Έχετε νιώσει κι εσείς ότι κοιμάστε αρκετά, αλλά δεν ξεκουράζεστε όπως θα έπρεπε; Όπως αναφέρει μια ειδικός, υπάρχει λόγος αφού ο ύπνος δεν είναι απαραίτητα συνώνυμο της ξεκούρασης. Μάλιστα, επισημαίνει 7 τύπους ανάπαυσης που όλοι θα πρέπει να απολαμβάνουμε.
«Αν ορίζετε την ανάπαυση ως το να κοιμάστε ή να ξαπλώνετε στον καναπέ παρακολουθώντας μια ολόκληρη σεζόν μιας τηλεοπτικής σειράς, αφήνετε τον εαυτό σας ανοιχτό σε χρόνια εξάντληση». Είναι τα λόγια της Dr Saundra Dalton-Smith, πιστοποιημένης ιατρού εσωτερικής παθολογίας που ασχολείται με θέματα όπως η ενδυνάμωση, η αποτελεσματική επικοινωνία, η πρόληψη της επαγγελματικής εξουθένωσης και η επίτευξη αρμονίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, σε ομιλία της στο TedxAtlanta.
Τη στιγμή που το άκουσα αυτό, «πέρασε όλη η ζωή μπροστά από τα μάτια μου», αφού ένιωσα ότι η φράση της περιγράφει (τουλάχιστον) την καθημερινότητά μου. Δεν είναι άλλωστε ψέμα ότι τις περισσότερες φορές που με κατακλύζει ένα αίσθημα κούρασης, επιλέγω να ξεκουραστώ ακριβώς με αυτούς τους δύο τρόπους: ύπνο ή binge-watching με μια σειρά.
Παρακολουθώντας την ομιλία της Dalton-Smith συνειδητοποίησα ότι ο ύπνος και η ξεκούραση δεν είναι το ίδιο πράγμα, παρόλο που πολλές φορές τα συγχέουμε. «Πολλοί από εμάς υποφέρουμε από έλλειψη ξεκούρασης, επειδή δεν κατανοούμε τη δύναμή της» αναφέρει στην αρχή της ομιλίας της.
Η ξεκούραση είναι η εναλλακτική, χωρίς χημικά, ασφαλής και αποτελεσματική θεραπεία που έχουμε στη διάθεσή μας, αλλά δεν την αξιοποιούμε επαρκώς, αναφέρει η Dalton-Smith. Μάλιστα, τόνισε ότι υπάρχουν 7 είδης ξεκούρασης τα οποία έχουμε ανάγκη.
Τα 7 είδη ξεκούρασης που χρειαζόμαστε
– Η σωματική ξεκούραση
Φυσικά, χρειαζόμαστε τη σωματική ξεκούραση, η οποία μπορεί να είναι ενεργητική ή παθητική. Η ενεργητική ξεκούραση σχετίζεται με αναζωογονητικές δραστηριότητες που βοηθούν στην κυκλοφορία του αίματος και την ευλυγισία του σώματος, όπως η γιόγκα, οι διατάσεις και η θεραπεία με μασάζ. Από την άλλη πλευρά, η παθητική σωματική ανάπαυση περιλαμβάνει τον ύπνο και τον σύντομο «υπνάκο» κατά τη διάρκεια της ημέρας.
– Η ψυχική ανάπαυση
Το δεύτερο είδος ξεκούρασης, η ψυχική ξεκούραση, είναι εξίσου σημαντική και η έλλειψή της μπορεί να εκδηλωθεί με συμπεριφορές όπως η δυσκολία στη συγκέντρωση ή η αίσθηση της κούρασης ακόμα και μετά από 8 ώρες ύπνου. Μικρά διαλείμματα κατά της διάρκεια μιας εργάσιμης ημέρας θα μπορούσαν να βοηθήσουν, υπενθυμίζοντάς μας να επιβραδύνουμε.
– Η αισθητηριακή ανάπαυση
Το τρίτο είδος ξεκούρασης είναι αυτό που η Dalton-Smith ονομάζει «αισθητηριακή ανάπαυση». Όλη την ημέρα, κάθε μέρα οι αισθήσεις μας κατακλύζονται από ερεθίσματα όπως πολλά φώτα, οθόνες και βιντεοκλίσεις. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, είναι σημαντικό να κλείνουμε τα μάτια μας για λίγα λεπτά, αφού αυτή η πρακτική μπορεί να μας βοηθήσει να αποφορτιστούμε, ενώ στο τέλος μιας κουραστικής ημέρας καλό θα ήταν να «αποσυνδεθούμε» τελείως.
– Η δημιουργική ξεκούραση
Το να επιτρέπουμε στον εαυτό μας να απολαύσει την ομορφιά ενός φυσικού τοπίου, ακόμη κι αν πρόκειται για το πάρκο της γειτονιάς, μπορεί να μας προσφέρει δημιουργική ανάπαυση! Αυτό το είδος ξεκούρασης δεν αφορά μόνο τον θαυμασμό της φύσης αλλά και άλλες συνήθειες όπως η απόλαυση των τεχνών. Η διακόσμηση του χώρου εργασίας μας, για παράδειγμα, με έργα και εικόνες που μας αρέσει να βλέπουμε, μπορεί να μας προσφέρει μικρές στιγμές δημιουργικής ανάπαυσης κατά τη διάρκεια της ημέρας.
– Η συναισθηματική ξεκούραση
Συναισθηματική ξεκούραση σημαίνει αφιερώνω χρόνο στον εαυτό μου και του επιτρέπω να εκφράσει ελεύθερα τα συναισθήματά του. Οφείλουμε να θυμόμαστε ότι η συναισθηματική ξεκούραση απαιτεί θάρρος και αυτοφροντίδα.
– Η κοινωνική ξεκούραση
Η ανάγκη για συναισθηματική ξεκούραση συχνά δηλώνει και έλλειψη κοινωνικής ξεκούρασης. Αυτό συμβαίνει όταν αποτυγχάνουμε να διαφοροποιήσουμε τις σχέσεις που μας αναζωογονούν από εκείνες που μας εξαντλούν. Για περισσότερη κοινωνική ανάπαυση, χρειαζόμαστε δίπλα μας ανθρώπους θετικούς και υποστηρικτικούς.
– Η πνευματική ανάπαυση
Μέσα από αυτό τον τύπο ανάπαυσης μπορούμε να συνδεθούμε με κάτι πέρα από το «φυσικό» και κατανοητό και να νιώσουμε τη βαθύτερη αίσθηση του ανήκειν, της αγάπης και της αποδοχής. Ένας τρόπος για να το πετύχουμε αυτό είναι η ενσωμάτωση του διαλογισμού στην καθημερινή μας ρουτίνα.
ow