2ο φεστιβάλ “Μουσική Άνοιξη” από το Μουσικό Σχολείο Καστοριάς – [πρόγραμμα]

Μουσική Άνοιξη
Καστοριά,  17-19 Μαρτίου 2023 

Το Μουσικό Σχολείο Καστοριάς, υπό την αιγίδα της Δ.Δ.Ε. Καστοριάς, σε συνδιοργάνωση με την Ιερά Μητρόπολη Καστοριάς, το Δήμο Καστοριάς, το Δήμο Άργους Ορεστικού, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καστοριάς και το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων της Δ.Δ.Ε. Καστοριάς συνεχίζοντας το όραμά του, πραγματοποιεί για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τη «Μουσική Άνοιξη». Μία μουσική, καλλιτεχνική συνάντηση των Μουσικών Σχολείων ή μουσικών συνόλων της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Το θέμα του 2ου Φεστιβάλ είναι:
«Δοξάτος»: Μουσικά σύνολα στα Αρχοντικά της Καστοριάς

Για εφέτος η  Μουσική Άνοιξη αντλεί έμπνευση  από την πολιτισμική κληρονομιά  της Καστοριάς  και εστιάζει στα περίφημα Αρχοντικά της. «Δοξάτος» ονομάζεται ο επίσημος χώρος υποδοχής  των καστοριανών αρχοντικών, ο οποίος ήταν πάντοτε ανοιχτός για τους επισκέπτες και τους φιλοξενούμενους του οικοδεσπότη, σε γιορτές και κοινωνικές εκδηλώσεις. Ο Δοξάτος λοιπόν θα ζωντανέψει και πάλι από τις μελωδίες και τους ήχους  των μουσικών συνόλων που θα βρεθούν σε αυτόν τον ξεχωριστό  χώρο,  ο οποίος μπορεί να έρχεται από το παρελθόν, ωστόσο θα λειτουργήσει ως πεδίο και  γέφυρα σύνδεσης του χθες με το σήμερα. Η μαγεία της μουσικής θα αλλάξει τα χωροχρονικά δεδομένα και θα ενώσει το Σήμερα με το Χθες και το Αύριο.

Τα Μουσικά Σχολεία, που έχουν δηλώσει συμμετοχή είναι:

Μουσικό Σχολείο Άρτας, Μουσικό Σχολείο Δράμας, Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας, Μουσικό Σχολείο Τρικάλων, Μουσικό Σχολείο Καστοριάς. 

Πρόγραμμα

Την Παρασκευή, 17-03-2023, στις 13:00 – 14:00 θα γίνει η επίσημη έναρξη των εκδηλώσεων στο Αρχοντικό Τσιατσιαπά με τη συμμετοχή του Μουσικού Σχολείου Καστοριάς.

Το Σάββατο, 18-3-2023,  στις 12:00 – 14:00 τα  μουσικά σύνολα του Μουσικού Σχολείου Καστοριάς  πλαισιωμένα  από μαθητές/τριες των άλλων Μουσικών Σχολείων θα συμμετάσχουν σε εργαστήρια-πρόβες προκαθορισμένων μουσικών συνθέσεων για την τελική συναυλία της Κυριακής.

 Το απόγευμα του Σαββάτου  και ώρα 17:00 – 20:30 τα  συμμετέχοντα Μουσικά Σχολεία θα παρουσιάσουν μουσικές συνθέσεις δικής τους επιλογής σε ένα από τα Αρχοντικά  που βρίσκονται  στο Ντολτσό ή στο Απόζαρι, παραδοσιακές συνοικίες  της Καστοριάς: Αρχοντικό Βέργουλα, Αρχοντικό Τσιατσιαπά, Αρχοντικό Μπασάρα. 

  Την Κυριακή, 19-3-2023,  ώρα 13:00,  τα  μουσικά σύνολα του Μουσικού Σχολείου Καστοριάς   με τη συμμετοχή  μαθητών/τριών των φιλοξενούμενων Μουσικών Σχολείων θα  εμφανιστούν  σε ανοιχτή εκδήλωση – συναυλία στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Άργους Ορεστικού, επιτυγχάνοντας έτσι τη σύμπραξη και την  αλληλεπίδραση μεταξύ των συμμετεχόντων/ουσών μαθητών/τριών  και εκπαιδευτικών.

Η εκδήλωση θα είναι δωρεάν και ανοιχτή για όλους. Θα τηρηθεί το υγειονομικό πρωτόκολλο, που θα ισχύει εκείνη την περίοδο.

Στο πλαίσιο της «Μουσικής Άνοιξης» 2023, θα πραγματοποιηθεί επίσης για πρώτη φορά φέτος η 1η Συνάντηση Νεανικής Ποίησης, με μαθητές και μαθήτριες της ΣΤ’ τάξης Δημοτικού και όλων των τάξεων Γυμνασίου και Λυκείου του Ν. Καστοριάς  στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσικού Σχολείου Καστοριάς την Τρίτη, 21 Μαρτίου στις 10:00 – 13:00. Οι μαθητές και οι μαθήτριες που θα λάβουν μέρος, καλούνται να γράψουν ένα ποίημα δικής τους έμπνευσης, θεματικής, τεχνικής, το οποίο θα διαβάσουν οι ίδιοι/ες στη Συνάντηση Ποίησης. 

Εκ μέρους της Ομάδας υποστήριξης
του φεστιβάλ «Μουσική Άνοιξη»

Η Διευθύντρια
του Μουσικού Σχολείου Καστοριάς
Βαρβάρα Μπελερή