Τι συμβαίνει τέλος πάντων με τους εξωπραγματικά εμφανίσιμους ανθρώπους και δεν σταυρώνουν σχέση για σχέση; Η επιστήμη έχει τις απαντήσεις που ψάχνεις.
της Ηρώς Κουνάδη
Σου έχει τύχει ποτέ να δεις έναν πανέμορφο άνθρωπο, να σκεφτείς «καλά, σιγά μην είναι αυτός/η ελεύθερος/η», να διαπιστώσεις τελικά ότι είναι, και να μείνεις να αναρωτιέσαι πώς γίνεται; Ρητορική η ερώτηση, σε όλους μας έχει συμβεί. Και η επιστήμη λέει πως υπάρχουν κανονικότατοι λόγοι γι’ αυτό, πολύ πιο συμβατικοί από κάποια αρχαία κατάρα που τους κυνηγά.
Η (υπερβολική) ομορφιά είναι τρομακτική
Οτιδήποτε δεν έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε, οι άνθρωποι είμαστε προγραμματισμένοι να το φοβόμαστε. Πρόσθεσε σε αυτή την γνώση το πλήγμα στην αυτοπεποίθηση που δεχόμαστε οι κοινοί θνητοί μπροστά σε πολύ ωραίους ανθρώπους, και έχεις την απάντηση γιατί ελάχιστοι τολμηροί θα προσεγγίσουν την θεά που κάθεται με την παρέα της στο μπαρ για να της μιλήσουν.
Και δεν είναι μόνο αυτό: Έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι οι εξαιρετικά όμορφοι άνθρωποι ακούν σημαντικά λιγότερα κομπλιμέντα για την εμφάνισή τους σε σχέση με τα «παιδιά της διπλανής πόρτας». Και αν το σκεφτείς, είναι λογικό: Δύσκολα θα πεις σε κάποιον πανέμορφο τι ωραίος που είναι, γιατί σχεδόν όλοι μας κάνουμε την αντανακλαστική υπόθεση πως θα έχει βαρεθεί να το ακούει. Οπότε τελικά, δεν το λέει κανείς.
Δεν είναι ωραίο να αισθάνεσαι τρόπαιο
Από την δική τους πλευρά, οι εξαιρετικά εμφανίσιμοι άνθρωποι έχουν πάντα να ανησυχούν αν αυτοί οι ελάχιστοι τολμηροί που τους προσεγγίζουν τους «βλέπουν» πραγματικά, έτσι τυφλωμένοι που είναι από την ομορφιά τους. Το ξέρουμε ότι σκέφτεσαι κάτι στο πλαίσιο του «κλαίνε οι χήρες, κλαίνε κι οι παντρεμένες» γιατί είναι δύσκολο να μπεις στη θέση τους, αλλά αν ποτέ τα καταφέρεις θα διαπιστώσεις ότι δεν είναι καθόλου κολακευτικό για την αυτοεκτίμησή σου να σκέφτεσαι ότι κάποιος/α σε θέλει μόνο και μόνο επειδή είσαι όμορφος/η. Έτσι, καταλήγουν να απορρίπτουν πολύ περισσότερες «κρούσεις» από τον μέσο άνθρωπο.
Οι πολύ ωραίες γυναίκες θεωρούνται άπιστες
Έρευνα διαπίστωσε πως οι άνδρες συνδέουν σε μεγάλο ποσοστό την ομορφιά των γυναικών με την τάση για απιστία. Παρόλο που κάτι τέτοιο σε γενικές γραμμές δεν ισχύει, είναι ανθρώπινο να σκέφτεσαι πως όσο πιο ωραία είναι κάποια τόσο περισσότερες ευκαιρίες να σε απατήσει θα έχει, και να καταλήγεις στο «άσε, μην μπλέξουμε». Μάλλον αναμενόμενα, η ίδια έρευνα διαπίστωσε πως οι γυναίκες δεν συνδέουν τόσο πολύ την ομορφιά των ανδρών με την τάση τους για απιστία, με αποτέλεσμα να πέφτουν περισσότερο μέσα στο ποιοι άνδρες είναι κατά συρροήν άπιστοι.
Κι αν τους νομίζεις σνομπ, πάλι λάθος κάνεις
Συχνά θα ακούσεις ανθρώπους να λένε ότι οι πολύ ωραίοι «έχουν ύφος» ή «είναι ψώνια» ή «το παίζουν σνομπ». Κι αυτό δεν είναι μόνο αποτέλεσμα του βαθύτατα φιλοσοφημένου «όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια». Είναι δηλαδή κι αυτό, αλλά είναι επίσης και ότι όταν κάποιος πολύ εμφανίσιμος είναι ταυτόχρονα και λίγο ντροπαλός, ή εσωστρεφής, οι υπόλοιποι –που συνδέουμε λανθασμένα στο μυαλό μας την ομορφιά με την αυτοπεποίθηση– αποδίδουμε αυτή την εσωστρέφεια σε σνομπισμό, και προσπερνάμε.