Η συγκλονιστική αφύπνιση για τα δικαιώματα των αναπήρων (video)

Ο Θοδωρής Παπαδουλάκης είναι ένας σκηνοθέτης που πριν από μερικά χρόνια τάραξε ευχάριστα το τέλμα της ελληνικής τηλεόρασης. Η σειρά του ”Το Νησί” μας θύμισε πώς είναι να έχεις ραντεβού τα βράδια με την μικρή σου οθόνη ενώ και μετέπειτα, με το σίριαλ ”Η λέξη που δεν λες” έβαλε στο κάδρο της συζήτησης το θέμα του αυτισμού στην ελληνική κοινωνία.

Σήμερα, η αρχική σελίδα πολλών χρηστών του Facebook, έχει κατακλυστεί από ένα αινιγματικό μίνι βίντεο που παρουσιάζει μια κατάσταση χάους κατά την Παραμονή των Χριστουγέννων. Ένας νεαρός, φορώντας κουκούλα και κρατώντας έναν λοστό στο χέρι, περπατά με μένος σε έναν πολυσύχναστο δρόμο και διαλύει τα πάντα στον διάβα του.

Έντρομοι οι περαστικοί και οι θαμώνες των μαγαζιών προσπαθούν να τον απωθήσουν και να προστατευθούν. Ο έφηβος καταλήγει να σπάει το τζάμι ενός αυτοκινήτου μέχρι που δυο τρεις κάτοικοι της περιοχής τον ακινητοποιούν και τον λιντσάρουν.

«Σε χτύπησαν;», ρωτάει με πόνο η μάνα όταν βλέπει τον γιο της να εξέρχεται από το αστυνομικό τμήμα. Η απάντηση και η αφορμή που προκάλεσε την οργή του νεαρού αποτυπώνεται στην κάρτα «ΝΩΡΙΤΕΡΑ» που ”πέφτει” στην ταινία μικρού μήκους στη συνέχεια. Το τρίλεπτο αυτό βίντεο μεταφέρει με λακωνική ακρίβεια τον τρόπο με τον οποίο συχνά λειτουργούμε στον δημόσιο χώρο, αδιαφορώντας για τους συμπολίτες μας. Αναδεικνύει την αδιαφορία μας απέναντι στον διπλανό και τα προβλήματα που εκείνος βιώνει στην καθημερινή μετακίνηση και εμπειρία του στον κοινό περιβάλλοντα χώρο.

Δείτε λοιπόν τι συνέβη «νωρίτερα» στο ”My Brother” του Θοδωρή Παπαδουλάκη, που μας έχει συνηθίσει σε σπουδαίες δουλειές: