Η διατήρηση και η γενετική βελτίωση των αγελάδων κρεοπαραγωγής της ελληνικής κόκκινης φυλής ελευθέρας βοσκής, ταυτόχρονα µε την ανάδειξη και πιστοποίηση, µε επιστηµονικά τεκµήρια, των ανώτερων ποιοτικών χαρακτηριστικών του κρέατός της, αποτυπωμένων σε ένα αναγνωρίσιμο εμπορικό brand, που θα δώσει την ευκαιρία στο προϊόν να αποκτήσει υπεραξία, είναι ο απώτερος στόχος 35 κτηνοτρόφων του κλάδου από τη Δυτική Μακεδονία, που ενώνουν τις δυνάμεις τους.
Με όχηµα τον Αγροτικό Συνεταιρισµό ∆ηµητριακών και Κτηνοτροφικών Προϊόντων Καστοριάς, νέοι και µεγαλύτεροι κτηνοτρόφοι από το νοµό, αλλά και την Κρυσταλλοπηγή Φλώρινας και το Βόιο Κοζάνης κατέβασαν κοινή πρόταση στο µέτρο 10.2.1 του ΥπΑΑΤ, για τους γενετικούς πόρους στην Κτηνοτροφία, βάζοντας στο περιθώριο άγονες αντιπαραθέσεις και αχρείαστους ανταγωνισµούς του παρελθόντος, για το κοινό καλό.
«Το πρόγραµµα άρχισε να υλοποιείται από το Σεπτέµβριο του 2017 µε τη συµµετοχή 35 εκµεταλλεύσεων που εκτρέφουν συνολικά γύρω στις 2.000 µάνες ελληνικής κόκκινης φυλής Καστοριάς–Κρυσταλλοπηγής», τόνισε στην Agrenda η κτηνοτρόφος Άννα Μόσχου από την Καστοριά, που έχει αναλάβει ρόλο «µπροστάρησας» στο όλο εγχείρηµα.
Όπως εξήγησε, το πρόγραµµα είναι σπονδυλωτό, σε τρία επίπεδα, µε το πρώτο να προβλέπει ενέργειες που έχουν να κάνουν µε την καταχώριση του ζωικού κεφαλαίου που ανήκει στις συµµετέχουσες εκµεταλλεύσεις, το δεύτερο αφορά στον ποσοτικό και ποιοτικό έλεγχο του παραγόµενου προϊόντος και το τρίτο εκπαίδευση και ενηµέρωση παραγωγών και καταναλωτών.
«Αποτελέσµατα δεν έχουµε ακόµη στο επίπεδο της γενετικής βελτίωσης διότι αυτά θα αρχίσουν να φαίνονται µακροπρόθεσµα», είπε η κ. Μόσχου, σηµειώνοντας πως «µέχρι τώρα ήµασταν ο καθένας µόνος, τώρα έχουµε επιστηµονική καθοδήγηση. Γιατί όλα τα θηλυκά δεν έχουν τις προδιαγραφές να γίνουν µητέρες, ούτε όλα τα αρσενικά να γίνουν επιβήτορες. Θα µπορεί να γίνει και ανταλλαγή αρσενικών, διότι µπορεί να έχω ένα καλό επιβήτορα στην εκτροφή µου, αλλά για λόγους αιµοµιξίας να µη γίνεται να τον αξιοποιήσω. Έτσι θα βελτιωθεί σταδιακά η φυλή, χωρίς να φτάσουµε στην παραµόρφωσή της. ∆εν θέλουµε µε τίποτε να χάσουµε την ποιότητα που είναι το συγκριτικό µας πλεονέκτηµα».
Από τις αρχές του 2019 ξεκινά και ο ποιοτικός έλεγχος στο επιστηµονικά τεκµηριωµένο παραγόµενο προϊόν
Από τον Ιανουάριο του 2019 θα αρχίσει να τρέχει και η καταγραφή του ποιοτικού ελέγχου στο προϊόν που παράγεται από τα ζώα αυτά, τα οποία, σύµφωνα µε την κ. Μόσχου, θα είναι επιστηµονικά τεκµηριωµένα κι αναγνωρισµένα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. «Έτσι θα µπορέσουµε να προασπίσουµε το προϊόν που παράγουµε και να του δώσουµε τη χαµένη υπεραξία του» επεσήµανε η ίδια και σηµείωσε ότι τα ζώα της ελληνικής κόκκινης φυλής Καστοριάς-Κρυσταλλοπηγής, λόγω του ό,τι εκτρέφονται ελεύθερα στη φύση για 8 µήνες το χρόνο υπερέχουν ποιοτικά από τα αντίστοιχα εισαγωγής. Η στόχευση όλων αυτών, πρόσθεσε, είναι όχι µόνο να διατηρηθεί και να αναδειχθεί η φυλή, αλλά και να πιστοποιηθεί και στο τέλος να υπάρξει και µια ειδική σήµανση, ώστε οι καταναλωτές να µπορούν να αναγνωρίζουν τα τελικά της προϊόντα και να τα αναζητούν.
agronews.gr