Ένα μάθημα επιλογής, η οινολογία, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, τον έφερε πιο κοντά στο αντικείμενο που προτίμησε για να τον συνοδεύει στο υπόλοιπο της επαγγελματικής του διαδρομής. Ο Άγγελος Ιατρίδης, οινοποιός και ιδιοκτήτης του κτήματος Άλφα, με έδρα τη Αμύνταιο της Φλώρινας, ήρθε αντιμέτωπος με σημαντικές δυσκολίες.
Αφενός με εκείνες που έπρεπε να αντιμετωπίσει, αναμένοντας το σταφύλι να αποδώσει, για να προσφέρει τα πρώτα μπουκάλια στην αγορά. Αφετέρου, διότι θα έπρεπε να πείσει, ότι αυτό που δημιουργούσε, θα άξιζε να χρηματοδοτηθεί τραπεζικά, όντας ένα εγχείρημα αποδοτικό εν τη εξελίξει του. Κατά τον ίδιο, η διαδικασία της οινοποίσης είναι κοπιώδης, συχνά αγχωτική, απολαυστική όμως κατά την ολοκλήρωσή της.
Αύξηση κερδών κατά 106% το 2017
Παρόλ’ αυτά ο ίδιος και ο συνέταιρός του, Μάκης Μαυρίδης, κατάφεραν να δημιουργήσουν μία επιχείρηση, σημείο αναφοράς στον κλάδο της οινοποιίας, με επιτυχημένα λανσαρίσματα προϊόντων και εξαγωγές, η οποία καταγράφει διαρκή αύξηση στο τζίρο της τα τελευταία χρόνια. Χαρακτηριστική είναι η αύξηση τζίρου κατά 13,2% και αύξηση κερδών 106%, που κατέγραψε το 2017 σε σχέση με το 2016. Ταυτόχρονα, η εταιρεία προσδοκά επιπλέον αύξηση τζίρου κατά 15% για το έτος που διανύουμε.
Ξεκινώντας από την Άνω Πόλη
Ο ίδιος μεγάλωσε στην Άνω Πόλη. Έζησε τις γειτονιές της στην εποχή που η Θεσσαλονίκη, διατηρούσε ακόμα γειτονιές, πήγε στο Πειραματικό, στην Αγίας Σοφίας και έζησε στιγμές με την παρέα του στην πλατεία Μακεδονομάχων.
«Μέσα από το μάθημα επιλογής της οινολογίας, είχα την πρώτη μου επαφή με το αντικείμενο», αφηγείται στη Voria.gr. Όμως αυτή δεν ήταν η μοναδική του συναναστροφή με τον όρο “γεύση”, όντας τέκνο οικογενείας ζαχαροπλαστών….
«Ο αδερφός μου εκπροσωπεί σήμερα την τέταρτη γενιά ζαχαροπλαστών της οικογένειας. Έτσι, είχα ανέκαθεν συχνή επαφή με αυτό που ονομάζουμε γεύση. Γι’ αυτό και μόλις ολοκλήρωσα τις σπουδές μου, σκεφτόμουν ότι το μεταπτυχιακό μου θα έπρεπε να σχετίζεται με τη γεύση. Ας σημειωθεί πως όταν επέλεξα την οινολογία στα χρόνια των σπουδών, έκανα παράλληλα και πρακτική σε ένα οινοποιείο κοντά στη Θεσσαλονίκη».
Το… μικρόβιο του παραγωγού
Η καθημερινή του ενασχόληση με το κρασί, στο συγκεκριμένο οινοποιείο, εμφύτευσε ακόμα περισσότερο το μικρόβιο του οινοπαραγωγού μέσα του. Ένας καθηγητής του, διαβλέποντας την ιδιαίτερη σχέση του με το κρασί, τον προέτρεψε να κάνει το μεταπτυχιακό του στο Μπορντώ της Γαλλίας.
Κατόπιν δούλεψε σε οινοποιεία του Μπορντώ, στο Πογιάκ, στην Αλσατία, στο Ροδανό, στην Καμπανία. «Ύστερα, ήταν μονόδρομος η ενασχόλησή μου με το κρασί. Η εμπειρία μου στη Γαλλία έθεσε τις βασικές αρχές, ποιοτικές και ηθικές που με καθοδήγησαν αργότερα. Το κρασί έγινε απόλυτος προορισμός και επιλογή μου».
Η γνωριμία με το συνέταιρο και φίλο του, Μάκη Μαυρίδη
Ο Άγγελος Ιατρίδης δημιούργησε τους πρώτους ιδιόκτητους αμπελώντες, το 1994 και 1995, αφού γνωρίστηκε με το συνέταιρό του, Μάκη Μαυρίδη. «Μας έφεραν σε επαφή κάποιοι κοινοί συγγενείς. Μόλις γνωριστήκαμε, αναπτύξαμε μία πολύ στενή φιλία, πέρα από την οποιαδήποτε επαγγελματική συναναστροφή μεταξύ μας», περιγράφει ο επικεφαλής του κτήματος Άλφα. «Λειτουργούμε συμπληρωματικά ο ένας προς τον άλλο. Ο Μάκης ασχολείται με την αμπελοκαλλιέργεια και εγώ με την οινοποίηση».
Τα πέτρινα χρόνια
Μιλώντας για τα πρώτα βήματα της εταιρείας, λέει πως ήταν «πέτρινα χρόνια» καθώς αντιμετώπισε αρκετές δυσκολίες κατά την ανάπτυξή της. «Η οινοποιία και ειδικά η αμπελουργία, στην οποία δώσαμε μεγάλη βαρύτητα, απαιτούν σημαντικό χρονικό διάστημα, που μεσολαβεί από τη σκέψη, στην εγκατάσταση και στη λειτουργία ενός αμπελώνα, ούτως ώστε να είναι παραγωγικά αποδοτικός».
Έτσι, ενώ οι πρώτες φυτεύσεις και αναδιαρθρώσεις του αμπελώνα στο Αμύνταιο, όπου έχει την έδρα του το κτήμα Άλφα, πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια του 1995, οι πρώτες φιάλες κυκλοφόρησαν μία δεκαετία αργότερα. «Η πρώτη εμπορική χρονιά ήταν το 2005, όταν βγήκε το πρώτο κρασί στην αγορά. Σε αυτό το διάστημα έπρεπε να εξηγήσουμε στις τράπεζες, για να εξασφαλίσουμε τη δανειακή τους ενίσχυση, πώς θα καταφέρναμε να βελτιώσουμε τα ποιοτικά μας δεδομένα».
Αμύνταιο, ο τόπος για καλό κρασί
Η επιλογή του Αμυνταίου, προήλθε, καθότι όπως λέει ο κύριος Ιατρίδης, εκπλήρωνε όλα τα ποιοτικά, κλιματολογικά και εδαφολογικά χαρακτηριστικά για την παραγωγή καλού κρασιού. Συν τοις άλλοις, πριν ιδρύσουμε το Κτήμα Άλφα, είχαμε ιδρύσει συμβουλευτική εταιρεία με ακόμα τρεις συναδέλφους, παρέχοντας οινολογικές συμβουλές σε όλη την Ελλάδα, καθώς και στο εξωτερικό. Σε έρευνα που πραγματοποιήσαμε εκείνη την εποχή, με τη συγκεκριμένη συμβουλευτική εταιρεία, η οποία είχε την ονομασία, Αμπελοοινική, είδαμε ότι η περιοχή του Αμυνταίου ήταν ιδανική, γι’ αυτό που είχα στο μυαλό μου, και έτσι αποφάσισα να ξεκινήσω την παραγωγή.
Όπως χαρακτηριστικά λέει ως προς την επιλογή του να ακολουθήσει το δρόμο του κρασιού, παρά τον προβληματισμό που εξέφρασαν ορισμένοι από τους φίλους του, οι οποίοι προσπάθησαν να τον προειδοποιήσουν, ο ίδιος αποφάσισε να ακολουθήσει το ένστικτό του. «Η διαδικασία του κρασιού, με όπλισε με υπομονή. Μέδωσε το πάθος, για να αναπτύξω αυτό που κάνω σήμερα».
Η σχέση με το κρασί
Αποδίδοντας συναισθηματικά χαρακτηριστικά στη σχέση του με το κρασί, o Άγγελος Ιατρίδης την ονομάζει σχέση “χαρμανιού”. «Ταιριάζουν όλα τα “θέλω μου”, με όλη τη διαδικασία της οινοπαραγωγής. Μου αρέσει η φύση, η διαδικασία καλλιέργειας, ακόμα και το άγχος για να βγει σωστή η σοδειά στη διάρκεια του έτους. Επισης απολαυστική είναι η διαδικασία ωρίμανσης και παλαίωσης του κρασιού».
Η διαδοχή…
Το όνειρό του είναι να παραδώσει στην επόμενη γενιά, μία επιχείρηση προορισμένη να εξελίσσεται. Ο ίδιος, όντας πατέρας ενός γιου και μιας κόρης, τονίζει πως είναι ξεκάθαρος με τα παιδιά τους για το θέμα της διαδοχής. «Η διαδοχή προετοιμάζεται. Αυτό όμως που έχω διευκρινίσει στα δύο μου παιδιά, είναι ότι η δουλειά είναι δικό μου δημιούργημα, και αν θέλήσουν να τη συνεχίσουν, θα πρέπει να την κερδίσουν. Και οι δύο πάντως ετοιμάζονται, για να μπουν στο χώρο του κρασιού. Θα έλεγα πως η μεγαλύτερη ικανοποίηση για εμένα, θα είναι να παραδώσω το έργο μου στην επόμενη γενιά και να το δω να συνεχίζεται».
Επενδύσεις 18 εκατ. ευρώ σε βάθος πενταετίας
Το κτήμα Άλφα έχει προγραμματίσει μεσοπρόθεσμο σχέδιο ανάπτυξης, με επενδύσεις σε βάθος πενταετίας, το ύψος των οποίων ανέρχεται στα 18 εκατ. ευρώ. Τα χρήματα θα διατεθούν για τη δημιουργία νέας γραμμής παραγωγής, τη δημιουργία νέων αμπελώνων και την επέκταση των κτιριακών του υποδομών.
Με το βλέμμα σε Ρωσία, Ταϊλάνδη, Νορβηγία και Ινδία
Συζητώντας για τα σχέδια της εταιρείας, με βάση το μακροπρόθεσμο σχεδιασμο της, στόχος για το Κτήμα Άλφα είναι να έχει ανάπτυξη σε σημαντικές αμπελοοινικές περιοχές της Ελλάδας, σύμφωνα με τον επικεφαλής του. Ένας ακόμα στόχος είναι να μπορέσει κάθε αμπελοτεμάχιο να αποτυπώνεται ως ξεχωριστό παραγωγικό αποτέλεσμα. Να παράγεται δηλαδή από κάθε αμπελοτεμάχιο, ένα συγκεκριμένο προϊόν. «Δουλεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση με έρευνα και ανάπτυξη, ενώ ταυτόχρονα συνεργαζόμαστε με διάφορα πανεπιστήμια».
Επιπλέον, στοχεύει στην ανάπτυξη νέων περιοχών σε Ελλάδα και εξωτερικό, με το βλέμμα σε τρίτες χώρες όπως η Ρωσία, η Ταϊλάνδη, η Νορβηγία και η Ινδία.
Στην αγορά κρασί δεκαετούς παλαίωσης
Σε λίγες ημέρες, το Κτήμα Άλφα θα φέρει στην αγορά και μία νέα ετικέτα, όπως λέει στη Voria.gr, ο κύριος Ιατρίδης. Θα είναι ο επιδόρπιος οίνος, δεκαετούς παλαίωσης σε βαρέλι, με την ονομασία Ωμέγα Ξινόμαυρο. Το συγκεκριμένο κρασί, θα είναι ιδιαίτερα σπάνιο, καθότι θα παράγεται κάθε δέκα χρόνια.
Το κτήμα Άλφα σε αριθμούς
Κύκλος εργασιών
2017: 6,6 εκατ. ευρώ
2016: 5,8 εκατ. ευρώ
Κέρδη
2017: 274,8 χιλ. ευρώ
2016: 133,2 χιλ. ευρώ
voria.gr