Αυτά είναι τα συμπτώματα της ορθοστατικής υπότασης – Οι τεχνικές για να συνέλθετε

Η ορθοστατική υπόταση είναι η πάθηση κατά την οποία η αρτηριακή πίεση του αίματος μειώνεται σημαντικά όταν το άτομο βρίσκεται σε όρθια στάση.

Σε έναν υγιή άνθρωπο, όταν μετακινείται από θέση κατάκλισης σε όρθια θέση, πραγματοποιείται αντανακλαστικά αγγειοσύσπαση, με αποτέλεσμα να σημειώνεται πτώση της αρτηριακής πίεσης του αίματος που όμως δεν υπερβαίνει τα 20mmHg.

Στην ορθοστατική υπόταση, δεν λειτουργούν επαρκώς οι αντανακλαστικές προσαρμογές του οργανισμού κατά την έγερση.

Το αποτέλεσμα είναι η αρτηριακή πίεση να μειώνεται σημαντικά και να εκδηλώνονται συμπτώματα όπως ζάλη, αδυναμία, ατονία.

Τα συμπτώματα «καμπανάκι»

Το κύριο σύμπτωμα της ορθοστατικής υπότασης είναι το συνεχές αίσθημα ζαλάδας, όταν σηκώνεστε γρήγορα (όχι όμως ο ίλιγγος που μπορεί να αισθανθείτε όταν περιστρέφεστε αρκετές φορές). Μπορεί ακόμη να βλέπετε κηλίδες.

Τα συμπτώματα αυτά συνήθως είναι χειρότερα τις πρωινές ώρες ή μετά το φαγητό.

Αν και η κατάσταση αυτή δεν απειλεί τη ζωή, εν τούτοις μπορεί να προκαλέσει μερική απώλεια συνειδήσεως, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλος κίνδυνος τραυματισμού από πτώση.

Παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση Ορθοστατικής Υπότασης 

Ηλικία

Όσο περνούν τα χρόνια, η ικανότητα του οργανισμού να ρυθμίζει την πίεση του αίματος όταν είστε καθισμένοι και σηκωθείτε απότομα όρθιοι επιβραδύνεται.

Χρόνιες παθήσεις

Προβλήματα υγείας που έχουν σχέση με την πάροδο της ηλικίας, όπως ο διαβήτης, καθιστούν την ορθοστατική υπόταση πιο πιθανή.

Φάρμακα

Ορισμένα αντιυπερτασικά φάρμακα χαλαρώνουν τα αιμοφόρα αγγεία, μειώνοντας την ικανότητα του οργανισμού να τα συστέλλει γρήγορα, όταν σηκώνεστε

Πως θα περιορίσετε τα συμπτώματα 

1. Σηκωθείτε αργά από το κρεβάτι

Δοκιμάστε να καθίσετε στο κρεβάτι τουλάχιστον για πέντε λεπτά πριν σηκωθείτε. Μπορεί ακόμη να βοηθήσει αν πιείτε ένα φλιτζάνι τσάι ή καφέ στο κρεβάτι. Η καφεΐνη (αν την επιτρέπει η δίαιτά σας), συμβάλλει στην αύξηση της πίεσης του αίματος.

2. Σταθείτε και λυγίστε το κορμί

Αφού σηκωθείτε περιμένετε λίγα δευτερόλεπτα για να προσαρμοσθεί ο οργανισμός στην όρθια στάση. Αποφύγετε όμως να μείνετε εντελώς ακίνητοι. Αντί αυτού, προσπαθήστε να σφίξετε τους μηρούς και τους μυς των γλουτών. Η τακτική αυτή μπορεί να βελτιώσει τη ροή του αίματος από τα πόδια.

3. Δοκιμάστε ελαστικές υποστηρικτικές μακριές κάλτσες με συνταγή γιατρού

Στο εμπόριο υπάρχουν διάφορες ειδικά σχεδιασμένες κάλτσες (ιατρικές κάλτσες συμπίεσης) οι οποίες βοηθούν στην καλύτερη ροή του αίματος στα πόδια.

4. Τρώτε μικρότερα γεύματα

Ύστερα από ένα μεγάλο γεύμα το αίμα κυλά προς την κοιλιά (και μακριά από τον εγκέφαλο) για να βοηθήσει στην πέψη. Πίνοντας αφεψήματα με καφεΐνη μετά το γεύμα μπορείτε να βοηθήσετε την κατάσταση.

5. Πίνετε αρκετό νερό / Φάτε λίγο αλάτι

Ακόμη και η μικρή αφυδάτωση μπορεί να ενθαρρύνει την ορθοστατική υπόταση, μειώνοντας την ποσότητα του αίματος.

Επίσης, η λήψη άλατος μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση των επιπέδων των υγρών αν επιτρέπεται από την κατάσταση της υγείας σας.

6. Αποφύγετε τα οινοπνευματώδη ποτά

Επειδή το αλκοόλ αφυδατώνει και χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία, μπορεί να επιδεινώσει την ορθοστατική υπόταση.

7. Κάντε μπάνιο με κρύο νερό

Αποφύγετε το ζεστό μπάνιο. Η ζέστη διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, αυξάνοντας την πιθανότητα να συγκεντρωθεί το αίμα στα πόδια.

8. Αναζητήστε θεραπεία

Υπάρχουν ορισμένα φάρμακα για τη θεραπεία της ορθοστατικής υπότασης, τα οποία μπορούν να μειώσουν τα σοβαρά συμπτώματα.