“Φύλλο και φτερό” τα βιβλία και η διαχείριση των εκατομμυρίων στην Κιβωτό

Ψάχνουν την «Κιβωτό» για μαύρα ταμεία – Έλεγχοι από ορκωτούς λογιστές και δικηγορικό γραφείο

Η ώρα της αλήθειας για την οικονομική διαχείριση της Κιβωτού του Κόσμου φτάνει, καθώς τις επόμενες εβδομάδες θα μπουν στο μικροσκόπιο όλα τα οικονομικά δεδομένα, ενώ παράλληλα η Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος θα ερευνήσει τα προσωπικά περιουσιακά στοιχεία του πατρός Αντωνίου και της πρεσβυτέρας, πρώην προέδρου του Δ.Σ. της Κιβωτού Σταματίας Γεωργαντή. 

Αρχής γενομένης από την ίδια την Κιβωτό του Κόσμου, το νέο υπηρεσιακό Δ.Σ. που ανέλαβε χθες με απόφαση του υπουργείου Εργασίας θα προχωρήσει με τάχιστες διαδικασίες σε διαχειριστικό έλεγχο. Αυτή θα είναι η πρώτη κίνηση της νέας προέδρου, Αλεξάνδρας Μαρτίνου, η οποία ανέλαβε τα ηνία του ιδρύματος, έχοντας την εμπειρία από τον οργανισμό «Μαζί για το Παιδί». Η κ. Μαρτίνου, σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, στις αλλεπάλληλες συσκέψεις που έκανε χθες πριν και μετά την επισημοποίηση της ανάληψης των ηνίων της Κιβωτού, είχε επαφές με μια από τις μεγάλες ελεγκτικές εταιρίες της χώρας, αλλά και με ένα μεγάλο δικηγορικό γραφείο που θα αναλάβει χωρίς χρέωση. Ο στόχος είναι να γίνει ένας ενδελεχής έλεγχος, προκειμένου τα μέλη του νέου Δ.Σ. να ξέρουν την κατάσταση που αντιμετωπίζουν. Ήδη, ως το τέλος της εβδομάδας και πιθανώς την Πέμπτη το νέο επταμελές Δ.Σ. της Κιβωτού θα συναντηθεί για να προγραμματίσει τα επόμενα βήματά του.

Επόμενο βήμα θα είναι η οργάνωση της νέας καθημερινότητας της Κιβωτού του Κόσμου, καθώς προτεραιότητα είναι να μην διαταραχθεί η εύρυθμη λειτουργία των δομών ανά την Ελλάδα. Γι’ αυτό θα επιστρατευτούν τις επόμενες μέρες έμπειρα στελέχη διοίκησης και παροχής κοινωνικών υπηρεσιών, με τα οποία αρκετά μέλη του Δ.Σ. διαθέτουν επαφή λόγω της πρότερης ενασχόλησής τους με κοινωφελή ιδρύματα. Παράλληλα και με δεδομένο ότι η χρονιά τελειώνει, το νέο Δ.Σ. θα πρέπει να δει τι μέλλει γενέσθαι και με τους οικονομικούς πόρους για τη λειτουργία της Κιβωτού, οι οποίοι προέρχονται σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα από ιδιωτικές χορηγίες.

Στο πλαίσιο του διαχειριστικού ελέγχου που θα γίνει με τη βοήθεια των ορκωτών ελεγκτών και των δικηγόρων το νέο Δ.Σ. θα προσπαθήσει να δώσει απαντήσεις σε ορισμένα από τα ερωτήματα που πλανώνται στη δημόσια σφαίρα. Για παράδειγμα, πόσα από τα περίπου 5 εκατομμύρια που είχε ως έσοδα η Κιβωτός διατέθηκαν σε σκοπούς του ιδρύματος, ενώ θα επανεξεταστούν και οι ισολογισμοί του ιδρύματος που υπάρχουν μεν, αλλά δεν έχουν δημοσιευθεί. Μένει, επίσης, να διασταυρωθούν οι πληροφορίες κατά πόσο οι προηγούμενες χρήσεις της Κιβωτού είχαν πλεόνασμα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ και τι απέγιναν αυτά τα ποσά.

Στενεύει ο κλοιός

Την ίδια ώρα και ενώ ο πατέρας Αντώνιος και η σύζυγός του τηρούν σχεδόν εντυπωσιακή σιωπή, χωρίς ως αυτή την ώρα να έχουν δημοσιοποιήσει καν ποιος είναι ο νομικός τους παραστάτης, ο επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα βρώμικος Χρήματος Χαράλαμπος Βουρλιώτης θα ερευνήσει εξονυχιστικά τα οικονομικά τους. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Βουρλιώτης πρόσφατα είχε εκδώσει πόρισμα-καταπέλτης για τη χήρα του Γιώργου Τράγκα, Μαρία Καρρά, δεσμεύοντας μεγάλο μέρος της εν Ελλάδα περιουσίας της.

Με δεδομένο, λοιπόν, ότι ο πατέρας Αντώνιος Παπανικολάου και η πρεσβυτέρα κ. Γεωργαντή ήταν, στην πραγματικότητα, οι αποκλειστικοί υπεύθυνοι για τη λειτουργία της Κιβωτού και αποφάσιζαν για τη σύνθεση του Δ.Σ., με δεδομένο ότι αυτό πράττουν οι ιδρυτές της εκάστοτε Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας (ΑΜΚΕ), ο κ. Βουρλιώτης τους βάζει στο μικροσκόπιο. Το ερώτημα, στο οποίο καλείται ο κ. Βουρλιώτης να απαντήσει είναι αν ο πατέρας Αντώνιος, η πρεσβύτερα ή κάποιο πρόσωπο στο άμεσο περιβάλλον συνεργατών τους καταχράστηκαν ιδιωτικές χορηγίες προς την Κιβωτό, με αποτέλεσμα να προκύπτει αδικαιολόγητος πλουτισμός.

Στο επίκεντρο της έρευνας θα βρεθούν περιουσιακά στοιχεία των εν λόγω προσώπων ως προς τη νομιμότητα απόκτησης, με πρώτο ενδεχόμενο αδίκημα την υπεξαίρεση. Υπάρχουν, δε, καταγγελίες που ακόμα, πάντως, δεν έχουν φτάσει στη δικαιοσύνη, για πιεστικές πρακτικές της ηγετικής ομάδας της Κιβωτού για την απόκτηση ακινήτων, με την ακίνητη περιουσία της οργάνωσης να αποτιμάται άνω των 7 εκατομμυρίων ευρώ. 

Ένα κρίσιμο ερώτημα, στο οποίο θα κληθεί να απαντήσει ο κ. Βουρλιώτης, δε, εξετάζοντας τις πηγές εσόδων της Κιβωτού και τον πλουτισμό των προσώπων της ηγετικής ομάδας, είναι αν υπήρξε και «μαύρο ταμείο», στο οποίο κατευθύνονταν χρήματα που δεν καταγράφονταν στους ισολογισμούς. Κατά πληροφορίες το τελευταίο διάστημα είχαν γίνει στην Κιβωτό έλεγχοι με ανεξάρτητους ορκωτούς ελεγκτές, πλην όμως όλα τα πειραγμένα της οργάνωσης και της ηγετικής ομάδας αυτής επανεξετάζονται υπό το φως των καταιγιστικών αποκαλύψεων.

Πρώτο Θέμα