Θρίλερ με αεροπλάνα της Emirates στο “Ελ. Βενιζέλος” – Όλο το χρονικό τρόμου για εκατοντάδες επιβάτες

Δεν βρέθηκε ύποπτο άτομο μεταξύ των επιβατών ή οτιδήποτε άλλο – Συνοδεία μαχητικών προσγειώθηκε το δεύτερο αεροπλάνο της Emirates – Οι μαρτυρίες των επιβατών – Δείτε βίντεο και εικόνες

Αίσιο τέλος είχε λίγο μετά τις 12 τα μεσάνυχτα το «θρίλερ» στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», έπειτα από εξονυχιστικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στο αεροπλάνο της Emirates που αναγκάστηκε να επιστρέψει το βράδυ της Πέμπτης στην Αθήνα, με δύο F16… στο πλευρό του – που απογειώθηκαν από την Σούδα προκειμένου να το συνοδεύσουν πίσω στα Σπάτα.

Νωρίτερα, πληροφορίες από την CIA, ανέφεραν ότι σε μια από τις δύο πτήσεις της Emirates στο «Ελ. Βενιζέλος» και συγκεκριμένα εκείνη με προορισμό τη Νέα Υόρκη, επέβαινε ύποπτο άτομο τουρκικής υπηκοότητας.

Πιο αναλυτικά, το ρεπορτάζ αναφέρει ότι ο ύποπτος φέρεται να σχεδίαζε τρομοκρατική επίθεση τύπου «11ης Σεπτεμβρίου».

Άμεση υπήρξε από την πρώτη στιγμή η κινητοποίηση της Αντιτρομοκρατικής, ενώ σύμφωνα με την ΕΛΑΣ κατά τη διάρκεια του ελέγχου δεν εντοπίστηκε το άτομο το οποίο αφορούσε η πληροφορία ή οτιδήποτε άλλο ύποπτο. Για την υπόθεση υπήρξε επικοινωνία μεταξύ του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου, με τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ.

Η πτήση ΕΚ209 της Emirates, που είχε προορισμό τη Νέα Υόρκη, είχε ήδη απογειωθεί και έτσι δόθηκε εντολή στον πιλότο, ενώ πετούσε πάνω από τον ιταλικό εναέριο χώρο, να επιστρέψει στο «Ελ. Βενιζέλος». Άμεσα απογειώθηκαν δυο F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας που το συνόδευσαν – σε κλειστό σχηματισμό – μέχρι την προσγείωσή του στο αεροδρόμιο, με την πτήση να επιστρέφει στην Αθήνα και να προσγειώνεται εντέλει στις 21:56.

Η πρώτη πτήση για Ντουμπάι δεν βρισκόταν στον αέρεα, και καθηλώθηκε στο αεροδρόμιο προληπτικά, ενώ αφού ελέγχθηκαν επιβάτες και αποσκευές αναχώρησε για τον προορισμό της.

Σε ανακοίνωσή της η ΕΛΑΣ ανέφερε ότι στο πλαίσιο διερεύνησης πληροφοριακών στοιχείων, σχετικά με ύπαρξη ύποπτου ατόμου σε μία από τις δύο πτήσεις γνωστής εταιρείας που αναχωρούσαν απογευματινές ώρες σήμερα (10-11-2022), από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος», δόθηκε η εντολή για την επιστροφή της μίας πτήσης και την μη αναχώρηση της έτερης, μετά από απόφαση της Επιτροπής Ασφάλειας Αερολιμένα. Ακολούθως, πραγματοποιήθηκε έλεγχος στο σύνολο των επιβατών, καθώς και στα αεροσκάφη από υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, χωρίς να εντοπιστεί το άτομο το οποίο αφορούσε η πληροφορία ή οτιδήποτε άλλο ύποπτο.

Σημειώνεται πως οι επιβάτες της Emirates προς Νέα Υόρκη μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχείο στο Καβούρι και πρόκειται να ταξιδέψουν σήμερα με νέα πτήση στις 17:20.

Σύμφωνα με τις πρώτες μαρτυρίες που έρχονται στη δημοσιότητα, οι επιβάτες ενημερώθηκαν για το τι συνέβη όταν πια επέστρεψαν στην Ελλάδα, ενώ σε πρώτη φάση τους είπαν πως είναι κλειστός ο εναέριος χώρος της Γαλλίας.

Τις συνθήκες που επικρατούσαν μέσα στο αεροσκάφος της Εmirates περιγράφουν επιβάτες της πτήσης EK 209 που είχε προορισμό τη Νέα Υόρκη και επέστρεψε στην Αθήνα λίγο πριν τις 10.00 το βράδυ.

«Ανησυχήσαμε πολύ. Δεν είχαμε καμία ενημέρωση, όταν καταλάβαμε ότι το αεροπλάνο γυρίζει πίσω στην Αθήνα κι όταν μας έκοψαν το Ίντερνετ για να μην διαβάζουμε και να μην μαθαίνουμε τα νεα. Τότε καταλάβαμε ότι κάτι συμβαίνει. Όσοι κάθονταν στα παράθυρα είδαν τα δυο μαχητικά αεροπλάνα να μας συνοδεύουν. Το μόνο που καταλάβαμε ήταν ότι γυρίζουμε πίσω, ήμασταν όλοι ήρεμοι παρόλο που δεν είχαμε καμία ενημέρωση» λέει ένας Έλληνας επιβάτης με δηλώσεις του στο protothema.

«Ενώ το αεροπλάνο βρισκόταν περίπου πάνω από την Ιταλία ενημερωθήκαμε ότι το αεροπλάνο γυρίζει πίσω γιατί υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τον εναέριο χώρο της Γαλλίας. Αυτό ξέραμε μόνο . Ζητήσαμε από το προσωπικό να μας δώσουν κάποιες πληροφορίες αλλά δεν μπορούσαν να μας πουν πολλά πράγματα. Βγήκαμε όσοι είχαμε επιβιβαστεί από Αθήνα , όσοι ήταν από το Ντουμπάϊ έχουν παραμείνει στο αεροπλάνο για να τους γίνει κάποιος περαιτέρω έλεγχος . Κατεβήκαμε από το αεροπλάνο και μας έγινε εξονυχιστικός έλεγχος πάλι» λέει ένας άλλος επιβάτης.

Άλλοδαπός επιβάτης σημείωσε ότι η εντολή που δόθηκε στους επιβάτες όταν το αεροπλάνο τροχοδρόμησε στο «Ελ. Βενιζέλος» ήταν να σηκωθούν και να βγουν από το αεροσκάφος μόνο όσοι είχαν μπει από την Αθήνα και όλοι οι υπόλοιποι να παραμείνουν στις θέσεις τους.