Η Καστοριανή επιχείρηση που πειραματίζεται με νέους συνδυασμούς αρωματικών

Στο επώνυμο προϊόν ρίχνει βάρος η δραστήρια επιχείρηση “Ενθαλπία” από την Καστοριά

του Γιάννη Τσατσάκη

Στη διάρκεια της κρίσης που ταλάνισε τη χώρα την προηγούμενη δεκαετία, ο αγροτικός τομέας λειτούργησε ως καταφύγιο για πολλούς που αναζητούσαν διέξοδο από την ανεργία ή μια νέα αφετηρία στην επαγγελματική τους διαδρομή.

Πολλά από τα εγχειρήματα που γεννήθηκαν την περίοδο αυτή αποδείχτηκαν βραχύβια ή θνησιγενή, ίσως γιατί, πέρα από τις αντικειμενικές δυσκολίες, η «(επι)στροφή στη γη» δεν ήταν πάντα το αποτέλεσμα απόλυτα συνειδητής επιλογής, ούτε συνοδευόταν από κατανόηση των ιδιαιτεροτήτων και των δυσκολιών του αγροτικού επαγγέλματος.

Ωστόσο, υπήρξαν και προσπάθειες που, όχι απλά άντεξαν στη δοκιμασία του χρόνου, αλλά σταδιακά ξεδίπλωσαν μια ιδιαίτερη δυναμική, έχοντας εξαρχής δομηθεί πάνω σε στέρεες βάσεις, οι οποίες επενδύθηκαν στην πορεία με πολλή προσωπική εργασία. Μια τέτοια περίπτωση είναι η επιχείρηση αρωματικών φυτών που δημιούργησε το 2012 στην ορεινή Καστοριά ο Δημήτρης Παππάς. Πολιτικός μηχανικός ο ίδιος, βίωσε από πρώτο χέρι τους κραδασμούς της «εποχής των μνημονίων». «Mόλις ξέσπασε η κρίση και μπροστά στις επαγγελματικές ανακατατάξεις που βλέπαμε να συμβαίνουν, καταλάβαμε ότι έπρεπε να αναζητήσουμε και άλλες διεξόδους», διηγείται σήμερα στην «ΥΧ».

Εμπειρία στον αγροτικό χώρο δεν υπήρχε, ούτε και ιδιόκτητη γη. Υπήρχε, όμως, αγάπη για τη φύση και ένα… χρόνιο ενδιαφέρον για τα βότανα και τα αρωματικά φυτά. «Ως καταναλωτές και οι ίδιοι, ψαχνόμασταν ήδη αρκετά με την οικογένειά μου πάνω στα συγκεκριμένα προϊόντα, αποζητώντας την καλύτερη δυνατή ποιότητα», εξηγεί.

Κάπως έτσι, με τις γνώσεις που είχε αποκτήσει και αφήνοντας πίσω τους εύλογους αρχικούς δισταγμούς, πήρε την απόφαση να ασχοληθεί συστηματικά με τη γεωργία. Η αρχή έγινε με τρία στρέμματα στα οποία καλλιεργήθηκαν βιολογικά ρίγανη και θυμάρι. Χρόνο με τον χρόνο οι εκτάσεις διευρύνονταν και σύντομα στην… παρέα προστέθηκαν το τσάι του βουνού σε δύο ποικιλίες (raeseri και sideritis scardica), καθώς και μερικά ακόμα αρωματικά, όπως το φασκόμηλο, που παράγονται σε μικρότερη κλίμακα.

Σήμερα, οι καλλιεργούμενες, πάντα με βιολογικές μεθόδους, εκτάσεις ξεπερνούν τα 100 στρέμματα, το 90% των οποίων καταλαμβάνουν εξ ημισείας η ρίγανη και το τσάι. Η επιχείρηση είναι καθετοποιημένη, αφού, πέρα από το κομμάτι της παραγωγής, πραγματοποιεί και όλη την πρώτη μεταποίηση (ξήρανση, αποφλοίωση κ.λπ.) προτού διοχετεύσει το προϊόν στην αγορά.

Το γεγονός ότι εδώ και κάποια χρόνια συγκαταλέγεται στους προμηθευτές μερικών από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου αναμφισβήτητα συνιστά μια πρώτη δικαίωση για τον κ. Παππά. Ο ίδιος, ωστόσο, το 2019 αποφάσισε να πάει ένα βήμα παραπέρα και να δημιουργήσει τη δική του ετικέτα, επιλέγοντας, διόλου τυχαία, την επωνυμία «Ενθαλπία».

«Στη θερμοδυναμική, ο όρος αντιπροσωπεύει, με απλά λόγια, την ενέργεια που κρύβει η ύλη. Υπό αυτή την έννοια, λοιπόν, είναι σημειολογική για την προσπάθειά μας», επισημαίνει προσθέτοντας ότι στην απόφαση βάρυνε «και το γεγονός ότι η λέξη έχει την ίδια σημασία στα αγγλικά».

Επέκταση δικτύου πωλήσεων

Αυτό, προφανώς, βοηθάει να… περάσει το μήνυμα και στον ξένο καταναλωτή, δίνοντας ένα επιπλέον αβαντάζ στον στίβο των εξαγωγών στον οποίο η επιχείρηση έχει ήδη να επιδείξει αξιοσημείωτες επιτυχίες, δηλώντας «παρών» με επώνυμο προϊόν στη Γερμανία, στην Αυστρία, στην Ολλανδία και στο Βέλγιο.

Όλες αυτές οι μικρές νίκες, όπως σημειώνει ο κ. Παππάς, επιτεύχθηκαν με κόπο και μπόλικο… κυνηγητό: «Kάθε χρόνο συμμετέχουμε ανελλιπώς στις μεγαλύτερες εκθέσεις αρωματικών φυτών, αλλά και βιολογικών προϊόντων και αυτό μας έχει βοηθήσει να αναπτύξουμε το πελατολόγιό μας», υπογραμμίζει.

Στην ελληνική αγορά, τα προϊόντα της «Ενθαλπίας» διατίθενται σε εξειδικευμένα καταστήματα στην Κρήτη, ενώ αυτό το διάστημα γίνονται προσπάθειες για είσοδο σε σημεία πώλησης των μεγάλων αστικών κέντρων και, δη, της Αττικής. «Βρισκόμαστε στη φάση επέκτασης του δικτύου πωλήσεων και αυτή είναι η πιο δύσκολη πρόκληση για μια μικρή επιχείρηση από την επαρχία, όπως η δική μας, αναφέρει ο συνομιλητής μας.

Στην τελική ευθεία για ιδιόκτητο συσκευαστήριο

Το όνειρο του Δημήτρη Παππά είναι «να φτάσουμε κάποια στιγμή να πουλάμε όλα τα προϊόντα με τη δική μας επωνυμία». Για την ώρα, ωστόσο, οι στόχοι του είναι πιο ρεαλιστικοί: «Αν καταφέρουμε οι πωλήσεις των επώνυμων συσκευασμένων προϊόντων μας να αντιπροσωπεύουν το 50% του τζίρου μας, από το 30% που είναι σήμερα, θα είμαστε πολύ ευχαριστημένοι», τονίζει.

Σε αυτή την κατεύθυνση, η επιχείρηση συνεχίζει να πειραματίζεται με ενδιαφέροντες συνδυασμούς τσαγιού και βοτάνων σε ευφάνταστες συσκευασίες, επενδύοντας παράλληλα στις παραγωγικές της υποδομές. Ήδη, εδώ και τρία χρόνια διαθέτει τη δική της πιστοποιημένη αποθήκη και το επόμενο βήμα θα είναι η απόκτηση ιδιόκτητου συσκευαστηρίου, ώστε να καλύπτει με ακόμα μεγαλύτερη άνεση και ευελιξία τις ανάγκες των πελατών της.

Η συγκεκριμένη επένδυση εντάχθηκε σε αναπτυξιακό πρόγραμμα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και βρίσκεται αυτήν τη στιγμή στο τελικό στάδιο υλοποίησης. «Το αργότερο μέχρι τις αρχές Μαρτίου υπολογίζουμε ότι θα έχουμε εγκατασταθεί στη νέα μονάδα», επισημαίνει ο κ. Παππάς.

Μια αγορά σε ανάπτυξη

Η υγειονομική κρίση, σύμφωνα με τον ίδιο, έδωσε μια επιπλέον ώθηση στην κατανάλωση αρωματικών φυτών. «Είδαμε μια μεταστροφή προς την υγιεινή διατροφή, τη στιγμή που ο εγκλεισμός βοήθησε στην αύξηση της κατ’ οίκον κατανάλωσης. Αυτή η τάση φαίνεται να συντηρείται και σήμερα. Μιλάμε, λοιπόν, για έναν κλάδο που βρίσκεται σε ανάπτυξη, ακόμα και για προϊόντα σαν τα δικά μας που τοποθετούνται στην κατηγορία των premium», τονίζει ο κ. Παππάς. Στα άμεσα σχέδια της επιχείρησης είναι η ένταξη σε κάποιο cluster καινοτομίας και η δημιουργία νέων προϊόντων και σκευασμάτων στη λογική των λειτουργικών τροφίμων, πάντα με βάση τα αρωματικά φυτά που παράγει.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Ύπαιθρος Χώρα»