Στον Καναδά μπορούν άφοβα να δείχνουν το μεσαίο τους δάχτυλο – Θεωρείται πλέον ελευθερία της έκφρασης

Στον Καναδά το να δείχνεις στον γείτονά σου το μεσαίο δάχτυλο μπορεί να μην είναι ευγενικό, αλλά προστατεύεται πλέον από το Σύνταγμα καθώς θεωρείται ελευθερία της έκφρασης.

Πιο συγκεκριμένα, με μια απόφαση 26 σελίδων, ο δικαστής Dennis Galiatsatos απέρριψε τις κατηγορίες σε βάρος ενός άνδρα που φέρεται να παρενόχλησε γείτονά του με αυτόν τον τρόπο σε προάστιο του Μόντρεαλ. Σύμφωνα με απόφαση του δικαστηρίου, «το δάχτυλο σε κάποιον δεν είναι έγκλημα» αλλά αποτελεί κομμάτι του δικαιώματος του ατόμου στην ελευθερία της έκφρασης.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο κατηγορούμενος, Neall Epstein, δάσκαλος και πατέρας δύο παιδιών, είχε συλληφθεί από την αστυνομία τον Μάιο του 2021 επειδή απείλησε και χτύπησε τον γείτονά του στο Beaconsfield του Κεμπέκ ενώ του έδειξε και το μεσαίο του δάχτυλό του.

Τα αποδεικτικά στοιχεία βίντεο, που ελήφθησαν από υλικό από κάμερες κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης, «δείχνουν σαφώς ότι ο Epstein κοιτάζει προς την κατεύθυνση του καταγγέλλοντος και του δείχνει το μεσαίο του δάχτυλο, μερικές φορές ακόμα και με τα δύο χέρια».

Αργότερα εκείνη την ημέρα, ο Epstein επέστρεψε στο σπίτι του και βρήκε αστυνομικούς να τον περιμένουν. Τον συνέλαβαν για τις απειλές που εκτόξευσε.

Ωστόσο, ο δικαστής κατέληξε ότι η χειρονομία με το μεσαίο δάχτυλο, «μπορεί να μην είναι πολιτισμένη, μπορεί να μην είναι ευγενική… Παρ’ όλα αυτά, δεν μπορεί να φέρει ποινική ευθύνη».