Κινηματογραφικά στούντιο γίνονται τα κτίρια του ΑΗΣ Πτολεμαϊδας

Η εταιρεία ανακοίνωσε πως όλες οι κτηριακές εγκαταστάσεις θα διατεθούν για να γίνουν κινηματογραφικά στούντιο τηλεοπτικές-κινηματογραφικές παραγωγές

Απάντηση σε όσους επικρίνουν την επιχείρηση λέγοντας ότι η ΔΕΗ αποτελεί «συστημικό κίνδυνο» έδωσε από την Πτολεμαΐδα ο πρόεδρος της εταιρίας Μανώλης Παναγιωτάκης. «Τέτοιο θέμα δεν υπάρχει» και ανέφερε μια σειρά από οικονομικά στοιχεία όπως ότι, η ΔΕΗ έχει μειώσει το δανεισμό της κατά ένα δισεκ. ευρώ, έχει κάνει επενδύσεις τις οποίες έχει αποπληρώσει, ύψους 2,3 δισεκ., έχει πληρώσει φόρους 1 δισεκ. στο κράτος και έχει δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας. Υπενθύμισε ότι «στις πλάτες της επιχείρησης λειτουργεί η αγορά και εφαρμόζοντας πολιτικές για τις ΑΠΕ». Παραδέχθηκε όμως ότι έχει μειωθεί η κερδοφορία της, εξ αιτίας του γεγονότος ότι η επιχείρηση κάνει κοινωνική πολιτική και σημείωσε ότι «εάν είχαμε αυξήσει τα τιμολόγια έστω και λίγο, τα κέρδη μας θα ήταν πάρα πολλά». Συμπλήρωσε ακόμη ότι η ΔΕΗ εφαρμόζει την πιο ολοκληρωμένη κοινωνική πολιτική στην ιστορία της «γιατί είμαστε αυτή η εταιρία με τον ρόλο της στην Ελληνική Οικονομία και κοινωνία».

Για το θέμα της αποεπένδυσης των Ατμοηλεκτρικών μονάδων Μελίτης και Μεγαλόπολης επιβεβαίωσε τα όσα γράφτηκαν τις προηγούμενες ημέρες, τονίζοντας ότι δόθηκε παράταση στους ενδιαφερόμενους επενδυτές από Δεκέμβριο που ήταν η αρχική ημερομηνία έως τα μέσα Φεβρουαρίου του 2019 προκειμένου από την μια πλευρά να έχει ολοκληρωθεί το νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) που κατατέθηκε πρόσφατα από το ΥΠΕΝ και που βρίσκεται σε διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς και από την άλλη να έχουν οριστικοποιηθεί οι τεχνικές απόψεις της αρμόδιας Γενικής διεύθυνσης ενέργειας της Ευρ. Επιτροπής για τα πιστοποιητικά διαθεσιμότητας ισχύος. Ο κ. Παναγιωτάκης δήλωσε ότι σε συνομιλίες που είχε με αξιωματούχους της ΕΕ, έχουν δεχθεί το δίκιο του αιτήματος της ΔΕΗ.

Αναφερόμενος στις ΑΠΕ τόνισε ότι στόχος της εταιρίας είναι έως το 2030 «να δεκαπλασιάσουμε την παραγωγή μας με επενδύσεις που θα αγγίζουν ή θα ξεπερνούν τα 2 δισεκ. ευρώ». Συμπλήρωσε, δε, ότι το παραπάνω σχέδιο ανάλογα με τις εξελίξεις θα έχει την δυνατότητα να αναθεωρηθεί με μεγαλύτερο ύψος επενδύσεων.

Μίλησε για την δημιουργία ενός μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου άνω των 200 MW στην περιοχή των εδαφών της Κοζάνης και της Πτολεμαΐδας όπου έχει ολοκληρωθεί η εξόρυξη λιγνίτη, εξήγησε την δυνατότατα που υπάρχει ώστε το συγκεκριμένο έργο να ενταχθεί σε κοινοτικά προγράμματα ώστε να καταστεί ακόμη πιο ελκυστικό, εξέφρασε την αισιοδοξία ότι εντός του 2019 θα γίνουν οι ενέργειες προς την Κομισιόν και ότι ευελπιστεί η προσπάθεια αυτή θα έχει και την στήριξη της κυβέρνησης. Η ενέργεια από τα φωτοβολταϊκά σύμφωνα με τις μελέτες των διεθνών οίκων είναι η πιο φθηνή ενέργεια και σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΗ «η εταιρία έχει το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών της επάρκειας των εδαφών που μπορεί να αξιοποιήσει γι’ αυτό το σκοπό».

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ αναφέρθηκε στην πόλη της Πτολεμαΐδας στην προσφορά της στην ανάπτυξη του τόπου και τις ανατροπές που θα φέρουν στην περιοχή η βαθμιαία απολιγνιτοποίηση. Δήλωσε ότι προτάθηκε από την ΔΕΗ να γίνει ένα εθνικό συμβούλιο απολιγνιτοποίησης με ευρεία εκπροσώπηση από ενεργειακές εταιρείες, του τοπικούς φορείς που θα εξετάζουν τις εκκρεμότητες σε συνεργασία με τις διευθύνσεις της Ευρωπαϊκής ένωσης και της κυβέρνησης προκειμένου η πορεία απανθρακοποίησης να γίνει ομαλά.

Κινηματογραφικά στούντιο στον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας

Ανακοίνωσε επίσης, ότι η ΔΕΗ διαθέτει το σύνολο των κτιριακών εγκαταστάσεων του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας για να γίνουν κινηματογραφικά στούντιο όπου θα πραγματοποιούνται τηλεοπτικές και κινηματογραφικές παραγωγές. Πρόκειται για τον πρώτο Ατμοηλεκτρικό σταθμό της χώρας που κατασκευάστηκε το 1954 και που οι τέσσερις μονάδες του εδώ και μια δεκαετία έχουν σταματήσει τη λειτουργία τους. Εξήγησε ότι «το σχέδιο είναι σε γνώση της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργού του κ. Κρέτσου», εξέφρασε την ελπίδα ότι θα έχει την στήριξη της περιφέρειας και ότι η δράση θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας σ’ ένα τομέα πολύ ιδιαίτερο για τα χαρακτηριστικά της περιοχής κα θα δώσει ώθηση στην περιοχή. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο εκτός από την διάθεση των εγκαταστάσεων η ΔΕΗ να συμμετάσχει στα διαφορά επενδυτικά σχήματα που θα προκύψουν.

Υπενθύμισε ότι η επιχείρηση εδώ και καιρό έχει διαθέσει 4.700 στρέμματα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την ανάπτυξη πρότυπης καλλιέργεια αρωματικών φυτών στην περιοχή σε νέους ή παλιούς αγρότες. «Δεν επαναπαυόμαστε μόνο στο υπουργείο» σημείωσε ο κ. Παναγιωτάκης και συμπλήρωσε ότι «είμαστε σε επαφή με σημαντική ελληνική εταιρία, που εξειδικεύεται στα αρωματικά φυτά προκειμένου να γίνει ο έλεγχος της καταλληλόλητας της εδαφών και να διαπιστωθούν τα περιθώρια συνεργασίας για την ανάπτυξη της καλλιέργειας προς όφελος των καλλιεργητών της περιοχής».

Τέλος, ανακοίνωσε ότι η ΔΕΗ θα υιοθετήσει μια ομάδα πετοσφαίρισης της Πτολεμαΐδας με απώτερο στόχο την δημιουργία τμημάτων υποδομής που θα συμβάλλουν στην καθιέρωση του αθλήματος με αμιγώς επαγγελματικά χαρακτηριστικά και στην βαθμιαία ενίσχυσή της ώστε να πρωταγωνιστήσει στο πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής κατηγορίας.

Ο κ. Παναγιωτάκης θα επισκεφθεί ορυχεία της περιοχής και θα έχει συναντήσεις με στελέχη της επιχείρησης.-

voria.gr