Πώς αποζημιώνονται οι ζημιές στο αυτοκίνητο από χαλαζόπτωση

Οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν δημιουργήσει ειδικά πακέτα προστασίας από καιρικά φαινόμενα ώστε οι ασφαλισμένοι ιδιοκτήτες οχημάτων που θα τα επιλέξουν να μπορούν να είναι ήσυχοι ότι θα αποζημιωθούν σε περίπτωση πρόκλησης ζημιάς στο όχημά τους από μια πλημμύρα ή μία πτώση δέντρου.

Ωστόσο θα πρέπει να επισημάνουμε ότι τα ασφαλιστήρια συμβόλαιο που καλύπτουν τις φυσικές καταστροφές είναι ακριβότερα από τα απλά ασφαλιστικά συμβόλαια αλλά αποζημιώνουν τους ιδιοκτήτες οχημάτων που τα έχουν επιλέξει σε περίπτωση ζημιάς που προκλήθηκε από έντονα καιρικά φαινόμενα.

Η παροχή «Χαλάζι» δίδεται μέσα από την προαιρετική παροχή «Φυσικά Φαινόμενα» και αποζημιώνει τις υλικές ζημιές που θα συμβούν σε ένα όχημα από χαλάζι και έως του ανώτατου ασφαλισμένου κεφαλαίου. Η παροχή Φυσικά Φαινόμενα συμπεριλαμβάνει επιπλέον της χαλαζόπτωσης και ζημιές από καταιγίδα, θύελλα, χιόνι, τυφώνα, λαίλαπα, ανεμοθύελλα, έκρηξη ηφαιστείου και σεισμό ανάλογα τους όρους ενώ συνήθως δίδεται είτε εντός του πακέτου φωτιά-κλοπή οχήματος είτε και μεμονωμένα ανάλογα την εταιρεία.

Σε ορισμένες εταιρείες η χαλαζόπτωση παρέχεται χωρίς καμία συμμετοχή του ασφαλισμένου, σε άλλες εταιρείες ο ασφαλισμένος συμμετέχει στην ζημιά με ένα ελάχιστο ποσό π.χ. 250, 300, 400, 500 ευρώ, ενώ σε άλλες εταιρείες όταν ο ασφαλισμένος επισκευάσει τις ζημιές από χαλαζόπτωση σε συνεργαζόμενο συνεργείο το αρχικό ποσό απαλλαγής μειώνεται στο μισό ή και εξαλείφεται μαζί και με άλλα ωφελήματα. Σημαντικός ο ρόλος του διαμεσολαβητή και στην ενημέρωση για την συγκεκριμένη παροχή σε περίπτωση αποζημίωσης. Προϋπόθεση για την καταβολή αποζημίωσης είναι η προσκόμιση στην ασφαλιστική εταιρεία πιστοποιητικού από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για τις καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν κατά την ημερομηνία, την ώρα και την περιοχή που συνέβη το ζημιογόνο γεγονός.