Χρέη σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία – Ανοίγει η πλατφόρμα για τις 36, 72 και 120 δόσεις

Ανοίγει σήμερα από την ΑΑΔΕ, η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για την αναβίωση των παλαιών ρυθμίσεων χρεών προς την Εφορία και τα Ασφαλιστικά Ταμεία των 36 ή 72 δόσεων και των 120 δόσεων.

Θέμα…ωρών είναι η ενεργοποίηση των ηλεκτρονικών εφαρμογών σε Εφορία και ΕΦΚΑ για παλιές και νέες ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων χρεών. Εντός της ημέρας αναμένεται να «ανοίξουν» οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες για την υποβολή των αιτήσεων επανένταξης στις παλαιές ρυθμίσεις των 120 δόσεων, (αφορούν χρέη προ του 2020 προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία) και των 36 ή 72 δόσεων, για τα λεγόμενα «κορωνοχρέη» προς τις εφορίες και τα ταμεία. Παράλληλα αναμένονται και οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες για για την ρύθμιση των νέων χρεών (όσων δηλαδή δημιουργήθηκαν από τις 1-11-2021 μέχρι και την 1η-2-2023) με 36 ή 72 μηνιαίες δόσεις.

Οφειλές προς εφορία

Μέσω της πλατφόρμας για την ρύθμιση των 36-72 δόσεων, χιλιάδες οφειλέτες, οι οποίοι ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους πριν την ενεργειακή κρίση θα μπορέσουν να τακτοποιήσουν τις οφειλές που άφησαν απλήρωτες στην Εφορία από την 1η Νοεμβρίου 2021 έως και την 1η Φεβρουαρίου 2023. Η νέα ρύθμιση των 36-72 δόσεων αφορά όσους την 1η Νοεμβρίου 2021 δεν είχαν ληξιπρόθεσμες ή αρρύθμιστες οφειλές, ενώ παράλληλα κατέβαλαν όλες τις δόσεις των ρυθμίσεων των 72 ή 120 δόσεων, εφόσον είχαν τέτοιες ρυθμίσεις. Η ελάχιστη μηνιαία δόση είναι 30 ευρώ και συνοδεύεται από ευεργετήματα όπως είναι η αποδέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών.

Για τους οφειλέτες που δημιούργησαν ληξιπρόθεσμες οφειλές στο χρονικό διάστημα από την 1η Νοεμβρίου 2021 έως και την 1η Φεβρουαρίου 2023 και τις έχουν ήδη εντάξει στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων, δίνεται η δυνατότητα να τις υπαγάγουν και αυτές στη νέα ρύθμιση των 72 δόσεων, ενώ αν την 1η Νοεμβρίου 2021 υφίστανται ρυθμισμένες οφειλές στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων η οποία μεταγενέστερα χάθηκε και ταυτόχρονα βεβαιώθηκαν νέες οφειλές, μετά την 1η Νοεμβρίου 2021, τότε οι νέες αυτές οφειλές μπορούν να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων.

Η παλαιά ρύθμιση των 120 δόσεων ανοίγει για όσους την έχασαν έως την 1η Φεβρουαρίου 2023

Προκειμένου να αναβιώσουν οι ρυθμίσεις απαιτείται η υποβολή σχετικού αιτήματος προς την αρμόδια Υπηρεσία του Κ.Ε.Α.Ο. έως την 31η Ιουλίου 2023.

Για την ενεργοποίηση τους απαιτείται επίσης η καταβολή ποσού που αντιστοιχεί σε 2 μηνιαίες δόσεις της απολεσθείσας ρύθμισης έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα υποβολής της αίτησης. Το ποσό αυτό καλύπτει τις δύο παλαιότερες οφειλόμενες δόσεις. Οι λοιπές οφειλόμενες δόσεις μεταφέρονται έντοκα στο τέλος της ρύθμισης.

Επιπλέον προϋπόθεση προκειμένου να αναβιώσουν οι παραπάνω ρυθμίσεις είναι η εξόφληση ή η υπαγωγή σε πάγια ρύθμιση έως 24 δόσεων ή στη νέα ρύθμιση 72 δόσεων, αναλόγως της χρονικής περιόδου, τυχόν οφειλών που δεν εντάσσονται στην ευνοϊκή ρύθμιση.

Τρία βήματα για την αναβίωση

Ο οφειλέτης θα πρέπει να:

1.Υποβάλλει στην εφαρμογή του e-ΕΦΚΑ που βρίσκεται στον σύνδεσμο https://www.efka.gov.gr/el/e-ephka-elektroniko-aitema-exypereteses-kleisimo-ranteboy ηλεκτρονικό αίτημα εξυπηρέτησης και επιλέγει κατηγορία αιτήματος «Αναβίωση ρύθμισης ν. 5036/23».

Διευκρινίζεται ότι δεν απαιτείται ραντεβού, απλώς η διαδικασία υποβολής αιτήματος πραγματοποιείται μέσω της ίδιας εφαρμογής που χρησιμοποιείται για το κλείσιμο ηλεκτρονικού ραντεβού.
2. Λαμβάνει ενημέρωση από την αρμόδια υπηρεσία για την ολοκλήρωση του αιτήματος μέσω της εφαρμογής που υποβλήθηκε το αίτημα.
3. Καταβάλλει ποσό που αντιστοιχεί σε 2 δόσεις της ρύθμισης με χρήση Ταυτότητας Οφειλέτη ή Κωδικό Πληρωμής σε περίπτωση αναβίωσης ρύθμισης Covid.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν υπάρχουν οφειλές εκτός ρύθμισης η υπηρεσία θα τις εντάξει σε πάγια ρύθμιση ή στη νέα ρύθμιση 72 δόσεων, αναλόγως της χρονικής περιόδου που αφορούν. Στην περίπτωση αυτή η καταβολή δόσεων για την υπαγωγή σε κάθε ρύθμιση ή την αναβίωση γίνεται με ξεχωριστό Κωδικό Ηλεκτρονικής Πληρωμής μέσω Τράπεζας (RF) που θα γνωστοποιείται στον οφειλέτη μέσω της εφαρμογής που υποβλήθηκε το αίτημα.

Η πλατφόρμα των 36 ή 72 δόσεων η οποία αφορά τα χρέη της πανδημίας δίνει δεύτερη ευκαιρία σε όσους έχασαν τη ρύθμιση έως την 1η Φεβρουαρίου 2023.

Ο χρόνος για την αναβίωση των παλαιών ρυθμίσεων, λήγει την 31η Ιουλίου 2023. Μέχρι τότε οι οφειλέτες θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση καταβάλλοντας δύο δόσεις, την τρέχουσα και μια επιπλέον, που αποσβένει παλαιές υποχρεώσεις, με σειρά παλαιότητας. Η αναβίωση των ρυθμίσεων περνάει από την υποχρεωτική, εντός μηνός από την επικύρωση της αναβιώσεως, ένταξη των αρρύθμιστων οφειλών στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων. Το σχήμα αυτό καλύπτει και όσους είχαν ενταχθεί νωρίτερα στις 24-48 δόσεις και έχασαν τη ρύθμιση.

Ταυτοχρόνως, όμως, εντός μηνός από την υπαγωγή των νέων οφειλών στη ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων, τις οφειλές της απολεσθείσας ρυθμίσεως ο οφειλέτης υποχρεούται να τις εντάξει εκ νέου στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων.

Για τις τρέχουσες τακτικές φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές νοικοκυριών και επιχειρήσεων, οι οποίες δημιουργούνται από αυτό το μήνα και μετά, έχει νομοθετηθεί από την αρχή του 2020 η πάγια ρύθμιση, μέσω της οποίας παρέχεται η δυνατότητα αποπληρωμής είτε σε 2 έως 12 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο 5,32% ετησίως είτε σε 13 έως 24 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο 6,82% ετησίως. Στην πάγια αυτή ρύθμιση μπορούν, ενδεικτικά, να υπαχθούν οι οφειλές από τον φόρο εισοδήματος, την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος και τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης που θα βεβαιωθούν με τα εκκαθαριστικά των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2022, οι οφειλές από τον ΕΝΦΙΑ.