Συνεδριάζει η Σύγκλητος του Παν. Δυτ. Μακεδονίας για τη συγχώνευση με το ΤΕΙ

Το ζήτημα της συγχώνευσης με το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας θα απασχολήσει την σημερινή συνεδρίαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Δυτικής  Μακεδονίας.

Η Σύγκλητος συνεδριάζει, στις 2 το μεσημέρι της Τετάρτης,ενώ πριν δέκα ημέρες το   esos αποκάλυψε ότι στον υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, στάλθηκαν δύο πορίσματα για τη συγχώνευση των δύο Ιδρυμάτων,με αποτέλεσμα ο υπουργός να γίνει “μπαρούτι”.

Ο μεν Πρύτανης  του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Αντ. Τουρλιδάκης το κατέθεσε τέλη Ιουνίου και δήλωσε χθες ότι αυτό είναι το πραγματικό πόρισμα και   διατυπώνει την απορία στο esos γιατί ο Πρύτανης τους ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας κατέθεσε δεύτερο τροποποιημένο πόρισμα στη συνέχεια.

Ο  δε Πρύτανης του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας Στ. Γκανάτσιος , έχοντας και την ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου, κατέθεσε δεύτερο διαφοροποιημένο πόρισμα στις αρχές του Ιούλη.

Ο Πρύτανης του ΤΕΙ Δυτικής  Μακεδονίας  μιλώντας στο esos δήλωσε ότι δεν έχει συμφωνήσει με το αρχικό πόρισμα που στάλθηκε στον υπουργό Παιδείας γι αυτό και δεν το έχει υπογράψει.

Γι αυτό, όπως είπε, στη συνέχεια λίγες ημέρες μετά, στάλθηκε άλλο   πόρισμα  από το ΤΕΙ, με κάποιες τροποποιήσεις , επί του αρχικού,στον υπουργό Παιδείας.

Σημειώνεται πως και τα δύο πορίσματα φέρουν τα ονόματα όλων των μελών της Επιτροπής “Γαβρόγλου”.

Αυτή η εξέλιξη, αλλά και ο “κορμός” των δύο προτάσεων με 25 τμήματα αντί τουλάχιστον τα μισά,  φέρεται να έκανε “μπαρούτι” τον υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου.

Οι διαφορές

Οι διαφορές μεταξύ των δύο Ιδρυμάτων είναι οι εξής:

Το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας διέγραψε την ακόλουθη πρόταση του αρχικού πορίσματος:

Η πρόταση της Επιτροπής συνοψίζεται στη διατήρηση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και στην ενσωμάτωση σε αυτό των ακαδημαϊκών μονάδων του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, το οποίο θα πάψει να υφίσταται ως ΝΠΔΔ.

και την αντικατέστησε με την εξής πρόταση:

Η πρόταση της Επιτροπής συνοψίζεται στην συνένωση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας σε μια κοινή δομή στην οποία θα ενταχθούν  οι ακαδημαϊκές μονάδες, οι  διοικητικές υπηρεσίες, το πάσης φύσεως ανθρώπινο δυναμικό και οι  υποδομές των δύο Ιδρυμάτων.  

ΔΙΟΊΚΗΣΗ

Το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας πρόσθεσε στο πόρισμα τα εξής:

Λαμβάνοντας υπόψη ότι  τα υπάρχοντα προγράμματα Σπουδών ,θα συνεχίσουν να λειτουργούν παράλληλα ,για ένα  χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριετίας,  κρίνεται  σκόπιμο  να διατηρηθούν  αρχικά οι  διοικήσεις και των δύο Ιδρυμάτων. Τόσο σε ανώτατο επίπεδο (αντιπρυτάνεων), όσο και στο επίπεδο   των υπαρχουσών ακαδημαϊκών  μονάδων (κοσμητόρων σχολών και προέδρων τμημάτων) με πλήρη δικαιώματα και ψήφο σ’ όλα   τα όργανα (τμήμα, κοσμητεία , σύγκλητο) ,ούτως ώστε να δημιουργηθεί  σε πρώτη φάση και η απαιτούμενη όσμωση μεταξύ του προσωπικού των δύο ΑΕΙ. Με την λήξη δε των θητειών τους  να εκλέγονται νέες  διοικήσεις  για τις μονάδες που θα προκύψουν από τη νέα δομή. Με την παρούσα πρόταση η μόνη εμπλοκή που δημιουργείται είναι του κοσμήτορα πολυτεχνικής/ΣΤΕΦ  και προέδρου τμήματος μηχανολογίας . Αντίθετα με την υφιστάμενη πρόταση Ιωαννίνων / Ηπείρου δημιουργούνται θέματα σ’ όλο το φάσμα των διοικήσεων των τμημάτων και των σχολών του ΤΕΙ. Οι οποίες σημειωτέον είναι άρτι εκλεγείσες, ορισμένες μάλιστα   δεν έχουν αρχίσει καν τη θητεία τους   

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου από το esos.gr