Με την ανακοίνωση μέτρων στήριξης έως τις 15 Δεκεμβρίου, χωρίς ιδιαίτερες διευκρινίσεις για ποσά και είδος αποζημιώσεων, υποδέχθηκε, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς, αντιπροσωπεία μηλοπαραγωγών.
Με την ανακοίνωση μέτρων στήριξης έως τις 15 Δεκεμβρίου, χωρίς ιδιαίτερες διευκρινίσεις για ποσά και είδος αποζημιώσεων, υποδέχθηκε, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς, αντιπροσωπεία μηλοπαραγωγών, που διαδήλωσε έξω από το Υπουργείο στην Αθήνα, επιβεβαιώνοντας παράλληλα και τις περικοπές των συνδεδεμένων ενισχύσεων.
Αυτό ανέφερε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Δημήτρης Τσιουλάκος, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας», ο οποίος συμμετείχε στη συνάντηση στο ΥπΑΑΤ. Και πρόσθεσε: «ο υπουργός δεν θέλησε να αναφέρει ούτε το είδος της ενίσχυσης αλλά ούτε τα ποσά. Επίσης παραδέχτηκε για πρώτη φορά την περικοπή της συνδεδεμένης ενίσχυσης στην πλειοψηφία των μηλοπαραγωγών, παρά τις περσινές εξαγγελίες της κυβέρνησης πως αυτή θα δοθεί μέχρι το 2027 και το αίτημα των παραγωγών για διατήρησή της».
Θυμίζουμε μηλοπαραγωγοί, από Λάρισα, Καστοριά, Εορδαία, Νάουσα και Μαγνησία, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Καραϊσκάκη, την Πέμπτη (24/11/2022) στις 14:30 μ.μ. και έπειτα πραγματοποιήθηκε πορεία προς την Πλατεία Βάθη. Στη συνέχεια υπήρξε συνάντηση εκπροσώπων τους με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργο Γεωργαντά.
Στην συνάντηση, που έγινε μετά την κινητοποίηση των παραγωγών στην Αθήνα, τέθηκε από την αντιπροσωπεία των αγροτών το πλαίσιο των αιτημάτων που αποφασίστηκε στη σχετική πανελλαδική σύσκεψη.
Συγκεκριμένα, το πλαίσιο αιτημάτων αφορούσε:
- Να ισχύσει έως το 2027, όπως είχε δεσμευτεί πέρσι η κυβέρνηση, η καταβολή συνδεδεμένης ενίσχυσης σε μήλα, κάστανα, αμύγδαλα, καρύδια, ροδάκινα, φιστίκια.
- Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος με ευθύνη της κυβέρνησης.
- Άμεσα μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο όπως το δίνουν στους εφοπλιστές. Πλαφόν 0,07 ευρώ/KWh στο αγροτικό ρεύμα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και του προστίμου ρύπων. Επιδότηση των μέσων και εφοδίων και των ζωοτροφών, κατάργηση του ΦΠΑ.
- Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν βιώσιμο εισόδημα στους αγρότες και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.
- Αλλαγή κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους.
Συνδεδεμένη στα μήλα
Στη νέα ΚΑΠ στα 47,2 ευρώ ανά στρέμμα θα είναι η συνδεδεμένη ενίσχυση στα μήλα. Όμως δεν θα την πάρουν όλοι οι μηλοπαραγωγοί.
Η ενίσχυση θα αφορά μόλις 11.500 στρέμματα καλλιέργειας.
Αυτή είναι η έκταση των τεσσάρων πιστοποιημένων ποικιλιών («Μήλα Ζαγοράς Πηλίου ΠΟΠ», «Μήλα Ντελίσιους Πιλαφά Τριπόλεως ΠΟΠ», «Μήλο Καστοριάς ΠΓΕ» και «Φιρίκι Πηλίου ΠΟΠ»).
Ο προϋπολογισμός της ενίσχυσης για κάθε έτος της περιόδου 2023-2027 είναι στα 542.800 ευρώ. Ο συνολικός προϋπολογισμός της ενίσχυσης για ολόκληρη την περίοδο είναι στα 2.714.000 ευρώ.
Παϊσιάδης Σταύρος – agrotypos
Ο Γιάννης Κορεντσίδης στη σύσκεψη των μηλοπαραγωγών με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης