Παρουσίαση έκδοσης: Ο Ποιητής εις την Πόλιν, Αθανάσιος Χριστόπουλος
Ο Όμιλος Πολιτιστικής Ανάπτυξης «Μύησις» σας προσκαλεί στην παρουσίαση της νέας έκδοσής του με τίτλο « Ο Ποιητής εις την Πόλιν, Αθανάσιος Χριστόπουλος την Κυριακή, 11 Σεπτεμβρίου, ώρα 19:30 στο τέρμα της οδού Χριστοπούλου, πλησίον της οικίας του ποιητή. Σε περίπτωση κακοκαιρίας η εκδήλωση θα γίνει στο μεγάλο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
Στην έκδοση περιλαμβάνεται CD με μελοποιημένα ποιήματα του Χριστόπουλου από τον Νικηφόρο Καντουνιάρη, τα οποία παρέμεναν στην αφάνεια καθώς είχαν γραφτεί στην Παλαιά Μέθοδο σημειογραφίας της βυζαντινής μουσικής, μέχρι τη στιγμή που ο Κυριάκος Καλαϊτζίδης, καλλιτεχνικός Διευθυντής του «Εν Χορδαίς» συνεργάστηκε με τον Όμιλο «Μύησις». Έτσι η μελοποίηση μεταγράφεται, «εξηγείται», για πρώτη φορά για να προκύψει η ηχογράφηση δώδεκα από τα τραγούδια.
Σύμφωνα με τον βιογράφο του ποιητή, Ν. Κοριτζά, ο ποιητής έγραφε παίζοντας αυλό και ταμπούρι ενώ οι μέχρι τώρα μελετητές του συμφωνούν ότι τα ποιήματά του γράφτηκαν για να τραγουδηθούν. Τώρα δίνεται η ευκαιρία αυτά τα τραγούδια να ακουστούν μέσα από ένα βιβλίο που δίνει πληροφορίες για τη ζωή του ποιητή, τα ιστορικά γεγονότα που τον συνόδεψαν, τη λογοτεχνική αξία του έργου του και την πολιτική του δράση.
Ο Χριστόπουλος άνοιξε τον δρόμο στη χρήση της καθομιλουμένης ελληνικής γλώσσας στην ποίηση εμπνέοντας τον Διονύσιο Σολωμό. Εξέδωσε το 1805 την ελληνική γραμματική, την Γραμματική της Αιολοδορικής, και έγραψε το πρώτο για τον νέο ελληνισμό θεατρικό έργο με τον τίτλο Αχιλλεύς.
Πρόκειται για υψηλά ιστάμενο στέλεχος της Φιλικής Εταιρείας, που επικοινωνούσε απευθείας με τον Αλέξανδρο Υψηλάντη και του είχε ανατεθεί η αποστολή να ταξιδέψει στη Ζάκυνθο και την Κέρκυρα για να μυήσει τους εκεί Έλληνες στην ιδέα της Επανάστασης. Το κάνει γράφοντας και απαγγέλλοντας πατριωτικά ποιήματα.
Ταξίδευσε και σπούδασε ιατρική, φιλοσοφία, φιλολογία, νομική, φυσική και χημεία στην Βούδα και στη Πάντοβα. Με την επιστροφή του στο Βουκουρέστι αναγνωρίστηκε ως λόγια προσωπικότητα που κατέληξε στην αυλή του ηγεμόνα Αλέξανδρου Μουρούζη. Με το τέλος της θητείας του ο ποιητής τον ακολούθησε στην Κωνσταντινούπολη όπου εκδίδει ποιήματά του. Εκεί συνάντησε τον Χιώτη Αρχιδιάκονο του Πατριαρχείου της Αντιοχείας Νικηφόρο Καντουνιάρη, ο οποίος μελοποίησε ποιήματά του.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι συγγραφείς του βιβλίου:
Γιάγκος Ανδρεάδης, Ομότιμος Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου
Θωμάς Αποστολόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής ΕΚΠΑ
Κυριάκος Καλαϊτζίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Καλλιτεχνικός Διευθυντής «Εν Χορδαίς»
Κώστας Μητράκας, Δρ. Πολιτισμικός Ανθρωπολόγος
Ρωμύλος Μαντζούρας, Ιστορικός
Στην εκδήλωση, που είναι αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή, συμμετέχουν το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών και Δρώμενων της «Μυήσεως» παρουσιάζοντας χορούς από την Κωνσταντινούπολη και τη Μικρά Ασία με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής από τους:
Ιωάννης Ζορπίδης: Ούτι
Κώστας Πλούσιος: Κρουστά
Γεωργία Παλαπαΐδου: Τραγούδι
Ηλίας Τσακλίδης: Τραγούδι
Επίσης, θα τραγουδήσει και η Χορωδία του Συλλόγου Ιεροψαλτών Ι.Μ. Καστοριάς «Όσιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης»