H Gazprom διακόπτει την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη για λόγους ανωτέρας βίας

Eπιστολή – που επικαλείται το Reuters – ανέφερε ότι η Gazprom, που διατηρεί το μονοπώλιο στις εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου μέσω αγωγών, δεν μπορούσε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις προμήθειας λόγω «έκτακτων» περιστάσεων εκτός του ελέγχου της.

Η ρωσική Gazprom διακόπτει την προμήθεια φυσικού αερίου προς την Ευρώπη – σε τουλάχιστον έναν μεγάλο πελάτη – σύμφωνα με την επιστολή της Gazprom με ημερομηνία 14 Ιουλίου που επικαλείται σήμερα το Reuters.

Στην επιστολή σημειώνεται πως το μέτρο ελήφθη για λόγους ανωτέρας βίας, με την ρήτρα – που επικαλείται μια επιχείρηση όταν σύντρεχει κάποιος εξωγενής παράγοντας – να ενεργοποιείται για τις παραδόσεις που ξεκινούν από τις 14 Ιουνίου.

Μια εμπορική πηγή δήλωσε ότι η επιστολή αφορούσε τις προμήθειες μέσω του αγωγού Nord Stream 1, μια σημαντική διαδρομή εφοδιασμού προς τη Γερμανία και πέραν αυτής.

Η Gazprom αρνήθηκε για την ώρα να κάνει κάποιο σχόλιο.

Το μέτρο αναμένται να κλιμακώσει τις ανησυχίες της Δύσης και να δυσχεράνει τις ήδη τεταμένες σχέσει με το Κρεμλίνο.

Υπενθυμίζεται πως η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έχει επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα, στοχεύει να σταματήσει να χρησιμοποιεί ρωσικά ορυκτά καύσιμα έως το 2027, αν και για την ώρα έχει ανάγκη από τον ρωσικό ανεφοδιασμό.

Από την πλευρά του, ο ρωσικός κολοσσός φυσικού αερίου δήλωσε πριν μερικές ημέρες πως δεν μπορεί να εγγυηθεί την καλή λειτουργία του αγωγού Nord Stream 1, που εξυπηρετεί την Ευρώπη. Η Gazprom αιτιολόγησε αυτή την αδυναμία, ισχυριζόμενη πως δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει ότι θα ανακτήσει μια γερμανική τουρμπίνα που είχε σταλεί για επιδιόρθωση στον Καναδά.