Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς – Αγκαλιαστείτε, κάνει καλό!

Κάθε 21 Ιανουαρίου όλοι οι άνθρωποι της Γης αγκαλιάζουν τους αγαπημένους τους ανθρώπους. Μία αγκαλιά είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο πως ωφελεί τη σωματική και πνευματική μας υγεία.

Η ιδέα προήλθε το 1986 από τον φοιτητή Kevin Zaborney, ο οποίος έψαχνε ακόμη έναν τρόπο ώστε να προσφέρουμε αγκαλιές στους ανθρώπους που αγαπάμε. Μπορεί να μην έχει καταγραφεί επίσημα ως παγκόσμια ημέρα από τον ΟΗΕ, αλλά όλες οι χώρες το αναπαράγουν και το υιοθετούν.

Η αγκαλιά είναι ο ισχυρότερος τρόπος να εκφράσει κανείς αγάπη, φόβο, θαυμασμό, θλίψη, χαρά και ευτυχία και είναι ένας τρόπος για να συνδεθούμε στο βαθύτερο επίπεδο με έναν άλλο άνθρωπο και να δείξουμε ενσυναίσθηση και φροντίδα. Η Virginia Satir, μια σπουδαία οικογενειακή ψυχολόγος λέει ότι χρειαζόμαστε 4 αγκαλιές την ημέρα για να επιβιώσουμε, 8 για να διατηρηθούμε και 12 για να εξελιχθούμε.

Οι ειδικοί τη θεωρούν ως το καλύτερο φάρμακο, αφού τα οφέλη της είναι πολλά και έστω και μία αγκαλιά μέσα στην ημέρα μπορεί να μας χαρίσει μία καλύτερη ζωή.

Συγκεκριμένα, οι ειδικοί τονίζουν πως μόνο10 δευτερόλεπτα αγκαλιάς είναι αρκετά για να μειωθεί η αρτηριακή πίεση και οι ορμόνες του στρες και να αυξηθούν οι ορμόνες της ευεξίας (όπως η ωκυτοκίνη). «Η θετική συναισθηματική εμπειρία της αγκαλιάς ενεργοποιεί διάφορες βιοχημικές και ψυχολογικές αντιδράσεις», λέει ο επικεφαλής ερευνητής δρ Γιαν Άστρεμ, ψυχολόγος-ψυχοθεραπευτής στο Λίνκεπινγκ της Σουηδίας.

Μάλιστα, σύμφωνα με το Carnegie Mellon University της Αμερικής, το μεγαλύτερο αντίδοτο μίας ίωσης βρίσκεται στην… αγκαλιά. Είναι ουσιαστικά μία «φυσική» βιταμίνη που παίρνει ο οργανισμός ώστε να μην προσβληθεί από κάποια ίωση.

Νεότερες μελέτες δείχνουν πως η αγκαλιά βελτιώνει τις κοινωνικές δεξιότητες, καταπολεμά το στρες, ενθαρρύνει την εμπιστοσύνη και βοηθά στο «δέσιμο» του άνδρα με τη γυναίκα.

Τι σχέση μπορεί να έχει το αγκάλιασμα με την ορμόνη της ευεξίας, την ωκυτοκίνη; Όπως εξηγούν οι ειδικοί, το δέρμα περιέχει ένα δίκτυο αισθητηρίων οργάνων που λέγονται σωμάτια Pacinian και τα οποία συνδέονται με τον εγκέφαλο μέσω του πνευμονογαστρικού νεύρου. Το νεύρο αυτό συνδέεται με διάφορα όργανα του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς, καθώς και με τους υποδοχείς της ωκυτοκίνης.

Επιπλέον, η ωκυτοκίνη εκ φύσεως παράγεται και κατά τον οργασμό, όταν χορεύουν δύο σύντροφοι, όταν κρατιούνται από το χέρι και όταν αγκαλιάζονται.

Η αγκαλιά βοηθά όταν κάποιος πενθεί, αφού παρέχει πραγματική παρηγοριά, ανακουφίζει από τον πόνο και ηρεμεί την ψυχή, δίνοντας δύναμη να ξεφύγουμε από το συναισθηματικό βασανιστήριο.

Η αγκαλιά μειώνει το στρες, καθώς μειώνει τα επίπεδα κορτιζόλης. Μία έρευνα του 2013 απέδειξε ότι οι συμμετέχοντες που συζητούσαν επί 15 λεπτά με τον σύντροφό τους μέσω μιας συσκευής αγκαλιάς είχαν δραστικά μειωμένο επίπεδο στρες σε σύγκριση με όσους μιλούσαν με κινητό τηλέφωνο.

Η αγκαλιά χαλαρώνει τους μυς και απελευθερώνει την ένταση, ενισχύοντας ταυτόχρονα την κυκλοφορία του αίματος, ειδικά στους μαλακούς ιστούς.

Η αγκαλιά μειώνει το φόβο και το άγχος.

Εξισορροπεί τη λειτουργία του νευρικού συστήματος. Η υγρασία και ο ηλεκτρισμός στην επιδερμίδα υποδεικνύουν μια πιο ισορροπημένη κατάσταση ανάμεσα στο νευρικό σύστημα και στο παρασυμπαθητικό.

Γι’ αυτό επιλέξτε τον τρυφερότερο και απλούστερο τρόπο να νιώσετε ευτυχία, να απολαύσετε υγεία και να εκφράσετε τα πιο αυθεντικά σας συναισθήματα.