Τα σύννεφα μαζεύονται πάνω από τη λίμνη, τα παράθυρα κλείνουν με θόρυβο στα παλιά αρχοντικά στο Ντολτσό και στα γύρω χωριά τα χωράφια αδειάζουν. Η ξαφνική νεροποντή είναι μία από τις πολλές του χειμώνα στην Καστοριά. Περισσότερο από συχνά η πόλη βλέπει στα θερμόμετρά της βαθμούς κοντά στο μηδέν, η υγρασία –και λόγω της μεγάλης υδάτινης επιφάνειας της λίμνης– φτάνει στο 95-100%, ενώ από το βουνό της Καστοριάς στα βορειοδυτικά έρχονται ψυχροί άνεμοι. Η πόλη όμως έχει μάθει όχι μόνο να αντιμετωπίζει τον δύσκολο καιρό, αλλά και να τον απολαμβάνει.
Σε απόσταση 38 χλμ. βρίσκεται το χιονοδρομικό κέντρο του Βιτσίου. Ο δρόμος περνάει μέσα από πυκνό δάσος και καταλήγει στα 1.610 μ. υψόμετρο, όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του χιονοδρομικού, το καφέ, οι σχολές και τα καταστήματα ενοικίασης εξοπλισμού.
Πίσω στην πόλη, παρά το τσουχτερό κρύο, οι ντόπιοι βγαίνουν για τον καθημερινό τους περίπατο γύρω από τη λίμνη. Ντυμένοι καλά, με σκουφιά και γάντια, περπατούν στον παραλίμνιο δρόμο, από το πάρκο Ολυμπιακής Φλόγας μέχρι την άλλη πλευρά, την πλατεία Μακεδονομάχων, ακολουθώντας την όχθη. Είναι η καθαρή ανάσα της ημέρας αυτή και το τελετουργικό το ακολουθούν μικροί και μεγάλοι.
Την ώρα του μεσημεριανού, όλα διακόπτονται, όπως συμβαίνει στις επαρχιακές πόλεις. Το φαγητό εδώ είναι ορεινό, «του βουνού», τόσο από την άποψη των υλικών όσο και από την ενέργεια που δίνει για να ζεστάνει το σώμα. Τα φασόλια γίγαντες Καστοριάς είναι προϊόν προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης, τα μανιτάρια μαζεύονται από τα γύρω βουνά, ενώ τα χειμωνιάτικα λαχανικά, όπως το λάχανο, έχουν την τιμητική τους.
Μη χάσετε την ευκαιρία να επισκεφτείτε την αναπαράσταση προϊστορικού οικισμού στο Δισπηλιό, δίπλα στη λίμνη. Οι καλύβες πάνω στο νερό φτιάχτηκαν με κορμούς δέντρων, κλαδιά και λάσπη από τη λίμνη, ενώ με πηλό και άλλα ταπεινά υλικά κατασκευάστηκαν τα εργαλεία που πιστεύεται ότι διέθεταν οι κάτοικοι του οικισμού πριν από περίπου 7.500 χρόνια, δεδομένων των ευρημάτων των ανασκαφών.
Λίγη ακόμα ιστορία θα ανακαλύψετε στο σπήλαιο του Δράκου, όπου εντοπίστηκαν παλαιοντολογικά ευρήματα, και συγκεκριμένα οστά της αρκούδας των σπηλαίων, είδος που εξαφανίστηκε πριν από χιλιάδες χρόνια. Η πόλη έχει να επιδείξει και σημαντικό αριθμό βυζαντινών εκκλησιών, περίπου 61, οι οποίες χρονολογούνται από τον 10ο μέχρι και τον 19ο αιώνα.
Καθημερινή