Ποια είναι τα σημάδια που αποκαλύπτουν ότι το μυαλό μας γερνάει πρόωρα και ποια εκείνα που καταδεικνύουν ότι έχουμε ακόμη πολύ νεανικό μυαλό
Η ταυτότητά μας μπορεί να λέει την ηλικία μας, αλλά μετά από μια μέρα δουλειάς και οικογενειακών υποχρεώσεων νιώθουμε πολύ μεγαλύτεροι, ενώ αναμφίβολα ξανανιώνουμε εάν έχουμε φύγει το Σαββατοκύριακο ή έχουμε βγάλει βόλτα τον σκύλο!
Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με το μυαλό μας. Ο ρυθμός που γερνάει δεν αντιστοιχεί πάντα στη βιολογική μας ηλικία. Βάσει της ηλικίας, του τρόπου ζωής αλλά και της προσωπικότητάς μας μπορεί να είμαστε πολύ νεότεροι ή πιο γηραιοί από όσο συνειδητοποιούμε. Πώς θα καταλάβουμε αν το μυαλό μας είνα νεανικό ή τουναντίον γερνάει με γρήγορο ρυθμό; Ακολουθούν τα σημάδια – καλά και άσχημα – που με τη βοήθεια της επιστήμης μας βοηθούν να «χρονολογήσουμε» τον εγκέφαλό μας.
Νιώθετε νέοι
Εάν νιώθετε νεότεροι από όσο αναγράφεται στην ταυτότητά σας, τότε τα νέα είναι ευχάριστα και για την κατάσταση του νου σας. Σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Σεούλ και του Yonsei στη Νότιο Κορέα οι άνθρωποι που νιώθουν νεότεροι από την βιολογική τους ηλικία παρουσιάζουν και λιγότερα σημάδια εγκεφαλικής γήρανσης με την πάροδο του χρόνου. Μια πιθανή εξήγηση του φαινομένου είναι ότι όσο πιο νέοι αισθανόμαστε τόσο πιο δραστήριοι σωματικά και νοητικά παραμένουμε.
Έχετε την τύχη να είστε δίγλωσσοι
Καναδοί και Ισπανοί ερευνητές αναφέρουν ότι οι δίγλωσσοι άνθρωποι έχουν πιο εστιασμένες και εξειδικευμένες νευρωνικές συνδέσεις επειδή το γεγονός ότι μιλούν δυο γλώσσες κάνει τον εγκέφαλό τους πιο επιλεκτικό και αποδοτικό στη διαχείριση της πληροφορίας, γεγονός που με τη σειρά του επιτρέπει την «εξοικονόμηση ενέργειας» και τη διατήρηση της νεανικότητας του εγκεφάλου. Ακόμη και αν δεν είστε δίγλωσσοι όμως, μπορείτε να κάνετε ένα λίφτινγκ… εγκεφαλικών νευρώνων μαθαίνοντας μια ξένη γλώσσα.
Κάνετε διαλογισμό
Η πρακτική του διαλογισμού φαίνεται ότι διατηρεί τη φαιά ουσία του εγκεφάλου η οποία είναι απαραίτητη για την δυνατή μνήμη σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια (UCLA) και το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας. Ο διαλογισμός προάγει την παραγωγή νέων νευρώνων και συνάψεων μεταξύ τους.
4 σημάδια ότι «χάνουμε» γρήγορα το μυαλό μας
Ορισμένα στοιχεία του χαρακτήρα και της συμπεριφοράς μας σχετίζονται με την ταχύτερη γήρανση του εγκεφάλου.
Φινλανδοί ερευνητές δημοσίευσαν μια ενδιαφέρουσα έρευνα σύμφωνα με την οποία οι κυνικοί άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας έχουν υψηλότερο ρυθμό γνωστικής εξασθένισης και τείνουν να πεθαίνουν σε μικρότερη ηλικία συγκριτικά με εκείνους που έχουν πιο θετική στάση ζωής.
Επίσης σημαντικό εμπόδιο στην νοητική λειτουργία αποτελεί το στρες με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια να διαπιστώνουν σε σχετική έρευνα ότι ο εύκολος αποπροσανατολισμός και η απόσπαση της προσοχής αποτελούν πιθανές ενδείξεις γνωστικής εξασθένισης.
Σημασία θα πρέπει να δώσουμε και σε παρατηρήσεις φίλων και συγγενών σε περίπτωση που επισημάνουν ότι βλέπουν αλλαγές στη συμπεριφορά μας που τους ανησυχούν. «Οι ασθενείς που βλέπω και έχουν πρόβλημα μνήμης συνήθως δεν αναγνωρίζουν ότι έχουν πρόβλημα», λέει ο Thomas R. Vidic, M.D., μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας που εργάζεται στην κλινική Elkhart στο Elkhart της Ιντιάνα. Ο ειδικός επιβεβαιώνει ότι οι πάσχοντες είναι πεπεισμένοι ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στη συμπεριφορά τους, γι’ αυτό και θα πρέπει να δώσουν σημασία σε όσα τους λένε οιοι φίλοι και η οικογένειά τους.
Ένα ακόμη ανησυχητικό σημάδι της βεβαρημένης νοητικής κατάστασης είναι η παρατεταμένη και αδικαιολόγητη υπνηλία στη διάρκεια της ημέρας. Ο ποιοτικός ύπνος θεωρείται προστάτης της λειτουργίας του εγκεφάλου, οπότε η κούραση και η υπνηλία στη διάρκεια της ημέρας – σημάδια κακής ποιότητας ύπνου – θα πρέπει να μας προβληματίσουν.
Ενισχύουμε το νου
Οι σύμμαχοι του εγκεφάλου που συμβάλλουν στη θωράκιση της μνήμης και την καλύτερη λειτουργία του περιλαμβάνουν την ισορροπημένη διατροφή στα πρότυπα του μεσογειακού μοντέλου, την αποφυγή της καθιστικής ζωής, την ύπαρξη ενός υποστηρικτικού δικτύου φίλων και την υιοθέτηση μιας αισιόδοξης στάσης ζωής – βλέποντας το ποτήρι πάντα μισογεμάτο.