Tο γράμμα της γιαγιάς Αντωνίας στον Κυριάκο Μητσοτάκη: “Σας παρακαλώ, προστατεύστε τα παιδιά”

Την απόφαση να γράψει μία επιστολή με αποδέκτη τον Κυριάκο Μητσοτάκη πήρε η γιαγιά Αντωνία, θέλοντας να εκφράσει τον προβληματισμό της για τα περιστατικά βίας και κακοποίησης παιδιά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

της Μαρίνας Ριζογιάννη

Ήταν μεσημέρι Τρίτης, όταν η γραμματεία της εφημερίδας με ενημέρωσε ότι με ζητάει κάποια κυρία που θέλει να μου δώσει μία επιστολή. Η κυρία αυτή μου συστήθηκε ως γιαγιά Αντωνία.

Σχεδόν με δάκρυα στα μάτια μου παρέδωσε έναν φάκελο. «Εδώ έχω μία επιστολή για τον πρωθυπουργό. Σας την έφερα να τη βάλετε στην εφημερίδα σας διότι θέλω να ακουστεί η φωνή μιας γιαγιάς. Δεν με απασχολεί η χαμηλή σύνταξή μου διότι με αυτή μπορώ να ζήσω. Δεν μπορώ όμως να ζήσω με αυτή την πίκρα που μου προκαλούν όλα αυτά που ζούμε γύρω μας καθημερινά. Θέλω να του ζητήσω να προστατεύσει τα παιδιά. Οχι άλλοι βιασμοί και κακοποιήσεις παιδιών. Παρακαλώ τον πρωθυπουργό να ακούσει μια γιαγιά που θέλει να πεθάνει ήσυχη. Να ξέρει ότι τα εγγόνια της δεν θα ζουν σε μία ζούγκλα με εγκληματίες αλλά με ανθρώπους που σέβονται, αγαπούν και είναι ευγενικοί».

Ο φάκελος περιείχε μία επιστολή τριών σελίδων, τις οποίες, η γιαγιά Αντωνία, είχε ενώσει με μία μικρή παραμάνα. «Μη με παρεξηγήσετε. Εχει πολλά ορθογραφικά λάθη. Εσείς θα κρίνετε αν θα τη δημοσιεύσετε. Εγώ σας καταθέτω αυτό που έχω στην καρδιά μου. Τον πόνο από αυτά που διαβάζω στην εφημερίδα και βλέπω στις ειδήσεις. Τα έγραψα γιατί πιστεύω ότι έχω χρέος προς τα παιδιά. Μεγαλώνουν με το να βλέπουν γύρω τους μόνο βία και αγριότητα. Δεν έχω τη δύναμη να κάνω κάτι άλλο. Δεν ξέρω αν ο πρωθυπουργός θα βρει χρόνο να τη διαβάσει. Αν όμως τη διαβάσει πιστεύω ότι θα κάνει κάτι για την κοινωνία μας, για τα παιδιά. Δεν έχουμε τίποτε πολυτιμότερο. Τα πλούτη δεν μας σώζουν».

Η ανορθόγραφη επιστολή της γιαγιάς Αντωνίας είναι ότι πιο ορθό, σοφό και ουσιαστικό έχει φτάσει στα δημοσιογραφικά μας γραφεία τα τελευταία χρόνια.

Σας την παραθέτουμε.

«Κύριε Μητσοτάκη,
εγώ σας κρίνω άξιο πρωθυπουργό με τόσα προβλήματα που διαχειριστήκατε.
Ομως με τα γεγονότα της παιδεραστίας, έχουμε όλοι αρρωστήσει ψυχολογικά. Και όλοι μας λέμε ότι φταίει η οικογένεια.
Ναι, πολύ σωστά.
Ποιος όμως εδίδαξε τους γονείς πώς να μεγαλώσουν τα παιδιά τους;
Τι σημαίνει σεβασμός
Τι σημαίνει ψέμα
Τι αξία έχει η αλήθεια
Τι σημαίνει εγωισμός
Τι σημαίνει οι έφηβοι να είναι τη νύχτα στους δρόμους
Τι σημαίνουν τα ναρκωτικά
Τι σημαίνει το μεθύσι
Τι σημαίνει θρησκεία
Τι σημαίνει εργασία
Τι σημαίνει αγάπη
Τι σημαίνει οικογενειακός διάλογος
Τι σημαίνουν οικογενειακές γιορτές
Τι σημαίνει οικονομική διαφάνεια

Και πολλά άλλα. Μέσα στην οικογένεια κρύβονται πολλά πράγματα μεταξύ των δύο γονιών. Πώς μπορεί κάθε παιδί να πάρει σωστή γραμμή;
Δεν θα ήταν καλό πριν πάει στην εκκλησία να παντρευτεί ένα ζευγάρι να υπάρχει μία δομή που να τους διδάξει πώς θα γίνουν γονείς και τι θα πει οικογένεια; Τι θα πει παιδί, ή παιδιά που είναι η αυριανή κοινωνία μας. Εγώ αναγκάστηκα να σας κάνω αυτό το γράμμα και να πω τις σκέψεις μου διότι σήμερα είμαι γιαγιά με πολλές οικογενειακές εμπειρίες.

Μιλάτε για ισόβια στους παιδεραστές και στους εγκληματίες, ποια είναι τα ισόβια κ. πρωθυπουργέ; Στα λόγια ή στην ψεύτικη παρηγοριά του κάθε πικραμένου;

Και στα 5 ή 7 χρόνια να τον βλέπεις μπροστά σου στον δρόμο; Πώς νιώθει ο κάθε πονεμένος που τον βλέπει και ανοίγει η πληγή του που ο δικός του άνθρωπος από οποιαδήποτε κακοποίηση είναι κατεστραμμένος ή στη γη θαμμένος;

Ε όχι κ. πρωθυπουργέ, αλλάξτε τον νόμο και τα ισόβια να είναι ισόβια μέχρι τα βαθειά γεράματά τους ώστε να μην μπορούν να κάνουν άλλο κακό στην κοινωνία μας. Οσο δε είναι κρατούμενοι να δουλεύουν για να τρώνε όχι να τρώνε από το κράτος και να κοιμούνται χωρίς να προσφέρουν τίποτα.

Τόσα παραδείγματα έχουμε με εγκληματίες που βγήκαν από τη φυλακή και επανέλαβαν τα εγκλήματά τους. Είναι άσχημα παραδείγματα για τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας.

Παρακαλώ πολύ κ. πρωθυπουργέ δεσμεύστε τους κακοποιούς. Προστατεύστε την κοινωνία. Φοβόμαστε να βγούμε έξω.

Η γιαγιά».

pelop