Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για το τυρί στη διατροφή

Το τυρί αποτελεί από τα αρχαία χρόνια ως σήμερα μια απολαυστική και χορταστική πρόταση για κάθε γεύμα όλες τις ώρες της ημέρας. Αν και υπάρχουν αρκετές διαθέσιμες ποικιλίες τυριών με διαφορετική υφή, γεύση και άρωμα, όλα τα είδη διατηρούν κάποια βασικά χαρακτηριστικά που τα καθιστούν πολύτιμα στη διατροφή του ανθρώπου.

Το γνωστότερο διατροφικό συστατικό των τυριών και όλων των γαλακτοκομικών προϊόντων είναι το ασβέστιο, το οποίο αποτελεί το κυριότερο «δομικό υλικό» των οστών. Το ασβέστιο κατέχει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία πήξης του αίματος, στη λειτουργία του νευρικού και μυϊκού συστήματος, στη ρύθμιση πολλών ενζυμικών συστημάτων του μεταβολισμού και στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Η ανεπαρκής πρόσληψη ασβεστίου είναι ο σημαντικότερος διατροφικός παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση οστεοπόρωσης. Μάλιστα η υψηλή περιεκτικότητα των τυριών σε ασβέστιο συνδυάζεται με το γεγονός ότι απορροφάται σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από το εντερικό σύστημα σε σχέση με άλλα τρόφιμα όπως το σπανάκι ή το μπρόκολο.

Το εξαιρετικά ευεργετικό διατροφικό προφίλ των τυριών συμπληρώνεται από την υψηλή περιεκτικότητά τους σε φώσφορο.Έτσι λοιπόν αποτελούν μια ιδανική τροφή που παρέχει στον οργανισμό μας όλα εκείνα τα δομικά υλικά για τον σχηματισμό των κρυστάλλων υδροξυαπατίτη, εξασφαλίζοντας τη διατήρηση της καλής υγείας των οστών.

Η διατροφική αξία του τυριού ενισχύεται με τις σημαντικές ποσότητες βιταμινών του συμπλέγματος Β που περιέχει, οι οποίες είναι απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και τη διατήρηση ισχυρής μνήμης.

Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα των τυριών σε σχέση με τα υπόλοιπα γαλακτοκομικά προϊόντα, είναι το ότι περιέχουν πολύ μικρότερες ποσότητες λακτόζης. Η έλλειψη του ενζύμου που πέπτει τη λακτόζη (δυσανοχή στη λακτόζη) είναι ένα σύνηθες πρόβλημα για μεγάλο μέρος του πληθυσμού και προκαλεί έντονη δυσπεψία και φούσκωμα όταν καταναλώνονται γαλακτοκομικά προϊόντα που περιέχουν λακτόζη.

Σε γενικές γραμμές το τυρί αποτελεί θαυμάσια πηγή ασβεστίου (οι 2 φέτες -40g- περιέχουν τόσο ασβέστιο όσο 1,5 ποτήρι γάλα light -200ml-) και ταυτόχρονα είναι πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία (όπως φώσφορος, βιταμίνη Β12 κ.ά.)

Χρήσιμες πληροφορίες για τα διάφορα είδη τυριών

  • Σκληρά (γραβιέρα, παρμεζάνα, edam, κασέρι κ.α.)
  • Μαλακά (φέτα, ανθότυρο, roquefort κ.α. Τα σκληρά έχουν μεγαλύτερη θρεπτική αξία από τα μαλακά

Ποιοι επιβάλλεται να τρώνε τυρί

  • Παιδιά
  • Έγκυοι
  • Γυναίκες που βρίσκονται σε θηλασμό
  • Γυναίκες Εμμηνοπαυσιακές & Μετεμμηνοπαυσιακές
  • Ηλικιωμένοι

Κατάταξη τυριών βάσει θερμίδων

Είδος Τυριού Θερμίδες/100γρ
Μανούρι 460
Παρμεζάνα 420
Γραβιέρα 410
Κεφαλοτύρι 404
Κασέρι 379
Γκούντα 362
Ροκφόρ 360
Edam 294
Φέτα 273
Τυράκια τρίγωνα 263
Μοτσαρέλα 254
Μυζήθρα / Ανθότυρο 190
Cottage flair 92

 

Τα πλουσιότερα τυριά σε ασβέστιο

Είδος Τυριού Ασβέστιο mg /100γρ
Παρμεζάνα 1142
Γραβιέρα 1099
Γκούντα 820
Κεφαλοτύρι 810
Κασέρι 750
Ροκφόρ 735
Edam 731
Μοτσαρέλα 560
Φέτα 471
Τυράκια τρίγωνα 240
Μυζήθρα / Ανθότυρο 202
Μανούρι 109
Cottage flair 68

Οι καλύτερες επιλογές τυριών

Crash Test Ασβέστιο / θερμίδες

Είδος Τυριού Crash Test Ασβέστιο / θερμίδες
Παρμεζάνα 2,71
Γραβιέρα 2,68
Edam 2,48
Γκούντα 2,26
Μοτσαρέλα 2,20
Ροκφόρ 2,04
Κεφαλοτύρι 2,00
Κασέρι 1,97
Φέτα 1,72
Μυζήθρα / Ανθότυρο 1,06
Τυράκια τρίγωνα 0,91
Cottage flair 0,73
Μανούρι 0,23

 

Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης

Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος,PhD