Τατουάζ – Τι πρέπει να προσέξετε πριν και αφού το κάνετε

Ανεξάρτητα από την ηλικία, το επάγγελμα και τον τρόπο ζωής σας, τα τατουάζ είναι μια δημοφιλέστατη πια μορφή τέχνης και μπορεί να καταλήξετε με πολλά… Τι θα πρέπει να προσέξετε πριν και αφού υλοποιήσετε την απόφασή σας;

Τα τατουάζ είναι μόνιμα σχέδια επάνω στο δέρμα μας που παραμένουν σε αυτό μέσω της εισαγωγής χρωστικών ουσιών με μικρά τρυπήματα της επιδερμίδας. Οι βελόνες που ένας tattoo artist χρησιμοποιεί, εγχέουν μικρά σταγονίδια μελανιού στο σώμα μας με κάθε τρύπημα.

Τυπικά, ο tattoo artist χρησιμοποιεί μία φορητή συσκευή με την οποία μία ή περισσότερες μικρές βελόνες τρυπούν επαναλαμβανόμενα το δέρμα. Η διαδικασία αυτή, που γίνεται χωρίς αναισθητικό, προκαλεί μικρή αιμορραγία και ελάχιστο έως πολύ πόνο, ανάλογα με το όριο αντοχής κάθε ατόμου και το σημείο του σώματος όπου γίνεται το τατουάζ.

Αν και το αποτέλεσμα είναι συνήθως εντυπωσιακό, δεν μπορούμε να παραλείψουμε πως υπάρχουν κάποιοι κίνδυνοι που εφιστούν την προσοχή μας.

Πιθανοί κίνδυνοι των τατουάζ

Αλλεργικές αντιδράσεις

Ακόμη κι αν έχετε ήδη ένα τατουάζ και σχεδιάζετε το επόμενο, οι χρωστικές που χρησιμοποιούνται στα τατουάζ, ειδικά οι κόκκινες, οι πράσινες, οι κίτρινες και οι μπλε, μπορεί να προκαλέσουν αλλεργική δερματική αντίδραση (π.χ. κνησμώδες εξάνθημα) στο σημείο της έγχυσής τους.

Αυτό μπορεί να παρατηρηθεί αμέσως μετά το τατουάζ ή και πολύ καιρό αργότερα, ακόμα και έπειτα από μήνες.

Συνίσταται λοιπόν να δοκιμάσετε το μελάνι σε μια μικροσκοπική περιοχή του δέρματός σας και να το παρακολουθήσετε για 30 λεπτά πριν «χτυπήσετε» το τατουάζ.

Μολύνσεις

Αν δεν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής, μπορεί να υπάρξει μόλυνση της πληγής από μικρόβια. Σε τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να παρουσιαστούν συμπτώματα όπως διόγκωση, πόνος, ερυθρότητα, κνησμός ή και πύον.

Μετάδοση νοσημάτων

Αν ο εξοπλισμός με τον οποίο γίνεται το τατουάζ δεν έχει απολυμανθεί σωστά, υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης διαφόρων νοσημάτων, όπως η ηπατίτιδα.

Αλλαγές στην εφίδρωση

Τα τατουάζ μπορεί να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο ιδρώνει το δέρμα σας – σε σύγκριση με τα σημεία όπου δεν έχετε τατουάζ.

Το δέρμα στην περιοχή του τατουάζ, απελευθερώνει περίπου 50% λιγότερο ιδρώτα.

Ορισμένες μελέτες διαπίστωσαν επίσης ότι το νάτριο στον ιδρώτα ήταν πιο συγκεντρωμένο στο σημείο της επιδερμίδας με το τατουάζ.

Επιπλοκές στη μαγνητική τομογραφία 

Έχουν υπάρξει αναφορές ανθρώπων με μεγάλα τατουάζ πως εκδήλωσαν διόγκωση ή έγκαυμα του δέρματος στο σημείο του τατουάζ, όταν έκαναν μαγνητική τομογραφία.

Έχουν επίσης υπάρξει αναφορές για περιπτώσεις όπου οι χρωστικές του τατουάζ επηρέασαν την ποιότητα της λαμβανόμενης εικόνας στην μαγνητική τομογραφία.

Η αιτία αυτών των εξαιρετικά σπάνιων αντιδράσεων δεν είναι γνωστή, αλλά ίσως οφείλονται σε αλληλεπίδραση με τα μεταλλικά στοιχεία ορισμένων χρωστικών, ειδικά της μαύρης.

Απόκρυψη δερματικών παθήσεων

Η πιθανότητα απόκρυψης ποικίλων δερματικών παθήσεων είναι άλλη μια ανησυχία σε σχέση με τα τατουάζ. Ενδείξεις στην επιδερμίδα όπως κόκκινες κηλίδες ή ελιές που μπορεί να υποδεικνύουν κάποιο δερματικό πρόβλημα, συχνά περνούν απαρατήρητα στην περίπτωση των πολλών ή των πολύ μεγάλων τατουάζ.

Τι πρέπει να προσέξετε μετά το τατουάζ

  • Μην αγγίζετε το δέρμα σας ακριβώς μετά το τατουάζ.
  • Χρησιμοποιήστε ήπια προϊόντα καθαρισμού.
  • Αποφύγετε την επαφή του δέρματός σας στο συγκεκριμένο σημείο του τατουάζ με μεγάλη ροή νερού, όπως για παράδειγμα στο ντους.
  • Στεγνώστε την περιοχή αυτή μαλακά με ένα βαμβάκι και όχι τρίβοντάς το με πετσέτα.
  • Ακολουθείστε επακριβώς τις συμβουλές του tattoo artist για να «αναρρώσετε» μετά το «χτύπημα» του τατουάζ.
  • Συμβουλευτείτε αμέσως έναν γιατρό εάν εμφανίσετε κάποια αλλεργική αντίδραση ή λοίμωξη του δέρματος.
  • Επιλέξτε πολύ προσεκτικά τον tattoo artist και βεβαιωθείτε πως:

#1 Φοράει καινούρια, αποστειρωμένα, χειρουργικά γάντια μιας χρήσης πριν αρχίσει να σας κάνει το τατουάζ.

#2 Η συσκευασία κάθε βελόνας που χρησιμοποιεί πάνω σας ανοίγεται μπροστά σας.

#3 Το δέρμα σας θα απολυμανθεί πριν και μετά το τατουάζ, και θα καλυφθεί με αποστειρωμένη γάζα μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία.

  • Τέλος, βεβαιωθείτε πως είστε σίγουροι πως… το θέλετε πραγματικά!