέεται η γονιμότητα με τη γνωστική ικανότητα;
Η απόκτηση ενός επιπλέον παιδιού συχνά συνεπάγεται σημαντικό οικονομικό κόστος, οδηγεί σε μείωση του οικογενειακού εισοδήματος και κατά συνέπεια του βιοτικού επιπέδου όλων των μελών της οικογένειας. Συνθήκες που προκαλούν άγχος. Όλοι αυτοί οι παράγοντες θα μπορούσαν να συμβάλουν στην επιδείνωση της γνωστικής λειτουργίας.
Επίσης, η απόκτηση ενός επιπλέον παιδιού σχετίζεται με τη χαμηλότερη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας, τις λιγότερες ώρες εργασίας και τις χαμηλότερες αποδοχές. Όμως, η συμμετοχή στο εργατικό δυναμικό επηρεάζει θετικά τη γνωστική λειτουργία ανδρών και γυναικών.
Τρίτον, οι γονείς με περισσότερα παιδιά μπορεί να βιώνουν περισσότερο άγχος, να έχουν λιγότερο χρόνο για να χαλαρώσουν και να απολαύσουν δραστηριότητες αναψυχής, ενώ δεν είναι σπάνια η στέρηση ύπνου.
Από την άλλη, η απόκτηση παιδιών μειώνει τον κίνδυνο κοινωνικής απομόνωσης μεταξύ των ηλικιωμένων, βασικός παράγοντας γνωστικής έκπτωσης, και συχνά αυξάνει την κοινωνική αλληλεπίδραση.
Η σημασία της έρευνας
«Η κατανόηση των παραγόντων που συμβάλλουν στη βέλτιστη γνωστική λειτουργία όσο περνούν τα χρόνια είναι απαραίτητη, για να διασφαλίσουμε την υγιή γήρανση σε ατομικό και κοινωνικό επίπεδο, ιδιαίτερα στην Ευρώπη όπου το μέγεθος της οικογένειας συρρικνώνεται και ο πληθυσμός γερνάει γρήγορα», λέει ο Vegard Skirbek, καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Κολούμπια Mailman.
«Σε ατομικό επίπεδο, η προστασία της γνωστικής υγείας σε μεγάλη ηλικία είναι σημαντική για τη διατήρηση της ανεξαρτησίας, μιας δραστήριας κοινωνικής ζωής και της παραγωγικότητας. Σε επίπεδο κοινωνίας, είναι απαραίτητη για την παράταση της εργασιακής ζωής και τη μείωση του κόστους υγειονομικής περίθαλψης», προσθέτει ο Bonsang.
ow