Ρίχνετε κι εσείς μια ματιά στα social media ή απολαμβάνεται ένα μικρό σνακ εν ώρα εργασίας; Τότε χωρίς να το ξέρετε κάνετε καλό στην διάθεση και την επαγγελματική σας απόδοση, σύμφωνα με νεότερη μελέτη
Οι παλιότεροι σίγουρα θυμούνται τη διαφήμιση γνωστής σοκολάτας που μας προέτρεπε να κάνουμε ένα διάλειμμα για να την απολαύσουμε. Και μπορεί να ήταν ένα σλόγκαν με στόχο να αυξηθούν οι πωλήσεις, ένα μικρό διάλειμμα όμως 10 λεπτών ή και μικρότερης διάρκειας αναδεικνύεται το ίδιο πολύτιμο όσο και τα κέρδη της εταιρείας στην καθημερινή μας ζωή, καθώς αυξάνει την ενεργητικότητα και μειώνει την κόπωση.
Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μια μετα-ανάλυση μελετών που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLOS ONE. Οι ερευνητές εξέτασαν 22 μελέτες των τελευταίων 30 ετών και διαπίστωσαν ότι τα μικρά διαλείμματα βελτίωσαν την ευημερία των εργαζομένων με τέτοιο τρόπο, που είχαν ενέργεια για να ολοκληρώσουν τις εργασίες τους χωρίς να νιώθουν εξαντλημένοι στο τέλος της ημέρας.
Πώς βοηθούν τα διαλείμματα;
Οι μελέτες που εξέτασαν οι επιστήμονες διερευνούσαν τον τρόπο που τα διαλείμματα διάρκειας 10 λεπτών ή και λιγότερο επηρέαζαν φοιτητές σε περιβάλλον εργαστηρίου και εργαζόμενους σε εργασιακό περιβάλλον από διαφορετικά μέρη του κόσμου: από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ολλανδία, την Κίνα, την Αυστρία, τη Γερμανία, την Αυστραλία, τη Βραζιλία και την Ιαπωνία.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, τα διαλείμματα προσέφεραν μεγαλύτερο όφελος στους συμμετέχοντες που έκαναν πιο αυτοματοποιημένες εργασίες αλλά και δημιουργικές εργασίες. Όσον αφορά τις εργασίες ρουτίνας, χρειάζεται περισσότερη συγκέντρωση από τους εργαζόμενους για την αποφυγή λάθους, όταν το μυαλό μας είναι εύκολο να αφαιρεθεί.
Από την άλλη, όταν θέλουμε να είμαστε δημιουργικοί, χρειάζεται να εστιάσουμε στις σημαντικές πληροφορίες του εγκεφάλου και τα σύντομα διαλείμματα κάνουν το μυαλό να «ξεφεύγει» από τη βασική δραστηριότητα, αυξάνοντας την ευελιξία και τη δημιουργική απόδοση.
Ωστόσο, η απόδοση στις εργασίες που σχετίζονται με την έντονη εγκεφαλική δραστηριότητα δεν βελτιώθηκε μετά τα διαλείμματα. Αυτό συνέβη διότι το διάλειμμα αποτυγχάνει να αναπληρώσει τη φαιά ουσία που χρησιμοποιήθηκε.
Οι δραστηριότητες που βοηθούν περισσότερο
Σύμφωνα με την ανάλυση, οι δραστηριότητες ανάπαυλας που δεν σχετίζονται με την εργασία, όπως το περπάτημα, βελτίωσαν καλύτερα τη συναισθηματική ευημερία σε σύγκριση με τα διαλείμματα που σχετίζονταν με την εργασία.
Ειδικότερα, η σωματική δραστηριότητα σχετίστηκε με μειωμένο αίσθημα της κόπωσης και την αύξηση των θετικών συναισθημάτων. Η παρακολούθηση ενός σύντομου βίντεο συνδέθηκε επίσης με την καλύτερη απόδοση.
Αντίθετα, τα διαλείμματα που σχετίζονται με τη φύση της δουλειάς, όπως η παροχή βοήθειας σε ένα συνάδελφο και ο έλεγχος του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου συνδέθηκαν με χειρότερη ποιότητα ύπνου και ευεξίας καθώς και με αυξημένη αρνητική διάθεση.
Η συχνότητα κάνει τη διαφορά;
Αν και η μελέτη δεν εξέτασε την ιδανική συχνότητα των διαλειμμάτων, η συγγραφέας της μελέτης Irina Macsinga, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Ψυχολογίας του Δυτικού Πανεπιστημίου της Τιμισοάρα στη Ρουμανία συνιστά να γίνονται όσο συχνά χρειάζεται. Άλλωστε κάθε τύπος εργασίας έχει και διαφορετικές απαιτήσεις από το σώμα και το πνεύμα μας.
Το σημαντικό είναι να επιλέξουμε μια δραστηριότητα που μας είναι ευχάριστη και να αποτινάξουμε τις ενοχές που συχνά συνοδεύουν τις μικρές στιγμές χαλάρωσης, αλλά και την πεποίθηση ότι είναι αντιπαραγωγικές.