Σχεδόν οι μισοί ενήλικες αισθάνονται κουρασμένοι από τρεις έως επτά ημέρες την εβδομάδα. Αυτό αποτελεί ένδειξη ότι δεν κοιμούνται όσο χρειάζεται ο οργανισμός τους. Πόσες είναι οι ανάγκες σε κάθε ηλικία. Τι κερδίζουν όσοι κοιμούνται καλά και αρκετά.
Ο ύπνος είναι ένας από τους τέσσερις πυλώνες της καλής υγείας, αλλά δυστυχώς και ένας από τους πιο παραμελημένος. Αν και για πολλούς αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της καθημερινότητάς του, για άλλους είναι ανεπαρκής από τότε που θυμούνται τον εαυτό τους.
Σύμφωνα με το αμερικανικό Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου (NSF), σχεδόν οι μισοί ενήλικες αισθάνονται κουρασμένοι από τρεις έως επτά ημέρες την εβδομάδα – σίγουρη ένδειξη ότι δεν κοιμούνται όσο χρειάζεται ο οργανισμός τους.
Η ανάγκη αυτή δεν είναι σταθερή καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής. Όσο νεώτεροι είμαστε, τόσο περισσότερο ύπνο χρειαζόμαστε. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα νεογέννητα μωρά κοιμούνται σχεδόν όλη την ημέρα, αλλά τα μεγαλύτερα παιδιά λιγότερο.
«Οι ανάγκες σε ύπνο μειώνονται σταδιακά καθώς μεγαλώνουν τα παιδιά», λέει η ειδική σε θέματα ύπνου Dr. Michelle Drerup, από το Κέντρο Διαταραχών Ύπνου στην Cleveland Clinic του Οχάιο. «Έως την ενηλικίωση, οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι χρειάζονται 7 έως 8,5 ώρες ύπνο κάθε βράδυ».
Οι ανάγκες σε κάθε ηλικία
Ωστόσο και μετά την ενηλικίωση, οι ανάγκες μας συνεχίζουν να μεταβάλλονται. Για να θεωρείται επαρκής ο ύπνος, σε κάθε ηλικία πρέπει να είναι κατά μέσον όρο:
- 14-17 ώρες από τη γέννηση έως τους 3 μήνες
- 12-16 ώρες από τους 4 έως τους 12 μήνες
- 11-14 ώρες στις ηλικίες 1-2 ετών
- 10-13 ώρες στις ηλικίες 3-5 ετών
- 9-12 ώρες στις ηλικίες 6-12 ετών
- 8-10 ώρες στις ηλικίες 13-18 ετών
- 7-9 ώρες στις ηλικίες 19-64 ετών
- 7-8 ώρες από τα 65 έτη και πάνω
Οι μύθοι
Αν και η ακριβής διάρκεια παρουσιάζει διακύμανση αναλόγως με τα γονίδια, οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται 7-9 ώρες. Αν νομίζετε ότι εσείς είστε η εξαίρεση του κανόνα, ξανασκεφθείτε το, συνιστά η Dr. Drerup.
«Ελάχιστοι άνθρωποι έχουν εγγενώς μειωμένες ανάγκες σε ύπνο», λέει. «Οι περισσότεροι νομίζουν ότι αποδίδουν καλά, επειδή απλούστατα δεν γνωρίζουν πως θα απέδιδαν εάν κοιμόντουσαν λίγο περισσότερο».
Μία άλλη μεγάλη παρανόηση είναι ότι οι ηλικιωμένοι κοιμούνται λίγο. Η αλήθεια είναι ότι ο ύπνος που χρειάζονται είναι μόλις μία ώρα λιγότερος απ’ ό,τι στη μέση ηλικία.
«Οι ηλικιωμένοι χρειάζονται τουλάχιστον 7 ώρες ύπνο κάθε βράδυ», λέει η ειδικός. «Αυτό που αλλάζει είναι οι συνήθειές τους στον ύπνο. Μπορεί, λ.χ., να κοιμούνται πιο ελαφρά ή να ξυπνούν νωρίτερα το πρωί. Αν όμως δεν συμπληρώνουν το επτάωρο που χρειάζονται, πρέπει να κοιμούνται λίγο και το μεσημέρι».
Τα οφέλη
Όταν ο ύπνος είναι ποιοτικός και επαρκής, ωφελεί σημαντικά την ψυχική, την σωματική και την συναισθηματική υγεία. Στη διάρκειά του ο οργανισμός λειτουργεί εντατικά για να διορθώσει ό,τι βλάβη έχει συμβεί στο σώμα στη διάρκεια της ημέρας, ακόμα και σε κυτταρικό επίπεδο. Αναπληρώνει επίσης την ενέργεια του οργανισμού.
Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι ο καλός ύπνος κάθε βράδυ είναι απαραίτητος για πλειάδα φυσιολογικών λειτουργιών. Μερικά από τα οφέλη του είναι τα εξής:
- Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
- Τονώνει την συναισθηματική επεξεργασία
- Βελτιώνει την ψυχική διάθεση και καταπραΰνει το στρες
- Βελτιώνει τη λειτουργία της μνήμης
- Βελτιώνει την κυτταρική ανάπτυξη
- Επιδιορθώνει τους ιστούς
- Συμβάλλει στην μυϊκή ανάρρωση
- Αυξάνει την παραγωγικότητα
- Βελτιώνει τις επιδόσεις στην άσκηση
- Οξύνει τις νοητικές δεξιότητες