Πότε ανοίγει ξανά η Παναγία των Παρισίων μετά την καταστροφική φωτιά του 2019

Οι εργασίες της πολυδάπανης ανακαίνισής της προχωρούν και πλέον έχουμε μία συγκεκριμένη ημερομηνία επαναλειτουργίας του ιστορικού μνημείου.

Ποιος έχει ξεχάσει τις φρικτές εικόνες από την πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισιών, το 2019, που είχε ως συνέπεια να καταστραφεί ένα σημαντικό μέρος από το εμβληματικό μνημείο της Πόλης του Φωτός; Ευτυχώς, ο μεγαλειώδης ναός ετοιμάζεται να αναγεννηθεί κυριολεκτικά από τις στάχτες του. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press, προβλέπεται να ανοίξει ξανά τις πόρτες του στους επισκέπτες τον Δεκέμβριο του 2024.

Μετά την καταστροφή της Παναγίας των Παρισίων, παρουσιάστηκαν διάφορες αρχιτεκτονικές προτάσεις – κάποιες από τις οποίες συνέδεαν το παρελθόν με σύγχρονες σχεδιαστικές προσεγγίσεις. Τελικά όμως αποφασίστηκε να αποκατασταθεί η αρχική μορφή του και έτσι ξεκίνησε ένα μεγάλο έργο ανακαίνισης, συνολικού κόστους περίπου 850 εκατομμυρίων ευρώ.

Οι εργασίες καθυστέρησαν να ξεκινήσουν, εξαιτίας της πανδημίας, αλλά τώρα προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς οπότε μέσα στο 2023 το καμπαναριό της Νοτρ Νταμ αναμένεται να ξαναβρεί τη θέση του ανάμεσα στα κτίρια της πόλης, αυτή τη φορά ως σύμβολο αναβίωσης.

Ο αρχικός στόχος ήταν να παραδοθεί ολόκληρη μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024, που θα γίνουν στο Παρίσι, ώστε να υποδεχτεί το πλήθος των επισκεπτών του, ωστόσο η ημερομηνία εγκαινίων μετατέθηκε για τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς.

Αυτή τη στιγμή υπολογίζεται ότι περίπου 1.000 εργάτες δουλεύουν καθημερινά για να παραδώσουν την Παναγία των Παρισίων σε ολόκληρο το μεγαλείο της. Οι αρχιτέκτονες δεν ακολουθούν μόνο τον αρχικό σχεδιασμό του ναού αλλά και μεσαιωνικές μεθόδους κατασκευής με αυθεντικά υλικά, όπως ξύλο δρυός στη στέγη.

Να σημειώσουμε, ωστόσο, ότι ακόμα και αν το μνημείο ανοίξει ξανά τις πόρτες του τον Δεκέμβριο του 2024, οι εργασίες ανακαίνισης προβλέπεται να ολοκληρωθούν το 2025. Μέχρι τα τέλη της επόμενης χρονιάς, πάντως, οι επισκέπτες του Παρισιού μπορούν να πάρουν μια γεύση από την τέχνη και την αρχιτεκτονική της Νοτρ Νταμ στην έκθεση που διεξάγεται αυτή την περίοδο κάτω από την πλατεία του καθεδρικού ναού, με τίτλο «Notre-Dame de Paris: Στην καρδιά των εργασιών κατασκευής» και ελεύθερη είσοδο.

Δείτε ρεπορτάζ για τις εργασίες ανακαίνισης του καθεδρικού: