Οι κόκκινες παλάμες “δείχνουν” από… εγκυμοσύνη μέχρι σοβαρές ασθένειες

Το παλαμιαίο ερύθημα είναι μια σπάνια πάθηση που κάνει τις παλάμες των χεριών να κοκκινίζουν, ενώ παράλληλα μπορεί να «καίνε» χωρίς όμως να είναι πρησμένες, ή να σας κάνουν να νιώθετε πόνο ή φαγούρα.

Το παλαμιαίο ερύθημα είναι – με απλά λόγια – οι κόκκινες παλάμες, τις οποίες μπορεί να αισθάνεστε ελαφρώς ζεστές.

Το κοκκίνισμα εμφανίζεται συνήθως στο κάτω μέρος της παλάμης (στη φτέρνα), αλλά μερικές φορές μπορεί να επεκταθεί σε όλη την έκτασή της μέχρι τα δάχτυλα. Η ερυθρότητα μπορεί επίσης να εμφανιστεί στα πέλματα των ποδιών, αλλά αυτό ονομάζεται πελματιαίο ερύθημα.

Η ερυθρότητα μπορεί να μοιάζει με εξάνθημα, ενώ το δέρμα θα γίνει λευκό όταν το πιέσετε. Ο βαθμός της ερυθρότητας ποικίλλει ανάλογα με διάφορους παράγοντες, όπως η θερμοκρασία του σώματος του ατόμου, η σωματική δραστηριότητα, ακόμη και η συναισθηματική του κατάσταση.

Το παλαμιαίο ερύθημα δεν αποτελεί, από μόνο του, μια επιβλαβή κατάσταση. Μπορεί να είναι μια πρωτοπαθής κατάσταση χωρίς υποκείμενη αιτία, αλλά συνήθως προκαλείται από κάποια άλλη ιατρική πάθηση. Αυτές οι υποκείμενες παθήσεις μπορεί να είναι επιβλαβείς εάν μείνουν χωρίς θεραπεία.

Για τον λόγο αυτό, όποιος αντιμετωπίζει τα συμπτώματα του παλαμιαίου ερυθήματος θα πρέπει να επικοινωνήσει με τον γιατρό του για διάγνωση και θεραπεία.

Αιτίες και παράγοντες κινδύνου

Η ερυθρότητα στις παλάμες προκαλείται από τα διεσταλμένα τριχοειδή αγγεία του χεριού. Πολλοί γιατροί πιστεύουν ότι το ερύθημα των παλαμών συνδέεται με ορμονικές αλλαγές. Υπάρχουν πολλές αιτίες και υποκείμενοι παράγοντες κινδύνου που μπορεί να συμβάλλουν στο παλαμιαίο ερύθημα και ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο του ερυθήματος.

Πρωτογενές παλαμιαίο ερύθημα

Το πρωτοπαθές παλαμιαίο ερύθημα είναι ένα φυσικό σύμπτωμα που δεν προκαλείται από άλλη πάθηση. Υπάρχουν μερικοί παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη της πάθησης.

Η εγκυμοσύνη είναι μια πολύ συχνή αιτία πρωτογενούς παλαμιαίου ερυθήματος. Το σώμα μιας εγκύου γυναίκας περνάει από ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα επίπεδα των οιστρογόνων. Τα υψηλότερα επίπεδα οιστρογόνων μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα εμφάνισης παλαμιαίου ερυθήματος. Αυτή η αύξηση των οιστρογόνων είναι προσωρινή, οπότε η ερυθρότητα στις παλάμες πιθανότατα θα εξαφανιστεί μετά την εγκυμοσύνη.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, η γενετική μπορεί να συμβάλει στην πρωτοπαθή εμφάνιση παλαμιαίου ερυθήματος. Τα άτομα που έχουν μέλη της οικογένειάς τους με παλαμιαίο ερύθημα μπορεί να έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν οι ίδιοι την πάθηση.

Το παλαμιαίο ερύθημα μπορεί επίσης να είναι ιδιοπαθές. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει γνωστή αιτία και ότι οι γιατροί δεν μπορούν να βρουν κάποιο υποκείμενο αίτιο για το σύμπτωμα.

Δευτερογενές ερύθημα παλάμης

Ως δευτερογενές σύμπτωμα, το παλαμιαίο ερύθημα συνδέεται με πολλές διαφορετικές παθήσεις και συχνά αποτελεί το πρώτο σημάδι ενός ιατρικού προβλήματος.

Το παλαμιαίο ερύθημα συνδέεται συνήθως με ηπατικές παθήσεις, όπως η κίρρωση του ήπατος, η αιμοχρωμάτωση και η νόσος Wilson. Ορισμένες παθήσεις του ήπατος είναι κληρονομικές, ενώ άλλες μπορεί να επηρεάζονται από τη διατροφή και τις επιλογές του τρόπου ζωής, όπως η κατανάλωση αλκοόλ.

Ανάλογα με την ηπατική λειτουργία ενός ατόμου, ορισμένα φάρμακα μπορεί επίσης να προκαλέσουν παλαμιαίο ερύθημα. Κατά τη διάρκεια της διάγνωσης, ο γιατρός θα ρωτήσει συχνά για τα φάρμακα που λαμβάνει ένα άτομο για να διαπιστώσει αν η κατάσταση είναι παρενέργεια κάποιου συγκεκριμένου φαρμάκου.

Άλλες παθήσεις μπορεί να προκαλέσουν την ερυθρότητα στις παλάμες. Αυτές περιλαμβάνουν:

  • θυρεοτοξίκωση
  • αυτοάνοσες καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένης της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και του HIV
  • ενδοκρινικές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη
  • ηπατίτιδα C
  • δερματικές παθήσεις, όπως ατοπική δερματίτιδα ή έκζεμα
  • ιογενείς ή βακτηριακές λοιμώξεις
  • κάπνισμα
  • μεταστατικός καρκίνος του εγκεφάλου
  • χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια

Όταν το παλαμιαίο ερύθημα εμφανίζεται σε παιδιά, μπορεί να συνδέεται με διαφορετικές καταστάσεις. Οι πιο συχνές από αυτές τις καταστάσεις περιλαμβάνουν:

  • συγγενής σύφιλη
  • νόσος Wilson
  • δηλητηρίαση
  • ηπατοπνευμονική υπέρταση
  • νόσος Kawasaki

Τα παιδιά μπορεί επίσης να αναπτύξουν παλαμιαίο ερύθημα λόγω γενετικής προδιάθεσης.