Η Φωτογραφική Λέσχη Καστοριάς φιλοξενεί τον φωτογράφο Γιάννη Παντελίδη

Η Φωτογραφική Λέσχη Καστοριάς φιλοξενεί τον Φωτογράφο ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΝΤΕΛΙΔΗ,ο οποίος θα μιλήσει για τη συνολική μέχρι σήμερα δουλειά του και θα παρουσιάσει το τελευταίο του λεύκωμα με τίτλο “Ουδέτερη ζώνη”.

“Τι είδους τοπία ατενίζουν οι τρόφιμοι όταν το βλέμμα εκτείνεται εκτός της σιδερόφρακτης περίφραξης; Τι ασχολίες και χρήσεις γης ευδοκιμούν εκεί που η κοινωνία επιβάλλει την ποινή της κάθειρξης; Πώς συνδιαλέγεται βουβά το μέσα με το έξω; Πώς ένα άκαμπτο όριο νοηματοδοτεί κάθε μονοπάτι, άνοιγμα φωτός ή λασπωμένο δρόμο γύρω του; Και πόση πίεση ασκείται αμφίπλευρα σ’ ένα τέτοιο όριο όταν η φυλακή βρίσκεται σε κατοικημένο χώρο;”

Στην πρωτότυπη αυτή εργασία με τις διεθνείς φιλοδοξίες, ο Γιάννης Παντελίδης προσεγγίζει το εξωτερικό όριο των χώρων κράτησης. Το διάστημα 2016-2018 επισκέφτηκε, με ειδική άδεια του Υπουργείου Δικαιοσύνης, δεκαοκτώ σωφρονιστικά καταστήματα σε όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της Ελλάδας, μελετώντας τη ζώνη ανάμεσα στη φυλακή και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Οι φωτογραφίες του αναδεικνύουν ανάγλυφα την ουδέτερη ζώνη, μια γκρίζα ζώνη που δεν υπόσχεται τίποτα και σε κανέναν. Γυμνή γη, κάγκελα, καλώδια, λαμαρίνες, παγωμένο χώμα και τσιμέντο.”

Την επιμέλεια του λευκώματος έκανε ο Ηρακλής Παπαϊωάννου.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Το Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2022 και ώρα 18:00
Στην αίθουσα ”Αθανάσιος Χριστόπουλος” (Παλιό ΡΕΞ) στην Πλατεία Ομονοίας