“Θέμα χρόνου για την Τεχνητή Νοημοσύνη να αρχίσει να διδάσκει στα σχολεία”

Chatbots Τεχνητής Νοημοσύνης που υποστηρίζονται από μεγάλα γλωσσικά μοντέλα, θα μπορούσαν να καθοδηγούν τους μαθητές, από την πρωτοβάθμια βαθμίδα εκπαίδευσης

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να επιταχύνει το έργο των δασκάλων στα σχολεία, βοηθώντας ακόμα και στην κάλυψη των κενών θέσεων.

Τα συστήματα Α.Ι. έχουν ήδη αρχίσει να αποδεικνύουν τις εκπαιδευτικές τους δυνατότητες, με τον συνιδρυτή της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, να εκτιμά ότι τα chatbots Τεχνητής Νοημοσύνης μπορούν να μάθουν σε παιδιά να διαβάζουν μέσα σε 18 μήνες, μια διαδικασία που ως τώρα παίρνει χρόνια για να αγγίξει ένα ικανοποιητικό επίπεδο.

Ειδικοί που μιλούν στο CNBC θεωρούν πως είναι θέμα χρόνου η Τεχνητή Νοημοσύνη να μπει στα σχολεία.

Η τεχνητή νοημοσύνη «θα βελτιώσει σημαντικά την αποτελεσματικότητα της εκπαίδευσης, θα μειώσει δραματικά το κόστος, θα κάνει την εκπαίδευση πιο δίκαιη, θα δώσει στους ανθρώπους ευκαιρίες, αυξάνοντας την παραγωγικότητα και ενισχύοντας τη γνώση», εκτιμά η Σάρα Γκούο ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος της επενδυτικής εταιρείας Conviction.

Τεχνητή νοημοσύνη για τα απλά μαθήματα, καθηγητές για εξατομικευμένη καθοδήγηση

Τα chatbots Τεχνητής Νοημοσύνης που υποστηρίζονται από μεγάλα γλωσσικά μοντέλα, θα μπορούσαν να καθοδηγούν τους μαθητές, από την πρωτοβάθμια βαθμίδα εκπαίδευσης προσαρμόζοντας την εκπαιδευτική διαδικασία στα «μέτρα» του κάθε μαθητή.

Πολλά παιδιά σήμερα δεν απολαμβάνουν μια εξατομικευμένη μαθησιακή εμπειρία που να καλύπτει τις ανάγκες τους, επειδή δεν υπάρχουν αρκετοί καθηγητές, δήλωσε ο Ντάνι Κινγκ, διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της Accredible, μιας πλατφόρμας ψηφιακής πιστοποίησης που συνεργάζεται με τη Google, το Χάρβαρντ, το MIT και τις εκδόσεις εκπαιδευτικών συγγραμμάτων McGraw Hill.

Οι εκπαιδευτικοί είναι συχνά τόσο καταπονημένοί που δεν έχουν αρκετό χρόνο για να ασχοληθούν με μεμονωμένους μαθητές, παρατηρεί ο Κινγκ. Ομως η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να καλύψει αυτό το κενό απαλλάσσοντας τους εκπαιδευτικούς από την κουραστική ρουτίνα.

«Μεγάλο μέρος της διδακτέας ύλης μπορεί να ανατεθεί σε τεχνολογικά συστήματα», εκτίμησε ο Κινγκ, προτείνοντας οι εκπαιδευτικοί να βοηθήσουν πιο στοχευμένα τα παιδιά.

Αν οι μαθητές ασχοληθούν με τη διδακτέα ύλη μέσω μεθόδων που υποστηρίζει η Τεχνητή Νοημοσύνη, ένας δάσκαλος θα μπορεί να επιβλέπει πολλές τάξεις ταυτόχρονα, επειδή οι μαθητές δεν θα χρειάζονται έναν δάσκαλο να στέκεται πάντα πάνω από το κεφάλι τους, δήλωσε ο Κινκ. «Η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να το αυτοματοποιήσει αυτό».

«Με το Α.Ι., μπορείτε να μορφοποιήσετε με διαφορετικούς τρόπους τη διδακτέα ύλη και να δημιουργήσετε κουίζ μέσα σε λίγα λεπτά αντί να κοπιάζετε» σχολιάζει η Γκουό.

Επιπλέον, ένας δάσκαλος θα μπορεί να παρέχει εστιασμένη, αποτελεσματική βοήθεια στους μαθητές που το έχουν ανάγκη, καθώς η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορεί να ενημερώνει τους εκπαιδευτικούς για τους τομείς και τα θέματα στα οποία χρειάζονται περισσότερη βοήθεια, λέει, ο Κινγκ.

Η συνήθης πρακτική των ιδιαίτερων μαθημάτων που ακολουθείται εδώ και δεκαετίες «είναι απλά εξωφρενικά ακριβή», επιχειρηματολογεί η Γκουό, δίνοντας και μία οικονομική, κοινωνική διάσταση.

Με την ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στην τάξη, η εξατομικευμένη βοήθεια θα καταστήσει την εκπαίδευση πιο δίκαιη, μειώνοντας τον αριθμό των μαθητών με κενά. «Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την τεχνητή νοημοσύνη για να διευρύνουμε την πρόσβαση στην ποιοτική εκπαίδευση και στη συνέχεια να ενισχύσουμε την απίστευτη δουλειά που κάνουν οι εκπαιδευτικοί» καταλήγει.

CNBC