Ραγδαία αύξηση εισαγωγών στα νοσοκομεία – Έκτακτο σχέδιο “κλιμάκωσης κλινών Covid” στο ΕΣΥ

Έκτακτο σχέδιο βρίσκεται και πάλι σε εξέλιξη στο ΕΣΥ για την εξυπηρέτηση των αυξημένων εισαγωγών ασθενών με κορονοϊό, που πλέον έχουν ξεπεράσει τις 320 καθημερινά.

Τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας που δημοσιεύθηκαν χθες, δείχνουν πως την εβδομάδα 4-10 Ιουλίου καταγράφηκε αύξηση κατά 18% στα νέα κρούσματα σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη, και κατά 16% στις εισαγωγές ασθενών με covid στα νοσοκομεία.

Η μεγάλη αυξητική τάση του επιδημικού κύματος φαίνεται να έχει ανακοπεί στην κοινότητα, αλλά όχι ακόμη στα νοσοκομεία.

«Σχέδιο κλιμάκωσης κλινών Covid»

Ο σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας περιλαμβάνει την ανάπτυξη επιπλέον απλών κλινών Covid, σύμφωνα με τα επιχειρησιακά σχέδια που έχουν προετοιμάσει τα νοσοκομεία, με ταυτόχρονο περιορισμό των κλινικών άλλων νοσημάτων (παθολογικές, πνευμονολογικές, οφθαλμολογικές κλπ).

Την παραδοχή ότι το ΕΣΥ πιέζεται ξανά έκανε την Τρίτη (11/07) ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ο οποίος εικάζει ότι η πίεση αυτή θα διαρκέσει μόλις 20 ημέρες.

«Το επόμενο εικοσαήμερο θα έχουμε μία πίεση του εθνικού συστήματος υγείας και σε non Covid και σε Covid περιστατικά στις απλές κλίνες. Το βλέπουμε καθημερινά. Παίρνουμε τα στοιχεία. Βλέπουμε να έχουμε αρνητικό ισοζύγιο στα εισιτήρια με τα εξιτήρια, άρα έχουμε περισσότερα εισιτήρια», τόνισε.

Που οφείλεται η πίεση στο Σύστημα Υγείας

Ο κ. Πλεύρης εξήγησε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ότι η πίεση στο Σύστημα Υγείας που παρατηρείται στις απλές κλίνες δεν οφείλεται μόνο στα COVID περιστατικά αλλά και στα non COVID περιστατικά. Ωστόσο, χαρακτήρισε «διαχειρίσιμη» την κατάσταση.

«Ο Ιούλιος είναι κατ’ εξοχήν μήνας που έχει και μεγάλη πίεση στα non Covid περιστατικά, διότι οι πολίτες που κάνουν κατά βάση τις διακοπές τους τον Αύγουστο, οποιαδήποτε ιατρική πράξη έχουνε σε εκκρεμότητα, την κάνουν πριν τις διακοπές. Είναι διαχειρίσιμη η κατάσταση» εξήγησε.