Πολιτική αντιπαράθεση Τζηκαλάγια-Φίλη στη Βουλή για το μεταναστευτικό
ΖΗΣΗΣ ΤΖΗΚΑΛΑΓΙΑΣ: Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μετά από αυτήν την πολύωρη, πέντε ώρες μέχρι τώρα, αλλά εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πρώτη συνεδρία της Επιτροπής μας για αυτό το σπουδαίο νομοσχέδιο, ως πολιτικό μέλος του εθνικού κοινοβουλίου, δεν μπορώ να μη μιλήσω καθαρά πολιτικά γιατί όχι μόνο από αυτά που είπε τουλάχιστον δις ο αξιότιμος Εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και τουλάχιστον άλλοι δύο συνάδελφοι του κόμματός του για τις μεταναστευτικές ροές. Αυτά τα τρία χρόνια οι Έλληνες πολίτες γνωρίζουν ότι τα μέτρα που πήρε η κυβέρνησή μας περιορίστηκαν δραστικά σε πάνω από 90%. Μόνο στην περιβόητη Μόρια της Λέσβου, από 25.000 που ήταν το καλοκαίρι του 2019, τώρα είναι γύρω στους 1000 –1200. Μόνο αυτό τα λέει όλα. Όλα αυτά τα χρόνια η Ελλάδα πορεύεται, πολιτεύεται, με βάση κυρίως την προστασία των συνόρων χερσαίων και θαλάσσιων της εθνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων, πάντοτε βέβαια με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και αυτό το βλέπουν και οι διεθνείς οργανισμοί, όπως η Frontexκαι τόσοι άλλοι. Γνωρίζουμε και πολύ καλά πως και συλλογικοί φορείς και κρατικοί φορείς και πολίτες επιβραβεύτηκαν για τη στάση, τη συμπεριφορά και την ανθρωπιά που επέδειξαν όλα αυτά τα χρόνια. Δεν γνωρίζω ακριβώς το περιστατικό του 14, σίγουρα και εκείνη και η κυβέρνηση που ήταν τότε προσπαθούσε όσο μπορούσε να περιορίσει τη λαίλαπα του ανεξέλεγκτου μεταναστευτικού κύματος το οποίο διογκώθηκε στα 4,5 χρόνια της διακυβέρνησης του Σύριζα.
Ερχόμενος τώρα στο νομοσχέδιο. Άκουσα με μεγάλη προσοχή στην εισαγωγική πρωτομιλία της στην Υπουργό Παιδείας, την κυρία Κεραμέως, η οποία είπε το πολύ σωστό, ότι στα 3 χρόνια που συμπληρώνουμε σαν διακυβέρνηση, έρχεται το 8ο νομοσχέδιο και ουσιαστικά υλοποιούμε τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις που προέκυψαν μέσα από το κυβερνητικό μας πρόγραμμα για την παιδεία το οποίο καταθέσαμε τον Νοέμβριο του 2018. Θα έλεγα, ότι αυτά που κάναμε αυτά τα χρόνια και θα κάνουμε ακόμη τους επόμενους 8 – 9 μήνες που μένουν μέχρι να ολοκληρώσουμε τη θητεία μας, είναι μια δικαίωση των θέσεων και πολιτικών μας σε αυτά που πιστεύουμε τα τελευταία 40 χρόνια θα έλεγα. Και γιατί λέω σαράντα χρόνια; Δεν είναι τυχαίο. Μιας και παρευρίσκεται ο συνομήλικος, ο κ. Φίλης που τα ίδια χρόνια ήμασταν στο πανεπιστήμιο και η κυρία Τζούφη που προερχόμαστε από το ίδιο πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων. Έχω να πω λοιπόν, ότι το 1982 με έναν άλλο τότε περιβόητο νόμο πλαίσιο 1268 είναι από τους λίγος που θυμάμαι, γιατί επέφερε πολλά δεινά στη δημόσια ανώτατη παιδεία, με δύο κυριότερα ζητήματα.
Πρώτο. Τότε με ένα νόμο και ένα άρθρο, είχε αποφασιστεί όλοι οι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος, εντάσσονταν αυτόματα, χωρίς κρίση και αξιολόγηση στην ακαδημαϊκή ιεραρχία καταλαμβάνοντας τη θέση του λέκτορα.
Και δεύτερον. Τότε, – εγώ τα γνωρίζω κ. Φίλη επειδή συμμετείχα ως αιρετός εκπρόσωπος της παράταξής μου στη διοίκηση της σχολής μου και του πανεπιστήμιου – σε μεγάλο βαθμό, σε μεγάλα ποσοστά συμμετοχής των φοιτητών και μάλιστα να έχω γνώμη και κρίση για το διδακτικό ερευνητικό έργο των καθηγητών και για την έρευνα ακόμα που πραγματοποιούσαν. Έρχεται λοιπόν αυτό το νομοσχέδιο το οποίο διασφαλίζει αυτά που πιστεύαμε από τότε, το ανεξάρτητο αυτοδιοίκητο δημοκρατικό πανεπιστήμιο. Ελεύθερο πανεπιστήμιο για να μην πω φιλελεύθερο που ίσως σας ενοχλεί. Αυτό πιστεύαμε και τότε. Και ερχόμαστε τώρα και 40 χρόνια μετά και όχι μόνο τρία χρόνια από τότε που τα λέγαμε πριν τις εκλογές του Ιουνίου του 19 και λέμε με αυτό το νομοσχέδιο διασφαλίζεται η αυτοτέλεια και η αυτονομία του πανεπιστημίου, το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων, η αποκέντρωση στη λήψη των αποφάσεων, η διαφάνεια στο πανεπιστήμιο.
Όσο μπορώ πιο συνοπτικά γιατί θα τα πούμε και στην ολομέλεια, να ξεκινήσω από τα τελευταία. Ότι το ολοήμερο σχολείο που το πάμε από τις 16:00στις 17:30 κάτι που είναι μεγάλη προσφορά στην οικογένεια στη μητέρα.
Για το ΔΟΑΤΑΠ που αυτά τα 3 χρόνια βελτίωσε την απόδοσή του και τη λειτουργικότητα. Εμείς θέλουμε να το κάνουμε ακόμη καλύτερο. Καταργούμε την ατομική αίτηση. Δηλαδή γίνεται αυτόματα αναγνώριση του πτυχίου από ένα ξένο πανεπιστήμιο, εφόσον αυτό το πανεπιστήμιο είναι αναγνωρισμένο από την Εθνική Αρχή της Αναγνώρισης. Όλα αυτά θα ελέγχονται. Εξυπακούεται αυτό.
Αυτόματη αναγνώριση του ακαδημαϊκού τίτλου εντός λίγων μηνών από την αίτηση. Προβλέπονται πρωτοποριακά πράγματα. Τα διπλά προγράμματα σπουδών, κοινά προγράμματα σπουδών, erasmus μεταξύ σχολών του ίδιου πανεπιστήμιου διαφορετικών τμημάτων της ίδιας σχολής, διαφορετικών σχολών, διαφορετικών πανεπιστημίων. Άμα θέλετε και ίδρυση παραρτημάτων εντός της Ελλάδος, εκτός της Ελλάδος, ξενόγλωσσα τμήματα. Αυτό είναι ανοιχτό πανεπιστήμιο. Φυσικά σε όλα αυτά τα πράγματα φροντίζουμε έτσι ώστε να υπάρχουν, όπως παραδείγματος χάρη, στην κρίση και αξιολόγηση των καθηγητών ισχυρά φίλτρα και δικλείδες ασφαλείας στην εξέλιξή τους.
Στο εκλεκτορικό σώμα για συγκεκριμένο για το ίδιο γνωστικό αντικείμενο προβλέπουμε ηλεκτρονική κλήρωση. Τι πιο ανοιχτό και διαφανές από το να υπάρχει ηλεκτρονική κλήρωση για την επιλογή του εκλεκτορικό σώματος;
Καταπολεμάμε την γραφειοκρατία. Τα μεταπτυχιακά προγράμματα ( ομιλίες εκτός μικροφώνου)
Φαντάζομαι, κυρία Τζούφη ότι εννοούσα τον κύριο Φίλη ότι είμαστε της ίδιας γενιάς στην πολιτική και στον φοιτητικό συνδικαλισμό. (ομιλίες εκτός μικροφώνου).
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΣΥΡΙΓΟΣ (Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Γίνεται ηλεκτρονική επιλογή των μελών που θα είναι στην επιτροπή; Τι λέτε τώρα;…….. το σύστημα ………….στο οποίο αναρτώνται τα βιογραφικά; Δεν μιλάμε για αυτό το πράγμα. Μιλάμε για ηλεκτρονική επιλογή των μελών των επιτροπών(ομιλεί εκτός μικροφώνου).
ΜΕΡΟΠΗ ΤΖΟΥΦΗ: Γίνεται κλήρωση σε όλες τις σχολές και στα εσωτερικά μέλη και στα εξωτερικά και αυτούς που είναι πιο κοντά στο συναφές ……..αντικείμενο και το μόνο που αλλάζετε είναι η συσχέτιση ανάμεσα στα εσωτερικά και εξωτερικά μέλη. Την κάνετε λίγο παραπάνω.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΙΓΑΛΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Αφήστε τον κύριο Τζηκαλάγια να ολοκληρώσει.
ΜΕΡΟΠΗ ΤΖΟΥΦΗ: Έτσι γίνεται, κύριε Συρίγο. Γίνεται με κλήρωση δημόσια.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΣΥΡΙΓΟΣ (Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων):(ομιλεί εκτός μικροφώνου).
ΖΗΣΗΣ ΤΖΗΚΑΛΑΓΙΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, έχω τον λόγο;
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΙΓΑΛΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κύριε Τζηκαλάγια, έχετε τον λόγο.
ΜΕΡΟΠΗ ΤΖΟΥΦΗ: Με κλήρωση, στις ιατρικές σχολές, παρουσία, σε όλες τις σχολές.Αμφισβητείτε την δημοκρατία των κληρώσεων;
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΙΓΑΛΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κυρία Τζούφη, παρακαλώ μην διακόπτετε.
ΜΕΡΟΠΗ ΤΖΟΥΦΗ:Λέω, αν αμφισβητείτε τον τρόπο των κληρώσεων που γίνονται μέσα στις σχολές; Για να καταλάβω.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΙΓΑΛΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κυρία Τζούφη, παρακαλώ, δεν έχετε το λόγο. Γίνεται κλήρωση με κάτι χαρτάκια που τυλίγουμε και τα πετάμε σε ένα κουτάκι, το γνωρίζουμε όλοι καλά. Ο κύριος Συρίγος μιλάει για ηλεκτρονική κλήρωση που είναι αυτό που προβλέπει το νομοσχέδιο. Μερικές φορές είναι τεράστια διαφορά. Κύριε Τζηκαλάγια, ολοκληρώστε.
ΜΕΡΟΠΗ ΤΖΟΥΦΗ:(ομιλεί εκτός μικροφώνου).
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΣΥΡΙΓΟΣ (Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων):(ομιλεί εκτός μικροφώνου).
ΖΗΣΗΣ ΤΖΗΚΑΛΑΓΙΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, δεν με ενόχλησε καθόλου η διακοπή που έγινε μεταξύ πανεπιστημιακών δασκάλων, εσάς που προεδρεύετε, η συνάδελφος, η κυρία Τζούφη, ο Υφυπουργός Παιδείας, ο κύριος Συρίγος, ο οποίος απάντησε με τον καλύτερο τρόπο,οποτέ δεν χρειάζεται να απαντήσω εγώ στην συνάδελφο, την κυρία Τζούφη. Δεν είναι αυτός ο ρόλος μου.
Προβλέπουμε, τελειώνω σε δύο λεπτά κύριε Πρόεδρε, τα προγράμματα των μεταπτυχιακών σπουδών. Δεν χρειάζεται, αυτό είναι η αποκέντρωση, να εγκρίνονται από το Υπουργείο Παιδείας. Τα αποφασίζει η Σύγκλητος, αποφασίζει η ίδια η σχολή και το τμήμα. Και μιας και χθες στη συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών στη Βουλή ειπώθηκαν ότι εμείς δεν έχουμε συμπλέγματα με το να υιοθετήσουμε θέσεις και της αριστεράςή και τουΚΚΕ, όπως παραδείγματος χάριν στο ποιος μπορεί να μιλάει για εργατική τάξη και δικαιώματα του εργάτη. Εμείς φέρνουμε τα βιομηχανικά διδακτορικά. Αυτό που λέγαμε όλοι εδώ και χρόνια, η γνώση, η παραγωγή της γνώσης, η παιδεία, η έρευνα να συνδέονται με την παραγωγή. Θα υπάρχει σύμβαση μεταξύ του φοιτητή, του πανεπιστημίου και της επιχείρησης.
Όσον αφορά τη φοιτητική μέριμνα. Σαφώς και η φοιτητική μέριμνα μεγαλώνει πολύ, παίρνοντας υπόψη την αριστεία συνδυασμένη με τα οικονομικά και κοινωνικά κίνητρα. Για να βοηθηθεί ένας φοιτητής πρέπει να είναι καλός φοιτητής και αυτός που είναι καλός φοιτητής και έχει ανάγκη κοινωνική και οικονομική θα βοηθηθεί.
Τέλος, όσον αφορά τη διασφάλιση της περίθαλψης του φοιτητή. Επειδή το γνωρίζω πάρα πολύ καλά, ο φοιτητής τώρα έχει περίθαλψη, εφόσον δικαιούται ο γονιός του. Μεταφέρεται το ασφαλιστικό δικαίωμα κάθε πολίτη που τελειώνει στα 18, αν δεν περάσει στο πανεπιστήμιο, όταν περάσει στο πανεπιστήμιο, τότε συνεχίζει να είναι ασφαλισμένος από τον γονέα του. Τι λέμε τώρα; Επειδή υπάρχουν πάρα πολλοί ανασφάλιστοι με τα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα που υπάρχουν στην κοινωνία και οι ανασφάλιστοι φοιτητές θα έχουν περίθαλψη ανεξαρτήτως.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΙΛΗΣ: Ουδείς, επί ΣΥΡΙΖΑ πια ανασφάλιστος. Τελείωσε. Ουδείς.(ομιλεί εκτός μικροφώνου).
ΖΗΣΗΣ ΤΖΗΚΑΛΑΓΙΑΣ: Εμείς θέλουμε την ανταμοιβή της εργασίας. Πρέπει να υπάρχει ασφάλιση για να υπάρχει και ανταποδοτικότητα και αναλογικότητα. Η παράταξή μας αγωνίζεται και επικροτεί την εργασία. Εμείς αυτό κάνουμε σε όλα τα επίπεδα. Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Δείτε το video: