Έρχονται νέες διώξεις – Αντιμέτωποι ακόμα και με ισόβια σταθμάρχες και επιθεωρητής

Ανοίγει ο κύκλος των κατηγορουμένων για την τραγωδία στα Τέμπη και στο κάδρο μπαίνουν εκτός από τον 59χρονο σταθμάρχη, ο επιθεωρητής του ΟΣΕ, που τον τοποθέτησε στη νυχτερινή βάρδια καθώς και οι δύο σταθμάρχες που εγκατέλειψαν το πόστο τους νωρίτερα.

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών άσκησε τρεις νέες συμπληρωματικές ποινικές διώξεις σε πρόσωπα που διαδραμάτισαν κομβικό ρόλο στο πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη αλλά όλα δείχνουν πως η λίστα των κατηγορουμένων θα διευρυνθεί.

Συγκεκριμένα μετά τον 59χρονο Σταθμάρχη, Βασίλη Σαμαρά, διώξεις ασκήθηκαν χθες κατά του Επιθεωρητή του ΟΣΕ, Δημήτρη Νικολάου, αλλά και των δύο Σταθμαρχών της απογευματινής βάρδιας. Τα αδικήματα, για τα οποία ασκήθηκαν οι διώξεις είναι διατάραξη ασφάλειας συγκοινωνιών, δηλαδή κακούργημα με ποινές από δέκα χρόνια ως ισόβια, όπως και τα αδικήματα των ανθρωποκτονιών και σωματικών βλαβών κατά συρροή, δηλαδή πλημμελήματα.

Οι πληροφορίες, ωστόσο, θέλουν οι ευθύνες να τραβούν την ανιούσα στο οργανόγραμμα του ΟΣΕ, περιλαμβάνοντας και πρόσωπα με συνολική ευθύνη επί των βαρδιών.

Αντιμέτωποι με ποινικές διώξεις ο επιθεωρητής και οι άλλοι δύο σταθμάρχες

Η έρευνα στρέφεται στους κεντρικά υπεύθυνους του ΟΣΕ, οι οποίοι λάμβαναν έναν μήνα νωρίτερα τις λίστες με τις βάρδιες και όφειλαν να ελέγξουν αν έχουν τοποθετηθεί σωστά οι σταθμάρχες και αν καλύπτονται οι ανάγκες. Όσον αφορά στις ποινικές διώξεις αντιμετωπίζουν ο επιθεωρητής του ΟΣΕ που έβαλε στη νυχτερινή βάρδια τον 59χρονο που ήδη έχει προφυλακιστεί, αλλά και οι δύο σταθμάρχες που όφειλαν να είναι παρόντες ως τις 23:00 και έφυγαν νωρίτερα.

«Εσπασε τη σιωπή του» ο επιθεωρητής του ΟΣΕ

Την πρώτη του δήλωση προέβη ο επιθεωρητής του ΟΣΕ, στον οποίο απαγγέλθηκαν κατηγορίες για διατάραξη ασφάλειας συγκοινωνιών και ανθρωποκτονία κατά συρροή για την τραγωδία στα Τέμπη, ζητώντας να γίνει σεβαστό το δικαίωμά του σε δίκαιη δίκη.

Συγκεκριμένα, αναφέρει πως πρέπει να «είναι σεβαστό το τεκμήριο αθωότητας μου όπως και το δικαίωμα μου σε Δίκαιη Δίκη», ενώ παρέθεσε τους παράγοντες που – κατά τη γνώμη του – οδήγησαν στο σιδηροδρομικό δυστύχημα, μιλώντας μέσω του δικηγόρου του, Ιωάννη Γλύκα.

Σύμφωνα με τον επιθεωρητή, «πολλαπλά λάθη, εγκατάλειψη θέσεων εν ώρα υπηρεσίας από δύο σταθμάρχες και η μη συνακόλουθη τήρηση του ωραρίου, η μη έγκαιρη και επιβεβλημένη ενημέρωση εκ μέρους των απολειπομένων μηχανοδηγών περί της εισόδου στη γραμμή καθόδου με την παράλληλη μη ενημέρωσή τους με τον οιονδήποτε τρόπο από τον αρμόδιο σταθμάρχη, σε συνδυασμό με την ολιγωρία ως προς την ολοκλήρωση της εγκατάστασης του συστήματος τηλεδιοίκησης και των έργων σηματοδότησης, συνθέτουν το σκηνικό του τραγικού δυστυχήματος».

Σήμερα η κρίσιμη Ολομέλεια Εφετών για να ανατεθεί η υπόθεση των Τεμπών σε εφέτη ανακριτή

Σήμερα το μεσημέρι αναμένεται να συγκληθεί η Ολομέλεια των 21 Εφετών της Λάρισας προκειμένου να αποφανθεί αν θα ανατεθεί ή όχι η υπόθεση του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη σε εφέτη ανακριτή για να αναλάβει από εδώ και στο εξής τις έρευνες, ενώ ήδη έχουν ασκηθεί μέχρι στιγμής ποινικές διώξεις σε βάρος τεσσάρων υπαλλήλων του ΟΣΕ.

Τη σύγκλιση της Ολομέλειας των Εφετών της Λάρισας έχει ζητήσει ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών της Θεσσαλικής πρωτεύουσας Σταμάτης Δασκαλόπουλος, προκειμένου η υπόθεση να ανατεθεί σε εφέτη ανακριτή.

Ειδικότερα, ο κ. Δασκαλόπουλος στο σχετικό έγγραφό του σημείωνε:

«Ενόψει των τεράστιων και πολυσύνθετων ευθυνών που ανακύπτουν από τα μέχρι αποδεικτικά στοιχεία επιβάλλεται να εξεταστούν σύντομα και ενδελεχώς τα πάντα είτε στο πλαίσιο της συμμετοχής άλλων προσώπων στο έγκλημα του άρθρου 291του Ποινικού Κώδικα (διατάραξη ασφάλειας συγκοινωνιών, είτε στο πλαίσιο διάπραξης άλλων συναφών εγκλημάτων).