Τα ονόματα που ακούγονται για τα ψηφοδέλτια της ΝΔ σε Μακεδονία και Θράκη και οι καραμπόλες με τις αυτοδιοικητικές εκλογές.
του Νίκου Οικονόμου
Κόσμος πάει και έρχεται αυτήν την περίοδο στο Μέγαρο Μαξίμου και κυρίως στην Πειραιώς, όπου οι σχεδιασμοί και οι συναντήσεις βρίσκονται στο φόρτε τους. Στο επίκεντρό τους; Η διαμόρφωση των «γαλάζιων» ψηφοδελτίων που έχει αναδειχθεί αυτήν την περίοδο σε βασικό ζήτημα στην κομματική ατζέντα της ΝΔ.
Το εγχείρημα αποδεικνύεται αρκετά σύνθετο. Πρώτον γιατί το 2023 δεν είναι 2019 και η ΝΔ έχει να διαχειριστεί και τη φθορά της κυβέρνησης. Επίσης η πρωτοκαθεδρία των σημερινών βουλευτών παραμένει ισχυρή. Η πανδημία ουσιαστικά νέκρωσε για περίπου δύο χρόνια σχεδόν όλες τις κομματικές δραστηριότητες, με αποτέλεσμα τα καινούρια ονόματα να δυσκολεύονται να αναδειχθούν και το μότο της Πειραιώς «ανανέωση μέσα από τη συνέχεια» να παραμένει ζητούμενο. Ακόμη πρόβλημα δημιουργεί και η γειτνίαση των αυτοδιοικητικών εκλογών με τις εθνικές εκλογές, που δυσκολεύει τους κομματικούς επιτελείς να κερδίζουν πρόσωπα και υποψηφιότητες. Είναι συχνό το φαινόμενο πρόσωπα που θα μπορούσαν να αποτελέσουν μία γερή ενίσχυση του «γαλάζιου» ψηφοδελτίου σε μία εκλογική περιφέρεια να επιλέγουν τελικά να διεκδικήσουν την εκλογή τους σε κάποιον περιφερειακό δήμο. Μία τέτοια περίπτωση είναι ο Δημήτρης Ασλανίδης που φλέρταρε με την ιδέα να κατέβει υποψήφιος βουλευτής με τη ΝΔ στην Α’ Θεσσαλονίκης, αλλά τελικά θα είναι υποψήφιος δήμαρχος Παύλου Μελά.
Στην ίδια κατηγορία ανήκουν και οι αντιπεριφερειάρχες Βούλα Πατουλίδου, Άγγελος Χαριστέας και Σοφία Μαυρίδου που προβληματίζονταν για το αν θα κάνουν το άλμα προς τη Βουλή, οι δύο πρώτοι για την Α’ Θεσσαλονίκης και η τρίτη για την Πιερία. Τελικά όπως δήλωσαν και οι τρεις θα είναι υποψήφιοι με τον συνδυασμό του Απόστολου Τζιτζικώστα στις περιφερειακές εκλογές. Εμπλοκή καταγράφεται επίσης και στην βουλευτική υποψηφιότητα του αντιπεριφερειάρχη Γιάννη Γιώργου που είχε εκδηλώσει σαφές ενδιαφέρον να κατέβει στη Χαλκιδική και προετοιμάζονταν για την υποψηφιότητά του. Όμως η απόφαση του Μεγάρου Μαξίμου που γνωστοποιήθηκε μέσω της συνέντευξης του Γιάννη Μπρατάκου ότι κανείς εν ενεργεία αντιπεριφερειάρχης δε θα είναι υποψήφιος βουλευτής περιπλέκει τα πράγματα.
Πέρα από την αυτοδιοίκηση και η ευρωβουλή είναι χώρος από τον οποίο δημιουργούνται βουλευτικές υποψηφιότητες. Εδώ έχουμε ήδη την απόφαση της ευρωβουλευτίνας Μαρίας Σπυράκη να δοκιμάσει την τύχη της στην Α’ Θεσσαλονίκης, κάτι που επισημοποιήθηκε και από τον ίδιο των πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με σχετική ανακοίνωση πριν από τρεις εβδομάδες.
Βουλευτικά σενάρια ακούγονται και για τον Θοδωρή Ζαγοράκη για τον οποίο όπως και τους άλλους «γαλάζιους» ευρωβουλευτές δε θα υπάρξει τρίτη θητεία στην ευρωβουλή. Για τον πρώην διεθνή ποδοσφαιριστή τα σενάρια είναι διπλά. Κάποιοι τον θέλουν υποψήφιο βουλευτή στην Α’ Θεσσαλονίκης, κάποιοι άλλοι στο Β’. Ο ίδιος φέρεται να έλκεται περισσότερο από μία υποψηφιότητα στη δεύτερη εκλογική περιφέρεια, κάτι που «κουμπώνει» και με το πρόβλημα της λειψανδρίας που καταγράφεται στην συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια για τη ΝΔ, καθώς πέραν των τεσσάρων ισχυρών ονομάτων της λίστας (Καράογλου, Αναστασιάδης, Βαρτζόπουλος και Παπάς) δεν υπάρχει στον ορίζοντα άνδρας υποψήφιος. Φυσικά μία υποψηφιότητα Ζαγοράκη, όπου και αν εκδηλωθεί, θα ανακατέψει την τράπουλα. Έτσι την τελική απόφαση για τον «γρίφο Ζαγοράκη» θα κληθεί να λάβει ο ίδιος και σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό. Πάντως είναι προφανές ότι σε μία εκλογική αναμέτρηση που θα λάβει το χαρακτήρα «της μάχης των μαχών» για τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη κάθε ισχυρή υποψηφιότητα, όπως αυτή του Θοδωρή Ζαγοράκη, θα είναι καλοδεχούμενη.
Στην Α’ Θεσσαλονίκης πέραν της Μαρίας Σπυράκη στη λίστα θα είναι οι πολιτευτές του 2019 Διαμαντής Γκολιδάκης και Νίκος Καραγιανακίδης και ο πρώην υπουργός Γιώργος Ορφανός, χωρίς να αποκλείεται και η εκ νέου συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο του Παναγιώτη Κοκκόρη. Η… ησυχία που επικρατεί το τελευταίο διάστημα γύρω από το όνομα Ανδρέας Παπαμιμίκος κατά πολλούς υποδηλώνει ότι ο πρώην γραμματέας της ΝΔ επί Αντώνη Σαμαρά κάνει δεύτερες σκέψεις για μία ενδεχόμενη βουλευτική υποψηφιότητα, ενώ πάντα είναι πιθανό να είναι υποψήφιοι οι δημοσιογράφοι και πολιτευτές του 2019 Δημήτρης Βενιέρης και Σύνθια Σάπικα.
Ο προβληματισμός και η μάχη
Προβληματισμός υπάρχει για το νομό Γρεβενών όπου αναζητείται ένα γερό όνομα για να ξεχαστεί ο Ανδρέας Πάτσης, αλλά αυτό δεν έχει ακόμη βρεθεί. Έτσι είναι πολύ πιθανό να δούμε ξανά στη λίστα τον πολιτευτή Αθανάσιο Σταυρόπουλο και την Λαμπρινή Κόγιου (και οι δύο ήταν στη λίστα το 2019), ενώ συζητήθηκε και το όνομα του πρώην δημάρχου Δέλτα Μίμη Φωτόπουλου.
Στην Κοζάνη η ύπαρξη ήδη 3 βουλευτών (Κωνσταντινίδης, Αμανατίδης και Βρυζίδου) και ενός ισχυρού υφυπουργού, όπως ο Μιχάλης Παπαδόπουλος, αλλά και το ενδεχόμενο να μειωθούν οι έδρες στο νομό λόγω της απογραφής φρενάρει τις ορέξεις των υποψηφίων, ενώ στην Καστοριά η μάχη θα δοθεί μεταξύ του σημερινού βουλευτή Ζήση Τζηκαλάγια και της επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη Μαρία Αντωνίου.
Στη Θράκη η προσοχή είναι στραμμένη στην Κομοτηνή. Εκεί η πρωτιά του Ευριπίδη Στυλιανίδη δεν αμφισβητείται, μόνο που πάντα υπάρχει το σενάριο να μην εκλεγεί χριστιανός βουλευτής.
*Δημοσιεύθηκε στη “ΜτΚ” στις 11.12.2022