Ερευνήτριες από το Πανεπιστήμιο Σέφιλντ Χάλαμ της Αγγλίας συνέδεσαν τις επιπτώσεις που προκαλεί το κάπνισμα στην υγεία με την μοναξιά.
Ο Vivek Murthy, ο γενικός χειρουργός των ΗΠΑ, προειδοποίησε πρόσφατα ότι «το να είσαι κοινωνικά αποσυνδεδεμένος» έχει παρόμοια επίδραση με τον θάνατο που προκαλεί το κάπνισμα έως και 15 τσιγάρων την ημέρα.
Αυτή η δήλωση αναφέρθηκε ευρέως στα μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων των Washington Post, Times και Daily Mail.
Ο Δρ Murthy αναφέρθηκε σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2010 η οποία διερεύνησε τις κοινωνικές σχέσεις και τα ποσοστά θνησιμότητας. Οι ερευνητές συνδύασαν τα δεδομένα από 148 μελέτες για το θέμα, σε αυτό που είναι γνωστό ως «μετα-ανάλυση», για να καταλήξουν σε μια πιο ισχυρή στατιστική απάντηση στις ερωτήσεις τους.
Η μετα-ανάλυση περιείχε δεδομένα για 300.000 συμμετέχοντες που μελετήθηκαν κατά μέσο όρο για επτάμισι χρόνια.
Οι ερευνήτριες – συγγραφείς της παρούσας μελέτης (Andrea Wigfield, Καθηγήτρια Εφαρμοσμένης Κοινωνικής και Πολιτικής Έρευνας, διευθύντρια του Κέντρου Σπουδών για τη Μοναξιά του Πανεπιστημίου Σέφιλντ Χάλαμ, η Jan Gurung ερευνήτρια στο Κέντρο Μελετών Μοναξιάς του Πανεπιστημίου Σέφιλντ Χάλαμ και η Laura Makey, υποψήφια διδάκτορας του Πανεπιστημίου Σέφιλντ Χάλαμ) διερευνώντας τον βαθμό στον οποίο οι κοινωνικές σχέσεις μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, τις πτυχές των κοινωνικών σχέσεων και τυχόν παράγοντες που μετριάζουν τον κίνδυνο, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι μοναχικοί άνθρωποι έχουν 50% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα σε σχέση με τους κοινωνικούς ανθρώπους.
Το παραπάνω πόρισμα προέκυψε μέσω ενός στατιστικού εργαλείου που ονομάζεται «μοντέλο τυχαίων επιδράσεων» το οποίο υπολόγισε την επίδραση των κοινωνικών σχέσεων με το θάνατο και κατα πόσο σχετίζεται με τους συνηθισμένους παράγοντες κινδύνου για πρόωρο θάνατο, όπως είναι το κάπνισμα τσιγάρων.
Η μεθοδολογία που χρησιμοποίησαν οι ερευνητές έδειξε πως η μοναξιά είναι σίγουρα επιβλαβής για την υγεία και θα μπορούσε να «ισοδυναμεί με τις επιπτώσεις που προκαλεί το κάπνισμα 15 τσιγάρων την ημέρα.
Οι ερευνητές τόνισαν επίσης ότι οι επιπτώσεις που επιφέρει η μοναξιά στην υγεία είναι παρόμοιοι με την κατανάλωση αλκοόλ (περισσότερα από έξι ποτά την ημέρα) και ξεπερνά άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως η σωματική αδράνεια και η παχυσαρκία.
Η σύγκριση του καπνίσματος έχει επίσης τη δυνατότητα να αυξήσει το βάρος των ανθρώπων που νιώθουν μοναξιά και να επιδεινώσει το στίγμα που σχετίζεται με τη μοναξιά. Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα της αναλογίας δεν μπορεί να υποτιμηθεί. Δεκατρία χρόνια μετά, η εφημερίδα συνεχίζει να ευαισθητοποιεί σχετικά με τη μοναξιά και τις σχετικές επιβλαβείς συνέπειες για την υγεία.