Υπάρχει μια κίνηση – κλειδί για να βοηθήσει όσους ταλαιπωρούνται περισσότερο από αυπνία κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Όλοι μπορούν να τη δοκιμάσουν – Δείτε ποια είναι
Έρευνα του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον καταλήγει σε μερικά ενδιαφέροντα συμπεράσματα αναφορικά με το πότε το σώμα μας «ζητάει» να αποκοιμηθεί και καταδεικνύει τη σημασία του να βγαίνουμε εκτός σπιτιού ακόμη και όταν έχει συννεφιά.
Στην έρευνα που δημοσιεύθηκε online στην Journal of Pineal Research οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι φοιτητές στο κάμπους του Πανεπιστημίου έπεφταν αργότερα για ύπνο και ξυπνούσαν επίσης πιο αργά το πρωί κατά τη διάρκεια του χειμώνα όταν η ηλιοφάνεια στην περιοχή ήταν περιορισμένη και ο καιρός χαρακτηριστικά μουντός.
Η ερευνητική ομάδα πιστεύει ότι υπάρχει μια εξήγηση γι’ αυτό το φαινόμενο: η μικρότερη έκθεση των φοιτητών στον ήλιο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Προηγούμενες έρευνες έχουν ενοχοποιήσει την ανεπαρκή έκθεση στο φως του ήλιου κατά τη διάρκεια της ημέρας με διαταραχές του ύπνου.
Η ανεπαρκής έκθεση στον ηλιακό φως αποδιοργανώνει και καθυστερεί το κιρκάδιο ρολόι του οργανισμού σύμφωνα με τον καθηγητή βιολογίας Horacio de la Iglesia κύριο συγγραφέα της έρευνας.
Στο πλαίσιο της έρευνας παρακολουθήθηκαν 507 προπτυχιακοί φοιτητές από το 2015 έως το 2018 με ειδικά μόνιτορ χειρός που κατέγραφαν τις ώρες ύπνου τους. Διαπιστώθηκε ότι τις χειμωνιάτικες μέρες οι φοιτητές πήγαιναν στο κρεβάτι κατά μέσο όρο 35 λεπτά αργότερα και ξυπνούσαν 27 λεπτά αργότερα συγκριτικά με τις μέρες του καλοκαιριού.
Τα στοιχεία γέννησαν το ερώτημα στους ερευνητές: τι είναι αυτό που καθυστερούσε το κιρκάδιο ρολόι του οργανισμού κατά περίπου 40 λεπτά το χειμώνα συγκριτικά με το καλοκαίρι;
Μελετώντας τις χειμωνιάτικες συνήθειες των φοιτητών οι ερευνητές κατέληξαν στη διαπίστωση ότι η έκθεση σε τεχνητό φως κατά τη διάρκεια των βραδινών ωρών (λάμπες, οθόνες υπολογιστών) καθυστερούσε το κιρκάδιο ρολόι του οργανισμού κατά περίπου 15 λεπτά
Το μήνυμα της έρευνας – όχι μόνο για τους φοιτητές αλλά και για όλους μας – είναι ότι πρέπει να βγαίνουμε έξω στο φως του ήλιου, ακόμη και αν έχει συννεφιά, τις πρωινές ώρες, ώστε να «εισπράξουμε» τη δόση μας από το φως του ήλιου. Τις απογευματινές και βραδινές ώρες αντίστοιχα πρέπει να περιορίσουμε την έκθεση σε τεχνητές πηγές φωτός και σε οθόνες, προκειμένου να μην αντιμετωπίσουμε προβλήματα ύπνου. Με τον τρόπο αυτό κουρδίζουμε το κιρκαδιανό ρολόι του οργανισμού και ρυθμίζουμε τις όποιες διαταραχές ύπνου.
ygeiamou