Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του σε προεκλογική συγκέντρωση της Νέας Δημοκρατίας, στην Καστοριά, ξεκινώντας την ομιλία του υπογράμμισε πως “Ήθελα να βρεθώ ακόμα μία φορά κοντά σας, να πάρω δύναμη από το χειροκρότημα σας,  από το χαμόγελό σας, από τον ενθουσιασμό σας, από την αισιοδοξία σας”.

Είμαι σίγουρος ότι στις 21 Μαΐου, Κωνσταντίνου και Ελένης  θα γιορτάζει η Ελλάδα μας, η παράταξή μας, θα γιορτάζει και η Καστοριά, μία πόλη τόσο ταυτισμένη με τους παραδοσιακούς αγώνες της Νέας Δημοκρατίας. Η Καστοριά ήταν μπλε, είναι μπλε και θα είναι πάντοτε μπλε».

Είπε ότι η Καστοριά έχει ξεχωριστή θέση στη δική του καρδιά και θα συνεχίσει να είναι κοντά της.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε όμως και στα προβλήματα του κλάδου της γουνοποιίας. Ο λόγος άλλωστε που διάλεξε μία από τις τελευταίες ομιλίες του πριν τις εκλογές να είναι στην Καστοριά έχει να κάνει με τον κίνδυνο η ΝΔ να έχει σημαντικές απώλειες, λόγω της δυσαρέσκειας των εργαζόμενων στη γουνοποιίαγια τη στάση της κυβέρνησης όσον αφορά στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη βασική τους αγορά.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι νωρίτερα είχε συνάντηση με τους παραγωγούς γούνας και υποστήριξε ότι “οι άνθρωποι εκτιμούν το γεγονός ότι παρά τις δυσκολίες η κυβέρνηση στάθηκε κοντά τους και στη διάρκεια του κορονοϊού, αλλά και στη διάρκεια μίας κρίσης, με την οποία έκλεισε η βασική τους αγορά η Ρωσία με ευρωπαϊκή απόφαση”.

Αφού επέρριψε λοιπόν την ευθύνη για τις κυρώσεις στη Μόσχα στην ΕΕ, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως θα επεκταθούν οι αναστολές για τρεις ακόμη μήνες, για να εξασφαλιστούν σε πρώτη φάση οι εργαζόμενοι στη γούνα. Εκτίμησε επίσης ότι η Καστοριά μπορεί να γίνει τουριστικός προορισμός 12 μήνες το χρόνο και υποσχέθηκε ότι “την επόμενη ημέρα θα ασχοληθώ προσωπικά με τα ειδικά ζητήματα που αφορούν την Καστοριά”.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε επίσης “θα τρίβουμε τα μάτια μας με τις επενδύσεις που θα έρθουν στη Δυτική Μακεδονία” και εκτίμησε ότι “θα καλύψουμε τις χαμένες θέσεις εργασίας στο λιγνίτη με πολύ καλύτερες θέσεις εργασίας στη μεταποίηση και τις υπηρεσίες”.

Επέμεινε όμως στην ενίσχυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, για λόγους όπως είπε οικονομικούς και γεωπολιτικούς. Αναφέρθηκε στα φωτοβολταικά σε στέγες και για αγρότες, αλλά και στο υδρογόνο, δηλώνοντας ότι η δυτική Μακεδονία μπορεί να πρωταγωνίστρια στην αλυσίδα του υδρογόνου που τώρα χτίζεται στην Ευρώπη και επιδοτείται.

φωτογραφίες: