Οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες βρίσκονται συνεχώς στους δικούς τους κόσμους ακούγοντας μουσική που βγαίνει από τα ακουστικά τους όπου κι αν πάνε. Αν και μπορεί να είναι δύσκολο να αποχωριστείτε τα αγαπημένα σας ακουστικά, μπορεί να είναι η αιτία της απώλειας ακοής.
Μια νέα μελέτη προειδοποιεί ότι περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο νέοι άνθρωποι κινδυνεύουν με απώλεια ακοής. Εν μέρει λόγω της αύξησης της χρήσης ακουστικών είτε κεφαλής είτε ψείρες. Οι επιστήμονες λένε ότι και η συμμετοχή σε δυνατές συναυλίες ζωντανής μουσικής θέτει επίσης σε κίνδυνο τα αυτιά μας.
Επί του παρόντος, περισσότεροι από 430 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν απώλεια ακοής με αναπηρία. Οι νέοι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στην πάθηση επειδή χρησιμοποιούν συσκευές με δυνατή ένταση.
Πώς τα ακουστικά προκαλούν απώλεια ακοής
Οι κανονισμοί για τον θόρυβο και οι πρακτικές ασφαλούς ακρόασης, δεν εφαρμόζονται, διαπιστώνουν οι μελέτες. Οι ερευνητές ήθελαν να μάθουν πόσοι έφηβοι και νεαροί ενήλικες ακούνε επικίνδυνα δυνατή μουσική και να χρησιμοποιήσουν αυτούς τους αριθμούς για να υπολογίσουν πόσοι από αυτούς κινδυνεύουν με απώλεια ακοής.
Ανίχνευσαν ερευνητικές βάσεις δεδομένων για σχετικές μελέτες στις οποίες συμμετείχαν άτομα ηλικίας 12 έως 34 ετών και αναφέρονταν σε αντικειμενικά μετρημένα επίπεδα εξόδου συσκευής και διάρκεια έκθεσης.
Για τη νέα έρευνα, εξέτασαν 33 υπάρχουσες μελέτες σε 35 αρχεία με λίγο λιγότερους από 20.000 συμμετέχοντες συνολικά. Από αυτούς, οι 17 δίσκοι επικεντρώθηκαν σε προσωπικές συσκευές ακρόασης ενώ οι άλλοι 18 επικεντρώθηκαν σε θορυβώδεις χώρους ψυχαγωγίας.
Υπολόγισαν τον αριθμό των νέων παγκοσμίως που θα μπορούσαν να χάσουν την ακοή τους λαμβάνοντας υπόψη τον εκτιμώμενο παγκόσμιο πληθυσμό ατόμων ηλικίας 12 έως 34 ετών το 2022 (2,8 δισεκατομμύρια) και τις καλύτερες εκτιμήσεις για την έκθεση σε υπερβολικά δυνατό θόρυβο, που υπολογίζονται από την υπάρχουσα βιβλιογραφία.
Βρήκαν ότι το 24% των νέων ακούνε μουσική πολύ δυνατά στις συσκευές τους. Το 48% από αυτούς πηγαίνουν σε δυνατές συναυλίες. Με βάση αυτά τα στοιχεία, η ομάδα λέει ότι ο παγκόσμιος αριθμός των εφήβων και των νεαρών ενηλίκων, που θα μπορούσαν δυνητικά να διατρέχουν κίνδυνο απώλειας ακοής ως αποτέλεσμα κυμαίνεται από 0,67 έως 1,35 δισεκατομμύρια.