10 ταινίες για να δεις απόψε στην τηλεόραση

Πολλές επιλογές για όλα τα γούστα – Το καλύτερο βράδυ Παρασκευής ξεκινάει.

«Brooklyn» (2015) σε σκηνοθεσία Τζον Κρόουλι

Δραματική, ρομαντική – Ιρλανδία, δεκαετία του ’50. Το μόνο που έχει να περιμένει από τη ζωή της η Έιλι (Σέρσι Ρόναν) είναι τον ατέρμονο κακό καιρό, το κουτσομπολιό στο μαγαζί της γωνίας και έναν καλό γαμπρό.

Έτσι, με την πρώτη ευκαιρία αναχωρεί για να ζήσει το μεγάλο όνειρο στο Μπρούκλιν.

Εκεί θα γνωρίσει έναν νέο λαμπερό κόσμο και θα παντρευτεί τον Ιταλό Τόνι Φιορέλλο (Έμορι Κοέν). Ο θάνατος της αδερφής της θα την φέρει πίσω στην Ιρλανδία, όπου θα γνωρίσει τον Τζιμ Φάρελ (Ντονχολ Γκλίσον), ο οποίος θα την ερωτευτεί.

Η Έιλις θα πρέπει να διαλέξει ανάμεσα σε δύο χώρες και δύο άνδρες, ανάμεσα στο καθήκον και την πραγματική αγάπη.

Παίζουν: Σέρσι Ρόναν, Εμορι Κόεν, Ντόμναλ Γκλίσον, Φιόνα Γκλάσκοτ.

*Open, Παρασκευή 02/09, στις 21:00

«Παγκόσμιος Κίνδυνος: Geostorm» (2017) σκηνοθεσία Ντιν Ντέβλιν

Δράσης – Μετά από μια, άνευ προηγουμένου, σειρά φυσικών καταστροφών απειλητικών για τον πλανήτη, οι παγκόσμιοι ηγέτες αποφασίζουν να δημιουργήσουν ένα σύνθετο δίκτυο δορυφόρων προκειμένου να μπορέσουν να ελέγξουν τις κλιματικές αλλαγές και να κρατήσουν τον πλανήτη ασφαλή. Κάτι όμως, δεν πάει καλά… Το σύστημα, που κατασκευάστηκε για να προστατέψει τη Γη, της επιτίθεται και πλέον οι επιστήμονες δίνουν μάχη με τον χρόνο για να εντοπίσουν την αιτία, πριν μια, επικών διαστάσεων, καταιγίδα καταστρέψει τα πάντα και τους πάντες στο πέρασμά της.

Παίζουν: Τζέραρντ Μπάτλερ, Τζιμ Στέρτζες, Aμπι Κόρνις, Αλεξάντρα Μαρία Λάρα, Ντάνιελ Γου, Eντ Χάρις και Aντι Γκαρσία.

*Star, Παρασκευή 02/09, στις 22:00

«Το Ακρωτήρι της Βίας» (2013) σκηνοθεσία Ζερόμ Σαλ

Αστυνομική Δραματική Τρόμου – Η ταινία διαδραματίζεται την περίοδο του Απαρτχάιντ στη Νότιο Αφρική, όπου ένας αστυνομικός ερευνά το θάνατο δύο γυναικών – μεταξύ των οποίων και της κόρης ενός από τους παίκτες της πρωταθλήτριας ομάδας ράγκμπι – στο Κέιπ Τάουν.

Σαν παιδί, ο Αλι Νόιμαν (Φόρεστ Γουιτακερ) γλίτωσε την δολοφονία από τους Ινκάτα, ένα μαχητικό πολιτικό κόμμα πολέμιο του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου του Νέλσον Μαντέλα. Μόνο αυτός και η μητέρα του, επέζησαν από το μακελειό όλα αυτά τα χρόνια. Αλλά, όπως στους περισσότερους επιζώντες, τα ψυχολογικά τραύματα παραμένουν.

Σήμερα, ο Αλι είναι επικεφαλής του κλάδου ανθρωποκτονιών της νοτιοαφρικανικής αστυνομίας στο Κέιπ Τάουν. Ένας από τους συνεργάτες του είναι ο Μπράιαν Επκίν (Ορλάντο Μπλουμ), ένας ανεξάρτητος λευκός αξιωματικός του οποίου η οικογένεια αρχικά συμμετείχε στην δημιουργία του απαρτχάιντ, αλλά που συνεργάζεται καλά με τον Νόιμαν. Μαζί έχουν να αντιμετωπίσουν την εγκληματικότητα που αναπόφευκτα υπάρχει σε αχανείς περιοχές υποαπασχολούμενων και ανέργων, μιας εγκληματικότητας που επιδεινώνεται από συμμορίες, τόσο σε τοπικό όσο και σε άλλα μέρη της Αφρικής.

Όσο το κουβάρι του μυστηρίου ξετυλίγεται, η αποστολή τους παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις, καθώς, όπως όλα δείχνουν, η δολοφονία σχετίζεται με την παραγωγή και τη διακίνηση ενός νέου και ισχυρού ναρκωτικού. Την ίδια στιγμή το σκοτεινό παρελθόν της Νοτίου Αφρικής βγάζει στην επιφάνεια εντάσεις και μυστικά, που περιπλέκουν την υπόθεση.

Παίζουν: Ορλάντο Μπλουμ, Φόρεστ Γουίτακερ, Κόνραντ Κεμπ, Τάνια Βαν Γκράαν, Νατάσα Λόριγκ.

*Skai, Παρασκευή 02/09, στις 23:00

«Ο Θάνατος και η Ζωή Του Όττο Μπλουμ» (2016) σκηνοθεσία Κρις Τζόουνς

Δραματική – Το χρονικό της ζωής και του μεγάλου έρωτα του Otto Bloom, ενός ασυνήθιστου ανθρώπου που βιώνει το χρόνο αντίστροφα – προχωρώντας προς τα πίσω μέσα στα χρόνια, θυμάται μόνο το μέλλον.

Παίζουν: Χαβιέ Σαμιουελ, Ρέιτσελ Γουάρντ, Ματίλντα Μπράουν.

*ΕΡΤ3, Παρασκευή 02/09, στις 23:00

«Ο Γιώργος του Κέδρου» (2020) σκηνοθεσία Γιάννης και Γιώργος Κολόζης

Ντοκιμαντέρ – Ένα προσωπικό ταξίδι στον χρόνο μέσα από τις ματιές δύο γενεών κινηματογραφιστών, στο νησί της Δονούσας από τη δεκαετία του ’70 ως σήμερα.

Ο Γιώργος Κολόζης πήγε για πρώτη φορά στη Δονούσα το 1972, όταν δεν είχε ηλεκτρικό ρεύμα ούτε τουρισμό το νησί.
Μένοντας μόνος του στην παραλία του Κέδρου, απέκτησε το προσωνύμιο “Ο Γιώργος του Κέδρου”. Ο θάνατός του το 2009, οδήγησε τον γιο του Γιάννη να συνεχίσει το έργο του, δημιουργώντας μια ιστορία στην οποία ο χρόνος αντιμετωπίζεται ως μια αναθεώρηση της παρούσας στιγμής.

“Ο Γιώργος του Κέδρου” είναι ο Γιώργος Κολόζης, συν-σκηνοθέτης της ταινίας αλλά και ένας από τους βασικούς πρωταγωνιστές της, μαζί με τους κατοίκους του νησιού. Επισκέφτηκε για πρώτη φορά τη Δονούσα όταν ήταν 19 χρονών, το 1972. Από τότε πήγαινε κάθε χρόνο, κινηματογραφώντας και φωτογραφίζοντας τους ανθρώπους και το τοπίο με μια 8άρα ή μια 16άρα κινηματογραφική μηχανή μέχρι το 1978. Όταν επέστρεψε το 1999, είχαν αλλάξει τόσα πολλά, που αποφάσισε ότι το υλικό αυτό έπρεπε να αποτελέσει ένα ολοκληρωμένο ντοκιμαντέρ.

Έτσι, το 2007 πήγαν μαζί ο Γιώργος και ο Γιάννης, ο γιος του, για αυτό που θεωρούσαν ότι θα ήταν το τελικό γύρισμα του ντοκιμαντέρ, ψάχνοντας να βρουν τους ίδιους ανθρώπους από τη δεκαετία του ’70, να ανακαλέσουν τις παλιές αναμνήσεις και να δημιουργήσουν καινούργιες.
Ο θάνατος του Γιώργου το 2009 τα έφερε έτσι ώστε να ολοκληρώσει ο Γιάννης το ντοκιμαντέρ. Πήγε μόνος του στη Δονούσα τον Απρίλη του 2010, με μια μηχανή 8mm και έμεινε στην παραλία του Κέδρου σε μια σκηνή, με σκοπό να αναβιώσει την εμπειρία του πατέρα του από το ’70 και επέστρεψε όσες φορές μπορούσε, σε μια προσπάθεια να μελετήσει την εξίσωση χρόνου, χώρου, ανθρώπινης αντίληψης και συναισθημάτων που έχει ως αποτέλεσμα αυτό που ονομάζουμε αναμνήσεις.

Αυτό είναι “Ο Γιώργος του Κέδρου” ένα απολύτως προσωπικό ντοκιμαντέρ.

*ΕΡΤ2, Παρασκευή 02/09, στις 23:00

«The Matrix Reloaded» (2003) σκηνοθεσία Λάνα και Λίλι Γουατσόφσκι

Επιστημονικής Φαντασίας – Ο αγώνας ενάντια στην εφιαλτική κυριαρχία των Μηχανών συνεχίζεται. Η Ζάιον αποτελεί το μοναδικό προπύργιο αντίστασης των ανθρώπων. Τώρα πια, όμως, διαθέτουν ένα σημαντικό πλεονέκτημα. Στο πλάι τους βρίσκεται ο Νίο, ο Εκλεκτός, που χρησιμοποιεί τις υπερδυνάμεις του για να συντρίβει τον μεταλλικό εχθρό. Παρόλα αυτά, άσχημα νέα περιμένουν την Αντίσταση: 250.000 Μηχανές – Φρουροί ανοίγουν σήραγγα με στόχο την Ζάιον και εκτιμάται πως πρόκειται να φτάσουν εκεί μέσα σε 72 ώρες!

Και ενώ οι αντάρτες της Ζάιον ετοιμάζονται για την τελική αναμέτρηση, η Όρακλ συμβουλεύει τον Νίο, τον Μορφέα και την Τρίνιτι να προσεγγίσουν τον Κλειδοκράτορα καθώς αυτός διαθέτει προσβάσεις σε όλες τις «πόρτες» και φαίνεται να είναι η μοναδική ελπίδα της ανθρωπότητας. Παράλληλα, ο πράκτορας Σμιθ παρακούει το σύστημα, που διέταξε τη διαγραφή του, και τώρα είναι ελεύθερος με μοναδικό σκοπό την εξόντωση του Νίο.

Παίζουν: Κιάνου Ριβς, Κάρι-Αν Μος, Λόρενς Φίσμπερν, Μόνικα Μπελούτσι, Τζέιντα Πίνκετ Σμιθ, Χιούγκο Γουίβινγκ.

*Open, Παρασκευή 02/09, στις 23:30

«Ράκος…Νο14: Και ο Πρώτος Μπουνάκιας» (1986) σκηνοθεσία Γιάννης Χαρτοματζίδης

Ελληνική Ταινία Κωμωδία – Ο Σπίνος, κοκκαλιάρης, οδοντογλυφίδα, απένταρος, φουκαράς, ανακαλύπτει ότι έχει τρομερή δύναμη στα χέρια.

Αμέσως αλλάζει η ζωή του. Διάφοροι κομπιναδόροι προσπαθούν να τον εκμεταλλευτούν πλασάροντάς τον για πρωταθλητή της πυγμαχίας…

Παίζουν: Στάθης Ψάλτης, Σοφία Αλιμπέρτη, Μάγδα Τσαγγάνη.

*Alpha, Παρασκευή 02/09, στις 23:40

«Το Τελευταίο Τρένο για τη Γιούμα» (2007) σκηνοθεσία Τζέιμς Μάνγκολντ

Γουέστερν – Ο Κρίστιαν Μπέιλ είναι ο Ντον Έβανς, ένας βετεράνος του εμφυλίου πολέμου, επιστρέφει σε ένα μικρό ράντζο της Αριζόνα και εγκαθίσταται με τη γυναίκα και τους δύο γιους του.Όταν όμως το κοπάδι του αποδεκατίζεται λόγω ξηρασίας, ο ιδιοκτήτης του ράντζου τον απειλεί ώστε να βγάλει κέρδος πουλώντας το για να περάσει από κει ο καινούργιος σιδηρόδρομος. Απελπισμένος, για να βρει τα χρήματα που χρειάζεται παίρνει μέρος στο ανθρωποκυνηγητό που έχει στηθεί με σκοπό να πιαστεί ο διαβόητος εγκληματίας Μπεν Γουέιντ (Ράσελ κρόου), ώστε το ράντζο του. Το ομοσπονδιακό απόσπασμα κατορθώνει να συλλάβει τον διαβόητο κακοποιό και οι δυο τους περνάνε πολλές ώρες μαζί.

Ο Γουέιντ φαίνεται να το διασκεδάζει, κάτι σαν αλλαγή από το καθημερινό πρόγραμμα με τις παρανομίες και γνωρίζοντας η ομάδα του θα τον απελευθερώσει σύντομα. Γοητεύεται από τη ηθική του Έβανς, ο οποίος παλεύει για ελάχιστα χρήματα για να βιοπορήσει την οικογένειά του. Από ένα σημείο κι έπειτα, ο Γουέιντ εύχεται να παραμείνει δέσμιος για να μελετήσει την άδολη φύση του διώκτη του. Ο Έβανς από την άλλη υποκρίνεται πως δεν κρίνει το ληστή και μένει ουδέτερος στην αιτία που τον έχει οδηγήσει στην παρανομία. Δεν μπορεί να παραδεχθεί πως ένας ληστής και φονιάς έχει δίκιο και ορθό τρόπο σκέψης.

Παίζουν: Ράσελ Κρόου, Κρίστιαν Μπέιλ, Πίτερ Φόντα, Μπεν Φόστερ.

*Star, Παρασκευή 02/09, στις 00:15

«Βασικός Ύποπτος» (2018) σκηνοθεσία Σάιμον Κάιζερ

Αστυνομική Μυστηρίου – O Έβαν Μπερτς (Γκάι Πιρς) είναι καθηγητής φιλοσοφίας. Έχει μία φαινομενικά ειδυλλιακή ζωή με τη γυναίκα του Έλεν (Μίνι Ντράιβερ) και τα δύο παιδιά τους.

Όμως, το παρελθόν του Έβαν κρύβει μια σειρά από ακατάλληλες σχέσεις με φοιτήτριες. Έχοντας ήδη αναγκαστεί να μετακομίσει λόγω αυτής της ανάρμοστης συμπεριφοράς, η οικογένεια θα καταρρεύσει, όταν ο Έβαν θεωρηθεί ο βασικός ύποπτος για την εξαφάνισης μιας νεαρής φοιτήτριας (Οντέγια Ρας).

Ο ντετέκτιβ Ρόμπερτ Μάλοϊ (Πιρς Μπρόσναν) αναλαμβάνει την υπόθεση και παλεύει να ανακαλύψει την αλήθεια, πριν το επόμενο χτύπημα του Έβαν.

Η πάντα υποστηρικτική Έλεν, αρχίζει να χάνει την πίστη της, καθώς είναι δύσκολο να ξεχωρίσει τι είναι αλήθεια και τι ψέμα. Εντωμεταξύ, ο Έβαν προσεγγίζει μια όμορφη φοιτήτρια, την Άννα (Αλεξάντρα Σιπ) με σκοπό να γίνει η επόμενη ερωμένη ή το επόμενο θύμα του.

Παίζουν: Γκάι Πιρς, Πιρς Μπρόσναν, Μίνι Ντράιβερ, Αλεξάντρα Σιπ, Κλαρκ Γκρεγκ, Οντίγια Ρας.

*Skai, Παρασκευή 02/09, στις 01:00

«Πίστεψέ με» (2018) σκηνοθεσία Τζιμ Ντόνοβαν

Δραματική Τρόμου – Επιστρέφοντας από τη δουλειά στο σπίτι της, η 17χρονη Λίζα ΜακΒέι (Κέιτι Ντάγκλας) δέχεται επίθεση από τον κατά συρροή δολοφόνο Μπόμπι Τζο Λονγκ, ο οποίος την απαγάγει και την κακοποιεί σεξουαλικά για 26 ώρες…

Παρόλο που καταφέρνει να δραπετεύσει, χρησιμοποιώντας το τέχνασμα της αντίστροφης ψυχολογίας, τόσο η οικογένειά της όσο και η αστυνομία αρνούνται να πιστέψουν αυτά που βίωσε και τους περιγράφει η Λίζα. Μόνος σύμμαχός της και αυτός που την πιστεύει είναι ένας ντετέκτιβ (Ντέιβιντ Τζέιμς Έλιοτ), που ερευνά παρόμοια εγκλήματα.

Παίζουν: Κέιτι Ντάγκλας, Ντέιβιντ Τζέιμς Έλιοτ, Ρόσιφ Σάδερλαντ.

*Mega, Παρασκευή 02/09, στις 02:00