Η σημασία του Πάρκου για την Εθνική Συμφιλίωση , η ανάπτυξη δραστηριοτήτων και η μετεξέλιξή του σε πυλώνα μελέτης της πρόσφατης ιστορίας μας, αλλά και ανάπτυξης της περιοχής, βασισμένη στην αξιοποίηση της ιστορίας και της φύσης, βρίσκει ένθερμους υποστηρικτές.
Έξι μήνες χρειάστηκε για να συγκεντρωθούν, μετά από την απαραίτητη σύμφωνη γνώμη, οι υπογραφές θεσμικών εκπροσώπων νυν και πρώην κάτω από το κείμενο του Υπομνήματος (υπόμνημα ΠΕΣ), που ουσιαστικά βάζει τους βασικούς στόχους για την περεταίρω αξιοποίηση και μετεξέλιξη του Πάρκου Εθνικής Συμφιλίωσης (ΠΕΣ). Συναντήσεις και επικοινωνία με Πολιτικές Προσωπικότητες , με τους περιφερειάρχες Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου με εμπλεκόμενους δημάρχους νυν και πρώην ,πρώην Νομάρχες, κ.α.ήθελαν το χρόνο τους.
Για την δημοσιοποίηση- προβολή του υπομνήματος έχει συγκροτηθεί τιμητική Επιτροπή προερχόμενη από τους υπογράφοντες, που για λόγους και συμβολισμού ,τόσο του χώρου της εξέλιξης των ιστορικών γεγονότων, όσο και της σύνδεσης με το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Μακεδονίας, συγκροτείται: από τον γράφοντα-οργανωτή της πρωτοβουλίας, τους δημάρχους Κόνιτσας Νεστορίου και Πρέσπας και ένα μέλος προερχόμενο από το πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
Το Σάββατο 9/7 2022 ξαναζωντάνεψε η ελπίδα για την πολύπλευρη αξιοποίηση του ΠΕΣ στο Γράμμο.
Με την παρουσία του προέδρου της Βουλής το Ίδρυμά της για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία ξεκίνησε ένα νέο θεσμό «των Συναντήσεων» με πρώτη «Συνάντηση» και θέμα: «Σύνταγμα και Εξωτερική Πολιτική» αφιερωμένη στον αείμνηστο Φίλιππο Πετσάλνικο. Βρέθηκαν στην εκδήλωση και είχα την ευκαιρία να συναντηθώ με τον πρόεδρο κ. Τασούλα, να συζητήσουμε και να με εκπλήξει ευχάριστα, για τους στόχους που βάζει για το Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης καθώς και για τη συμφωνία του σε σχέση με το περιεχόμενο του Υπομνήματος, που του υποβλήθηκε πρόσφατα. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής κατά το χαιρετισμό- έναρξη της εκδήλωσης: «Εμείς θα συνεχίσουμε εδώ αυτό που ξεκίνησε με μεγάλη διορατικότητα ο Φίλιππος Πετσάλνικος, θα συνεχίσουμε τις εκδηλώσεις. Οι φορείς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Αυτοδιοίκησης της Δυτ. Μακεδονίας και των Ιωαννίνων, το κομμάτι κυρίως που γειτνιάζει με σας, δηλαδή της Κόνιτσας, μου έχουν ζητήσει με ένα εμπεριστατωμένο Υπόμνημα και μου έχουν προτείνει ενδιαφέρουσες ιδέες για το ζωντάνεμα αυτού του χώρου. Όλα αυτά θα τα ζυγίσουμε, θα μας βοηθήσουν στο να
χαράξουμε τους νέους προσανατολισμούς μας και να είστε βέβαιοι ότι θα συμβάλουμε και εμείς με τις εκδηλώσεις μας εδώ, και τους συμβολισμούς που πρέπει να επιτελέσουμε, στον τελικό στόχο της Εθνικής Συμφιλίωσης, αυτής της ανηφορικής και δύσκολης πορείας. Είναι δύσκολο και ψυχολογικά και πολιτικά και κοινωνικά, αλλά δεν πρέπει να το εγκαταλείψουμε. Είδατε πόσοι Πρωθυπουργοί, πόσα ΦΕΚ έχουν ψηφιστεί για την Εθνική Συμφιλίωση και κάθε φορά κάτι υπολείπεται και κάθε φορά κάποιος από μας, αυτό που υπολείπεται πρέπει να το ξεπεράσουμε και πρέπει να συμβάλουμε σε αυτή τη γεφύρωση».
Ο σπόρος της πολύπλευρης αξιοποίησης έπεσε, οι προϋποθέσεις υπάρχουν, απομένει το ενδιαφέρον και η φροντίδα από τους άμεσα εμπλεκόμενους, εκτός Βουλής που δια στόματος του Προέδρου της δεσμεύτηκε .Οι Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου καθώς και οι εμπλεκόμενοι Δήμοι, να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.
Μία ευρεία σύσκεψη με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο της Βουλής και τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων στην προσπάθεια αυτή ,όπου ο καθένας θα αναλάβει το μερίδιο της ευθύνης του, είναι το πρώτο βήμα που πρέπει να ακολουθήσει.
Στρατάκης Γιάννης
π. Νομάρχης Φλώρινας
Περιφερειακός Σύμβουλος
Συνδυασμού «ΕΛΠΙΔΑ»