Στην Ελλάδα ακόμα 7 Έλληνες από το Σουδάν – “Παράθυρο” για επαναπατρισμό και άλλων εγκλωβισμένων

Η διαδικασία απεγκλωβισμού των υπολοίπων Ελλήνων και των μελών των οικογενειών τους από το Σουδάν θα συνεχιστεί και τις επόμενες ώρες ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη κατάπαυση του πυρός.

Επτά επιπλέον άτομα, Έλληνες και μέλη των οικογενειών τους, απεγκλωβίστηκαν από το Σουδάν και αφίχθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες (25.04.2023), με πτήση ολλανδικού αεροσκάφους, στην Άκαμπα της Ιορδανίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του στον Ολλανδό ομόλογό του, Wopke Hoekstra, για τη βοήθεια της χώρας του στις προσπάθειες απεγκλωβισμού Ελλήνων και μελών των οικογενειών τους από το Σουδάν.

«Η διαδικασία και οι ενέργειες για τον απεγκλωβισμό συμπατριωτών μας και μελών των οικογενειών τους από το Σουδάν συνεχίζονται πάντοτε σε στενό συντονισμό με τους εταίρους στην ΕΕ και τους συμμάχους μας», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Χθες το απόγευμα απογειώθηκε το ένα από τα δύο ελληνικά μεταγωγικά αεροσκάφη C-27 της Πολεμικής Αεροπορίας από το αεροδρόμιο του Ασουάν στην Αίγυπτο με προορισμό το Τζιμπουτί, όπου βρίσκονταν οι Έλληνες υπήκοοι. Τους παρέλαβε και στη συνέχεια επέστρεψε στο Ασουάν για ανεφοδιασμό.

Μέχρι αργά χθες το βράδυ στο Τζιμπουτί βρίσκονταν 28 Ελληνες ενώ αναμένεται ο αριθμός να αυξηθεί. Tην Κυριακή απεγκλωβίστηκαν περίπου 13 Έλληνες και μέλη των οικογενειών τους, μεταξύ των οποίων και οι δύο τραυματίες που χτυπήθηκαν έξω από τη Μητρόπολη στο Χαρτούμ. Ο ένας από τους δύο Έλληνες τραυματίες είναι σε σοβαρή κατάσταση, διότι ο τραυματισμός του από θραύσματα στην κοιλιά έχει επιδεινωθεί από υποκείμενα νοσήματα.

Παράθυρο και για άλλους απεγκλωβισμούς

Ένα μικρό αλλά πολύτιμο χρονικό περιθώριο για την απόδραση από την κόλαση αυτή, δίνει η συμφωνία για τριήμερη κατάπαυση του πυρός σε ολόκληρη τη χώρα, στην οποία κατέληξαν οι αντιμαχόμενες πλευρές στο Σουδάν, σε μια προσπάθεια εξεύρεσης διπλωματικής λύσης για τον τερματισμό των πολύνεκρων συγκρούσεων. Έτσι εκτιμάται ότι θα επιταχυνθούν και διεξαχθούν με μεγαλύτερη ασφάλεια οι απομακρύνσεις και των υπολοίπων Ελλήνων -μαζί με άλλους Ευρωπαίους- πολιτών.

Σε αυτό το πλαίσιο και η ελληνική πλευρά ψάχνει τρόπους να απεγκλωβίσει ακόμα περισσότερους Έλληνες εγκλωβισμένους.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν ανακοίνωσε χθες ότι οι αντιμαχόμενες πλευρές στο Σουδάν συμφώνησαν σε τριήμερη κατάπαυση του πυρός σε όλη τη χώρα, σε μια προσπάθεια εξεύρεσης διπλωματικής λύσης για τον τερματισμό των πολύνεκρων συγκρούσεων (στη φωτογραφία του Reuters/Mohamed Nureldin, επάνω, καπνοί εξαιτίας των μαχών υψώνονται πάνω από κτίρια στην πρωτεύουσα Χαρτούμ).

«Υστερα από έντονες διαπραγματεύσεις το τελευταίο 48ωρο, ο σουδανικός στρατός και οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF) συμφώνησαν να τηρήσουν κατάπαυση του πυρός σε όλη τη χώρα, η οποία τίθεται σε ισχύ τα μεσάνυχτα και αναμένεται να διαρκέσει 72 ώρες», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών επισημαίνει ότι οι ΗΠΑ καταβάλλουν προσπάθειες σε συνεργασία με τους συμμάχους τους με σκοπό τη σύσταση «επιτροπής» που θα διαπραγματευθεί τον οριστικό τερματισμό των εχθροπραξιών στο Σουδάν.

«Επιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας για πλήρη κατάπαυση του πυρός κατά τη διάρκεια της περιόδου εκεχειρίας», αναφέρει η διοίκηση της RSF.

Η εκεχειρία τέθηκε σε ισχύ τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα, 01:00 ώρα Ελλάδος).

Οι ένοπλες δυνάμεις του Σουδάν συμφώνησαν επίσης στην κήρυξη κατάπαυσης του πυρός, κατόπιν μεσολάβησης των κυβερνήσεων των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας, από τα μεσάνυχτα και για 72 ώρες, αναφέρει ανακοίνωσή τους που μεταφορτώθηκε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.

Ολες οι προηγούμενες συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός που ανακοινώθηκαν έμειναν κενό γράμμα αφότου ξέσπασαν οι συγκρούσεις στη χώρα της Αφρικής ανάμεσα στις δυνάμεις των δυο στρατηγών που κατέλαβαν την εξουσία με το πραξικόπημα του Οκτωβρίου του 2021.