Μια Καστοριανή ανοίγει νέο κεφάλαιο στα μέρη του μήλου

Με κύρια απασχόληση έως και το 2010 στον τοµέα της διαφήµισης, η Άννα Άτσου, εργαζόταν σε πολυεθνική εταιρεία. Η οικονοµική κρίση που έπληξε την Ελλάδα, την ώθησε να διαπιστώσει ότι πλέον είχε ξεκινήσει να µην φέρνει τα χρήµατα που θα δικαιολογούσαν τον µισθό της.

Κάπως έτσι κατάλαβε ότι η στιγµή να αλλάξει τη ζωή της είχε φτάσει. Αφήνοντας πίσω της την Αθήνα, µετακόµισε στο Μαυροχώρι Καστοριάς, το χωριό του άντρα της. Με τη συγκεκριµένη της επιλογή άφηνε πίσω µία καριέρα που είχε ήδη χτίσει, για να στραφεί στον πρωτογενή τοµέα και στην µεταποίηση του µήλου. «Βρέθηκα µπροστά στην επιλογή της εθελούσιας εξόδου και πάτησα το κουµπί της παραίτησης. Από τη µία πλευρά του ακουστικού θυµάµαι ότι είχα τον άντρα µου που έµενε στην Καστοριά και από την άλλη τη µητέρα µου», λέει η παραγωγός.

Η νέα πραγµατικότητα που κλήθηκε να αντιµετωπίσει από τη µία στιγµή στην άλλη δεν ήταν εύκολη, καθότι άφηνε πίσω τους γονείς της, τους φίλους της και την πόλη που είχε µεγαλώσει. «Ο άντρας µου είχε ως κύρια επαγγελµατική ασχολία τη γούνα, κλάδος ο οποίος είχε αρχίσει να φθίνει. Κι εγώ διατηρούσα τη φιλοσοφία ότι πλέον οι υπηρεσίες είχαν φτάσει σε τέλµα, ενώ ο πρωτογενής τοµέας µπορούσε να προσφέρει απτά πράγµατα και εποµένως σε αυτόν θα έπρεπε να στραφώ».

Το πρώτο διάστημα εξέτασε την πιθανότητα να στραφεί σε εναλλακτικές καλλιέργειες όπως η αρώνια ή και η παραγωγή σαλιγκαριών. Ωστόσο µετά από µία επίσκεψη που έκανε ο άντρας µου στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, η απάντηση ήταν σαφής, όταν ανέφερε ότι κατάγεται από την Καστοριά: µήλα και φασόλια. «Γι’ αυτό και ξεκινήσαµε να παράγουµε το παραδοσιακό προϊόν της περιοχής µας, το µήλο», λέει η Άννα Άτσου.

Με συνολική έκταση 20 στρεμμάτων Fuji και Gala και «όχημα» την καθετοποίηση

Η Άννα Άτσου απέκτησε κτήµατα, τα οποία ήρθαν να συµπληρώσουν την ήδη υπάρχουσα ιδιοκτησία του συζύγου της. Σήµερα η συνολική έκταση γης που διαθέτουν από κοινού είναι 20 στρέµµατα. «Η απόφαση να εισέλθουµε στη µεταποίηση ήρθε καθώς έβλεπα µεγάλες ποσότητες µήλου να πηγαίνουν χαµένες, αλλά και αντίστοιχα µεγάλες ποσότητες να αγοράζονται από µεγάλες βιοµηχανίες για παραγωγή χυµού, σχεδόν τζάµπα. Αρχική µου επιθυµία ήταν να δηµιουργήσουµε ένα ενιαίο σχήµα και ένα εργοστάσιο στην Καστοριά, µε τη συνεργασία των παραγωγών της περιοχής και αντικείµενο τη µεταποίηση του µήλου. Είδα σύντοµα ότι δεν υπήρχε καµία τέτοια διάθεση από τους ντόπιους. Έτσι, το 2018 βγήκαν κάποια προγράµµατα επιδότησης, που µε ώθησαν να δηµιουργήσω τη δική µου παραγωγική εγκατάσταση».

Κάποια στιγµή ήρθα σε επικοινωνία µε τον φορέα «Νέα Γεωργία – Νέα Γενιά», λαµβάνοντας βασικές κατευθύνσεις για να προχωρήσω στο δικό µου εγχείρηµα και στην καθετοποίηση της παραγωγής. «Χωρίς τη συµβολή του συγκεκριµένου φορέα, πιθανότατα δεν θα είχα κάνει τίποτα έως σήµερα, δεδοµένου ότι µου πρόσφερε µία συγκεκριµένη κατεύθυνση. Το 2020 ξεκίνησαν τα πρώτα µαθήµατα, παρακολούθησα ένα εξάµηνο πρόγραµµα και αµέσως µετά µπήκα στη µεταποίηση».

Το πρώτο της προϊόν µεταποίησης ήταν η γέµιση για µηλόπιτα, συσκευασµένη σε γυάλινο βάζο. «Ήθελα να προσφέρω στην Ελληνίδα νοικοκυρά, το µήλο έτοιµο στο βάζο, προσφέροντάς της τη δυνατότητα να φτιάξει εύκολα µία µηλόπιτα για την οικογένειά της». Σήµερα, παράγει εκτός από τη γέµιση για µηλόπιτα, πουρέ µήλου, τσάτνεϊ µήλου και αποξηραµένο µήλο χωρίς ζάχαρη.

Από τα 10 στρέµµατα που διατηρεί, παράγονται µήλα ποικιλίας Fuji, ενώ από τα κτήµατα του συζύγου της παράγονται µήλα Gala. «Η συνολική µας παραγωγή κυµαίνεται σε περίπου 50 τόνους µήλου ετησίως», λέει η µηλοπαραγωγός. Στην Αθήνα συνεργάζεται µε την Φρουταγορά Κατσέλη στη Λυκόβρυση Αττικής.

agronews