Μην κοιτάς ποτέ το κινητό σου μόλις ξυπνήσεις

Ίσως από τις πιο μηχανικές κινήσεις που κάνουμε μόλις ξυπνήσουμε είναι να πάρουμε στα χέρια μας το κινητό μας. Μπορεί να μας φαίνεται σαν μια αθώα καθημερινή κίνηση, όμως κρύβει πολλά από πίσω, που είναι αρκετά επιβλαβή για εμάς.

Έχουμε συνδυάσει το ξυπνητήρι μας με το κινητό μας (είναι σίγουρα πρακτικό). Όμως, μόλις κλείσουμε το ξυπνητήρι, παίρνουμε στα χέρι μας το κινητό και ξεκινάμε να σκρολάρουμε στα socialmedia. Και μπορεί αυτή η συνήθεια να σου προκαλεί το συναίσθημα μιας πρώτης επαφής με τον έξω κόσμο, αλλά σύμφωνα με ορισμένες μελέτες συνδέεται με το άγχος που στη συνέχεια καθορίζει όλη σου τη μέρα.

Η εικόνα ενός τηλεφώνου γεμάτου με ειδοποιήσεις, συνοψίζεται ως “όλα τα πράγματα που έχασες ενώ κοιμόσουν”. Κι ενώ αυτό δεν είναι απαραίτητα αρνητικό, Βρετανοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι όταν αυτή η διαδικασία γίνεται ως πρώτη δραστηριότητα το πρωί, συνδέεται με συναισθήματα πίεσης και άγχους.

Προφανώς και αν περιμένεις κάποια απάντηση θα κοιτάξεις τα μηνύματά σου, αλλά προσπάθησε να μην κοιτάς το κινητό με το που ανοίγεις τα μάτια σου γιατί το μόνο που καταφέρνεις είναι να αγχωθείς πριν καν φτάσεις στο γραφείο. Άσε τα e-mails και τα social media για την ώρα που θα περιμένεις το λεωφορείο/ μετρό και όχι όσο προσπαθείς να ενεργοποιηθείς.

Αυξάνονται τα επίπεδα άγχους και νευρικότητας

Όταν ξυπνάς και η πρώτη σου κίνηση είναι να πιάσεις το κινητό σου, αυτόματα προσλαμβάνεις μία σωρεία ερεθισμάτων, για τα οποία δεν είσαι καθόλου προετοιμασμένη. Έχεις μπροστά σου αναρτήσεις, μηνύματα, μέιλ, λίστες και πολλά περισσότερα που μέσα σε δευτερόλεπτα οριακά μπορούν να σου προκαλέσουν ταχυπαλμία από το άγχος. Στρέφεις απότομα και ξαφνικά την προσοχή σου σε όλα αυτά χωρίς να έχεις πάρει τον απαραίτητο χρόνο να ξεκινήσεις την ημέρα σου με ηρεμία και με τους ρυθμούς που έχει ανάγκη το μυαλό και το σώμα σου.

Παραβιάζονται ο χρόνος και η προσοχή σου

Εάν με το που ξυπνάς, τσεκάρεις αμέσως μηνύματα, σχόλια, απόψεις και μέιλ,, οι δικές σου σκέψεις μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα και πολλές φορές, επηρεάζονται από όλους αυτούς τους εξωγενείς παράγοντες. Θα ήταν προτιμότερο να έχεις αυτόν τον χρόνο, για να βάλεις σε μία τάξη τις σκέψεις, τις ιδέες, τα συναισθήματά σου πριν χρειαστεί να βουτήξεις στον έξω κόσμο μέσω της οθόνης σου. Θα σπαταλήσεις τόσο χρόνο στο σκρολάρισμα, ενώ θα μπορούσες να απολαύσεις το πρωινό σου χωρίς να χρειαστεί μετά να τρέχεις πανικόβλητη, για να προλάβεις να φτάσεις στη δουλειά ή στις υποχρεώσεις σου on time.

Έλλειψη προσοχής καθόλη τη διάρκεια της μέρας σου

Όταν ξεκινάς την ημέρα σου αφηρημένη και με την προσοχή σου να έχει διασπαστεί ήδη σε δέκα διαφορετικές μεριές, θέτεις από τα πρώτα λεπτά τον ρυθμό που θα κυλήσει ολόκληρη η μέρα σου. Όλη αυτή η υπερπληροφόρηση που έχεις να αντιμετωπίσεις ανοίγοντας το κινητό σου, θα σε αποσυντονίσει από το να βάλεις προτεραιότητες για την ημέρα σου και ως αποτέλεσμα, θα μειώσει αισθητά την παραγωγικότητά σου και φυσικά, την ικανότητά σου να συγκεντρώνεσαι σε όσα έχεις να κάνεις.