Είναι επικίνδυνη για την υγεία μας η σκόνη στον αέρα;

Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν για λασποβροχή ενώ αρκεί να κοιτάξεις γύρω σου για να δεις ότι η αφρικανική σκόνη έχει κάνει δύσκολη και μουντή τη μέρα μας.

Tο ερώτημα όμως είναι ένα: Μπορεί αυτή η σκόνη που εισπνέουμε να μην είναι βλαβερή για την υγεία μας;

Η αλήθεια είναι ότι έχουμε συνηθίσει το φαινόμενο της μεταφοράς σκόνης στην ατμόσφαιρα αφού είναι κάτι που συμβαίνει κάθε άνοιξη τα τελευταία χρόνια. Όσο όμως κι αν το έχουμε ξαναδεί, όταν η ατμόσφαιρα σκοτεινιάζει από τη σκόνη δεν μπορεί να μην αναρωτιόμαστε για τις πιθανές επιπτώσεις της στην υγεία μας.

Το πόσο επικίνδυνη είναι η σκόνη για την υγεία εξαρτάται από τη συγκέντρωσή της και το υψόμετρο όπου βρίσκεται, διαβάζουμε στο σάιτ του προγράμματος Κοπέρνικος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ποιότητα του αέρα και τη σύνθεση της ατμόσφαιρας. Η σκόνη που μεταφέρεται σε υψηλό υψόμετρο είναι λιγότερο πιθανό να έχει σημαντική επίδραση στην ποιότητα του αέρα στην επιφάνεια της Γης. Σημαντικά όμως επίπεδα νέφωσης σκόνης στα επίπεδα της ατμόσφαιρας μεταφέρουν πιθανώς επιβλαβή σωματίδια, χειροτερεύουν την ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε και αποτελούν πιθανό κίνδυνο για αναπνευστικά και καρδιαγγειακά νοσήματα.

Η σκόνη από την Αφρική μεταφέρει μικροοργανισμούς, ανάμεσά τους και ορισμένους παθογόνους. Γενικά, η μόλυνση της ατμόσφαιρας και όχι μόνο η σκόνη, θεωρείται ότι ευνοεί τη μεταφορά μικροοργανισμών, ωστόσο δεν υπάρχουν στοιχεία ότι μπορεί μέσω αυτών να γίνει μετάδοση νοσημάτων στους ανθρώπους.

Σε κάθε περίπτωση, η σκόνη στην ατμόσφαιρα μπορεί να είναι επιβαρυντική για ανθρώπους με νοσήματα του αναπνευστικού, για ασθενείς με λοιμώξεις και για τα μωρά και τα μικρά παιδιά.

Πώς μπορούμε να προστατευτούμε

  • Τις ημέρες που είναι έντονο το φαινόμενο της σκόνης στην ατμόσφαιρα αποφεύγουμε να αερίζουμε το σπίτι και κρατάμε κλειστά τα παράθυρα. Αντίστοιχα αποφεύγουμε το άπλωμα των ρούχων έξω.
  • Αποφεύγουμε τις μετακινήσεις με μηχανή ή ποδήλατο και στο αυτοκίνητο κρατάμε κλειστά τα τζάμια.
  • Καλό είναι όταν υπάρχει έντονη σκόνη στην ατμόσφαιρα να αποφεύγουμε την αερόβια άσκηση σε εξωτερικούς χώρους.
  • Εάν υποφέρουμε από άσθμα ή άλλα νοσήματα του αναπνευστικού, η χειρουργική μάσκα όταν κυκλοφορούμε έξω μπορεί να λειτουργήσει προστατευτικά.

ΕΛΕΝΗ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ – shape