Καθιστική ζωή – Πώς επηρεάζει το σώμα μας

Η κίνηση είναι ζωή, κατά τους ειδικούς. Γιατί λοιπόν εμείς περνάμε τη μισή μας μέρα ακίνητοι σε μια καρέκλα;

Το σώμα μας είναι φτιαγμένο για να κινείται και οι πολλές ώρες που περνάμε την εβδομάδα καθισμένοι μας επιβαρύνουν με τρόπους που ούτε καν φανταζόμαστε. Ας μάθουμε αναλυτικά πώς το… καθισιό επηρεάζει το κάθε όργανο του σώματός μας.

Παρατεταμένο… καθισιό: Πώς μας επηρεάζει;

Αυχένας- Κεφάλι

Η κακή στάση του σώματος όσο καθόμαστε, ειδικά στον χώρο της δουλειάς, επιβαρύνει τους μυς του αυχένα. Η σταθερή αυτή θέση για πολλές ώρες δημιουργεί μυϊκό σπασμό, προκαλώντας το γνωστό αυχενικό σύνδρομο, με χαρακτηριστικό σύμπτωμα τον πόνο στον αυχένα και την πλάτη, καθώς και ζάλη, τάση προς εμετό και πονοκεφάλους.

Καρδιά

Η καρδιά μας πλήττεται σημαντικά από την απραξία. Σύμφωνα με επιστημονική μελέτη, ο κίνδυνος για καρδιαγγειακά νοσήματα για κάποιον που κάνει καθιστική ζωή αυξάνεται κατά 147%. Η γενιά του… καναπέ αντιμετωπίζει συχνά προβλήματα αυξημένου βάρους και αυτό με τη σειρά του είναι ένα μεγάλο βάρος για την καρδιά. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος όταν υπάρχει ενδοκοιλιακό λίπος, λίπος δηλαδή που συγκεντρώνεται στον κορμό και η συσσώρευσή του ευνοείται από την καθιστική ζωή, την κακή διατροφή και την έλλειψη άσκησης.

Στήθος

Το πολύωρο καθισιό έχει συνδεθεί με 49.000 περιστατικά καρκίνου του μαστού και 43.000 περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου το χρόνο. Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ., η φυσική αδράνεια είναι η κύρια αιτία για περίπου το 21-25% των καρκίνων αυτού του είδους.

Μέση

Η καθιστή στάση οδηγεί σε ατροφία των μυϊκών ομάδων της περιοχής της μέσης, με αποτέλεσμα οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι να πιέζονται, προκαλώντας κήλες με τη χαρακτηριστική συμπτωματολογία της οσφυαλγίας.

Πάγκρεας

Το να καθόμαστε όλη μέρα επιδρά στη μεταβολική λειτουργία του οργανισμού, αυξάνοντας τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Ο οργανισμός δηλαδή, χρησιμοποιεί λιγότερο αποτελεσματικά την ινσουλίνη, με συνέπεια να ανοίγει ο δρόμος για τον σακχαρώδη διαβήτη. Μάλιστα, έρευνα του Χάρβαρντ έδειξε ότι το να καθόμαστε 2 ώρες κάθε μέρα στην τηλεόραση αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2.

Νεφρά

Παλαιότερη έρευνα αποκάλυψε πως οι γυναίκες που περνούσαν λιγότερες από 3 ώρες την ημέρα καθισμένες είχαν 30% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν τη χρόνια νεφρική νόσο σε σύγκριση με τις γυναίκες που περνούσαν περισσότερες από 8 ώρες την ημέρα στην καρέκλα τους. Η παρατεταμένη καθιστική ζωή φάνηκε επίσης να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο νεφρικής νόσου στους άνδρες.

Γόνατα

Τα γόνατα έχουν σταθερή και φυσιολογική κίνηση, που οφείλεται στους συνδέσμους, τους τένοντες και τις μυϊκές ομάδες. Ένας από τους μυς που παίζει σημαντικό ρόλο είναι ο τετρακέφαλος. Η καθιστική ζωή ατροφεί τον συγκεκριμένο μυ, με αποτέλεσμα τη μη σταθερή κινητικότητα της άρθρωσης αυτής, την επαφή της επιγονατίδας με τα υπόλοιπα οστικά τμήματα (μηρό, κνήμη) και τους συνεχείς τραυματισμούς στην περιοχή.

Το πιο εντυπωσιακό 

Το πιο εντυπωσιακό εύρημα των ερευνών είναι ότι ακόμα και η συστηματική άσκηση δεν αντισταθμίζει τις αρνητικές επιδράσεις του πολύωρου καθισιού, που αποτελεί ανεξάρτητο επιβαρυντικό παράγοντα. Λύση, λένε οι ειδικοί, δεν είναι το να γυμναζόμαστε περισσότερο, αλλά το να καθόμαστε λιγότερο!

Πώς θα καταλάβετε ότι το’ χετε… παρακάνει

Ώρα να σηκωθείτε απ’ την καρέκλα εάν:

Παρατηρείτε αλλαγές στο μεταβολισμό και στο σωματικό σας βάρος 

Πρέπει να κάψετε τον ίδιο αριθμό θερμίδων με αυτές που καταναλώνετε για να αποτρέψετε τις ανθυγιεινές διακυμάνσεις βάρους.

Όταν είστε υπερβολικά ανενεργοί, η πρόσληψη θερμίδων σας παραμένει σταθερή ενώ η ενεργειακή σας δαπάνη μειώνεται και οι επιπλέον θερμίδες στη συνέχεια εναποτίθενται ως λίπος.

Ο καθιστικός τρόπος ζωής έχει επίσης αντίκτυπο στον μεταβολισμό σας, με τον οποίο το σώμα σας μετατρέπει την τροφή σε ενέργεια. Καίτε λιγότερες θερμίδες όταν ο μεταβολισμός σας είναι πιο αργός, με κίνδυνο επίσης εμφάνισης ποικίλων σοβαρών παθήσεων μακροπρόθεσμα.

Νιώθετε μονίμως κουρασμένοι 

«Η καρδιά ευδοκιμεί με τη σωστή ροή οξυγόνου» κατά τους καρδιολόγους. Η αναπνοή μας γίνεται πιο αργή και «αδύναμη» όσο… βυθιζόμαστε για ώρες στον καναπέ μας, γεγονός που «εξαντλεί» την καρδιά μας.

Γνωρίζατε επίσης πως σύμφωνα με μελέτες ο πολύς χρόνος μπροστά στην τηλεόραση αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων; Εκτός αυτού, οι ορμόνες του στρες αυξάνονται, γεγονός που επίσης αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακής νόσου.

Αν και υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν στη μόνιμη αίσθηση κούρασης, όπως η κακή διατροφή και οι ορμονικές ανισορροπίες, η αδράνεια έχει επίσης αντίκτυπο στο πόσο κουρασμένοι νιώθουμε.

Όσο περισσότερο καθόμαστε, τόσο πιο εξαντλημένοι αισθανόμαστε λόγω του ότι καρδιά, πνεύμονες και μύες δεν «συντηρούνται» σωστά.

Ο ύπνος σας δεν είναι ποιοτικός 

Η έλλειψη επαρκούς ύπνου (7 με 9 ώρες κάθε βράδυ) μπορεί να επηρεάσει πολλά πράγματα, συμπεριλαμβανομένου του ανοσοποιητικού συστήματος και του μεταβολισμού.

Όσο περισσότερο καθιστική ζωή κάνετε, τόσο χειρότερη ποιότητα ύπνου έχετε.

Εάν για παράδειγμα ξοδεύετε περισσότερες από 11 ώρες την ημέρα χαλαρώνοντας το πιο πιθανό είναι να μη μπορείτε να κοιμηθείτε καλά και αρκετά, να υποφέρετε δηλαδή από αϋπνία.

Η μνήμη σας, σας «απατά» 

Όπως και το σώμα μας, έτσι και το μυαλό μας απαιτεί εξάσκηση.

Σύμφωνα με μελέτη, η παρατεταμένη αδράνεια προκαλεί απώλειες στον έσω κροταφικό λοβό, ο οποίος ελέγχει τη μνήμη. Αυτή η αλλαγή στον εγκέφαλο μπορεί να σας κάνει να ξεχνάτε.

Είστε ψυχολογικά πεσμένοι 

Σύμφωνα με μελέτες, οι άνθρωποι που κάνουν καθιστική ζωή έχουν χαμηλότερη ποιότητα ζωής και ψυχική ευεξία και συχνά βιώνουν κατάθλιψη.

Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι η ενασχόληση με σωματικές δραστηριότητες απελευθερώνει σεροτονίνη, ένα νευροδιαβιβαστή που μεταφέρει μηνύματα μεταξύ των νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου και τα μεταδίδει σε όλο το σώμα και είναι γνωστή ως η ορμόνη της καλής διάθεσης.