Δεν πλένεις συχνά το αυτοκίνητό σου – Τι προβλήματα δημιουργείς

Το αυτοκίνητο είναι μια σημαντική επένδυση που απαιτεί χρόνο και αρκετά χρήματα για την συντήρησή του. Έχεις σκεφτεί όμως πόσο συχνά πρέπει να το πλένεις και πόσο σημαντικό είναι αυτό;

Το πότε πρέπει να πλένουμε το αυτοκίνητό μας είναι κάτι προφανές. Για παράδειγμα, όταν έχουμε κινηθεί σε έναν χωματόδρομο ή έχουμε παρκάρει κάτι από ένα δέντρο για σκιά και γεμίζουν οι λαμαρίνες με κουτσουλιές και χυμούς από τους καρπούς, είναι λογικό ότι κάτι πρέπει να κάνουμε.

Είτε πλένουμε το αυτοκίνητό μας για να προστατεύσουμε το χρώμα και να ελαχιστοποιήσουμε την φθορά του, είτε για να το διατηρήσουμε σε καλή κατάσταση και να μην απαξιωθεί έντονα, υπάρχουν πολλοί λόγοι για να το πλένουμε τακτικά.
Οι περισσότεροι ειδικοί αναφέρουν σαν γενικό κανόνα να πλένουμε το αυτοκίνητό μας κάθε δύο εβδομάδες. Σε περίπτωση όμως που μένετε σε μία περιοχή κοντά στην θάλασσα που ο αέρας φέρνει μπόλικη «αλμύρα», θα πρέπει να το πλένετε ακόμα πιο συχνά, καθώς το αλάτι μπορεί να διαβρώσει το μέταλλο και να προκαλέσει σκουριά.
Την ίδια συχνότητα πλυσίματος θα πρέπει να ακολουθούμε και όταν βρίσκουμε συχνά το αυτοκίνητό μας λερωμένο με ακαθαρσίες πουλιών. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να είμαστε «ευγενικοί» στο καθαρισμό της βρωμιάς, χωρίς να ασκήσουμε πίεση δηλαδή, και να την αφαιρέσουμε το ταχύτερο δυνατό. Με αυτό τον τρόπο δεν θα πληγωθεί το βερνίκι της βαφής και δεν θα επηρεαστεί η εικόνα του αυτοκινήτου.
Παρόμοια συχνή φροντίδα απαιτεί και το εσωτερικό του αυτοκίνητου. Θα χρειαστούμε μια ηλεκτρική σκούπα για να αφαιρέσουμε την σκόνη, τις τρίχες και διάφορα άλλα μικροσωματίδια από τις ταπετσαρίες, την μοκέτα και τα πατάκια.

Εάν εντοπίσουμε λεκέδες κατά την διάρκεια που κάνουμε ηλεκτρική σκούπα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα καθαριστικό ταπετσαριών για να τους αφαιρέσουμε. Σε περίπτωση που δεν έχουμε ειδικό καθαριστικό, μπορούμε να νοτίσουμε την επιφάνεια και να την καθαρίσουμε με ένα μίγμα ζεστού νερού και ήπιου απορρυπαντικού.

Σε περίπτωση που το αυτοκίνητο μας έχει δερμάτινες ταπετσαρίες, θα πρέπει να τις φροντίζουμε κάθε τρεις με τέσσερις μήνες με ειδικά προϊόντα για να μην κουραστεί το δέρμα και «ραγίσει». Εάν όμως το αυτοκίνητό μας δεν το φυλάσσουμε σε γκαράζ, θα πρέπει να περιποιούμαστε τις δερμάτινες ταπετσαρίες του κάθε δύο μήνες.

Τέλος, δεν θα πρέπει να αμελούμε και το κέρωμα του αυτοκινήτου μας. Στα περισσότερα αυτοκίνητα πρέπει να εφαρμόζουμε κερί τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο. Και αυτό γιατί προστατεύει το βερνίκι της βαφής και κάνει το αυτοκίνητό μας να δείχνει λαμπερό και σαν καινούριο. Επιπλέον, το κερί δημιουργεί ένα επιπλέον προστατευτικό φιλμ με αποτέλεσμα να αφαιρούνται οι βρωμιές και οι ακαθαρσίες με ακόμα μεγαλύτερη ευκολία.

Συμπερασματικά, ένα καλό πλύσιμο κάθε δύο εβδομάδες, ένα κέρωμα τουλάχιστον κάθε έξι μήνες και ένας βασικός καθαρισμός της καμπίνας κάθε τρεις μήνες, θα διατηρήσουν τα αυτοκίνητο μας και κατ’ επέκταση την επένδυσή μας σε κορυφαία κατάσταση.