Καστοριά – Πειραματισμοί με γηγενείς ποικιλίες μήλου σε βιολογικά

Με όραµα να αναδείξουν γηγενείς ποικιλίες µήλου στην περιοχή της Καστοριάς, η Σέβη Λιούζα και ο Γιάννης Θεοδωρόπουλος, δασολόγος και περιβαλλοντολόγος αντίστοιχα, προχώρησαν πρόσφατα στη συλλογή γενετικού υλικού από παλαιά δέντρα στην περιοχή τους.

του Γιώργου Λαμπίρη

Οι δύο παραγωγοί και ιδιοκτήτες του κτήµατος BioFru, µε καλλιέργεια 50 στρεµµάτων µήλου και αχλαδιού, παρέλαβαν το αγρόκτηµα από τους γονείς της Σέβης. Η παραγωγική προσπάθεια, που είχε ήδη ξεκινήσει το 1986, περιήλθε στην κατοχή της δεύτερης γενιάς το 2013, η οποία ανέλαβε να επεκτείνει τα υφιστάµενα έως εκείνη τη στιγµή 35 στρέµµατα πιστοποιηµένης βιολογικής καλλιέργειας.

Στις µελλοντικές προτεραιότητες είναι η διατήρηση παραδοσιακών ποικιλιών µήλων αλλά και αχλαδιών. «Έχουµε δηµιουργήσει ένα φυτώριο, στο οποίο έχουµε συλλέξει παραδοσιακές ποικιλίες της περιοχής µε στόχο να διαπιστώσουµε κατά πόσο ανταποκρίνονται στις σηµερινές κλιµατικές συνθήκες και εάν κάποια από αυτές θα µπορούσε να ευδοκιµήσει σε βιολογική καλλιέργεια µε ελάχιστες ή µηδενικές εισροές», αναφέρει η Σέβη Λιούζα.

«Αναζητήσαµε σπόρους σε εγκαταλειµµένα κτήµατα και προσπαθούµε να τις διασώσουµε. Προχωρήσαµε σε µερική αναπαραγωγή κάποιων από τα µήλα που εντοπίσαµε, προκειµένου να διατηρήσουµε τις συγκεκριµένες ποικιλίες, ενώ τα συγκεκριµένα «πειραµατικά» δέντρα έχουν ήδη ξεκινήσει να αποδίδουν καρπούς. Ταυτόχρονα, συµµετέχουµε στο ευρωπαϊκό πρόγραµµα Horizon, για να αποκτήσουµε πρόσβαση σε πανεπιστήµια της Ευρώπης αλλά και σε ερευνητικά κέντρα άλλων χωρών, ευελπιστώντας ότι κάποιες από αυτές τις ποικιλίες θα ξεχωρίσουν, θα έχουν καλύτερα χαρακτηριστικά και θα µπορέσουµε να τις καλλιεργήσουµε συστηµατικά µέσα στα επόµενα χρόνια, σε συνεργασία µε το δίκτυο Αιγύλοπας που επικεντρώνεται στη διάσωση και ανάδειξη γηγενών ποικιλιών σε διαφορετικά αγροτικά προϊόντα».

Επιπλέον 25 στρέμματα, παραγωγή  και συσκευασία αποξηραμένου μήλου

Στον ευρύτερο σχεδιασµό των δύο παραγωγών από την Καστοριά, εκτός των άλλων, είναι να προσθέσουν ακόµα 25 στρέµµατα µηλεώνα στις ήδη υπάρχουσες βιολογικές καλλιέργειες, όπου θα πραγµατοποιηθούν νέες φυτεύσεις δέντρων εντός του 2024, µε στόχο τελικά οι εκτάσεις να φτάσουν τα 75 στρέµµατα. Ήδη στα κτήµατά τους συναντώνται οι ποικιλίες Gala, Fuji, Golden, Delicious και Granny Smith. Στα αχλάδια αντίστοιχα διατηρούν τις ποικιλίες Nashi (αχλαδόµηλο) και ορισµένες ποσότητες Κρυστάλλια, καθώς και την ποικιλία Sissy της Farm Hellas.

Μέρος της ευρύτερης δραστηριότητάς τους αποτελεί και η µεταποίηση, λαµβάνοντας την άδεια οικοτεχνίας το 2016 και ξεκινώντας επεξεργασία και τυποποίηση αποξηραµένου µήλου το 2017. «Είχαµε ήδη κάνει τα πρώτα µας πειράµατα στην επεξεργασία και αποξήρανση του µήλου. Από τότε έως και σήµερα συνεχίζουµε να παράγουµε και να συσκευάζουµε αποξηραµένο µήλο. Ακολούθως προχωρήσαµε σε χηµικές αναλύσεις και δοκιµάσαµε να δηµιουργήσουµε χυµό. Αυτή την περίοδο ετοιµάζουµε την ετικέτα και κατά την προσεχή παραγωγική περίοδο, θα διαθέσουµε στην αγορά και φυσικό χυµό µήλου», όπως λέει η παραγωγός.

Η BioFru, διαθέτει σηµαντικές ποσότητες νωπών φρούτων απευθείας σε καταστήµατα βιολογικών προϊόντων. «Προσπάθειά µας είναι τα προϊόντα µας να φτάνουν όσο το δυνατόν πιο άµεσα στον καταναλωτή, αποφεύγοντας τους µεσάζοντες», συµπληρώνει η Σέβη. Οι τρέχουσες αποδόσεις στο µήλο ανέρχονται σε περίπου 1,5 έως και 2 τόνους ανά στρέµµα ανάλογα µε την ποικιλία και στο αχλάδι αντίστοιχα η απόδοση αγγίζει περίπου τους 2 τόνους ανά στρέµµα. Το κτήµα τους διαθέτει συνολικά περί τις 8.000 µηλιές και αχλαδιές. 

agronews