Τελικά οι γάτες μπορούν να δουν φαντάσματα;

Σας έχει συμβεί να μπείτε σε ένα δωμάτιο και να δείτε τη γάτα σας συνεπαρμένη να κοιτάζει επίμονα τον τοίχο λες και προβάλλεται η αγαπημένη της ταινία;

Ή μήπως σας έχει συμβεί, εκεί που επικρατεί απόλυτη γαλήνη στο σπίτι, η μικρή σας φίλη να ξυπνάει και να κοιτάζει έντονα το ταβάνι, χωρίς όμως εσείς να μπορείτε να καταλάβετε τι το ενδιαφέρον έχει εκεί πάνω;

Αν αυτά ή κάτι παρόμοιο σας έχει συμβεί, να ξέρετε ότι δεν είστε μόνοι.

Οι περισσότεροι γατογονείς έχουν έρθει αντιμέτωποι με μια τέτοια κατάσταση καθώς δεν μπορούν να δουν αυτό το κάτι συναρπαστικό που παρακολουθεί η φουντωτή τους γατούλα αποσβολωμένη και πολλές φορές μπορεί να έχουν αναρωτηθεί αν τελικά βλέπει φαντάσματα.

Πριν όμως απαντήσουμε σε αυτό το πραγματικά αξιοπερίεργο ερώτημα αν οι γάτες βλέπουν φαντάσματα, πρέπει να κατανοήσουμε τον τρόπο που αντιλαμβάνονται αυτά τα εκπληκτικά πλάσματα τον κόσμο.

Πώς βλέπουν το κόσμο;

Η αίσθηση της όρασης μιας γάτας διαφέρει από αυτή του ανθρώπου. Αν και τείνουμε να πιστεύουμε ότι οι γάτες βλέπουν πολύ καλύτερα από εμάς, ισχύει ακριβώς το αντίθετο όταν πρόκειται για το φως της ημέρας. Ενώ έχουν αναπτύξει εξαιρετική νυχτερινή όραση, κατά τη διάρκεια της ημέρας η όρασή τους είναι χειρότερη από των ανθρώπων. Έχουν περιορισμένο φάσμα χρωμάτων – όπως και οι σκύλοι δεν μπορούν αν δουν το κόκκινο και το πράσινο χρώμα – και είναι λιγότερο ικανές να εστιάζουν σε αντικείμενα σε διάφορες αποστάσεις απ’ ότι εμείς. Ωστόσο, η όραση της γάτας στο σκοτάδι είναι κλάσεις ανώτερη από τη δική μας, αφού είναι 6 φορές καλύτερη σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, γεγονός που τους επιτρέπει να εντοπίζουν και να καταδιώκουν τη λεία τους με μεγαλύτερη ακρίβεια. Οι μεγάλες κόρες των ματιών τους, τους επιτρέπει την είσοδο πολύ περισσότερου φωτός από ότι στα μάτια των ανθρώπων, βοηθώντας τις να βλέπουν κατά τη διάρκεια της νύχτας. Επιπλέον, διαθέτουν μια ειδική ανακλαστική δομή κοντά στον αμφιβληστροειδή, που ονομάζεται “tapetum lucidum” και λειτουργεί σαν καθρέφτης που αντανακλά το φως στο πίσω μέρος του ματιού, χαρακτηριστικό που βελτιώνει τη νυχτερινή τους όραση, αλλά τους δίνει και αυτή τη μοναδική λάμψη στο βλέμμα τους.

Οι αναπτυγμένες αισθήσεις της ακοής και της όσφρησης

Οι γάτες δεν βασίζονται μόνο στα μάτια τους για να αντιληφθούν τον κόσμο γύρω τους αλλά χρησιμοποιούν επίσης τα αφτιά και τη μύτη τους. Η ακοή τους είναι πολύ πιο ευαίσθητη από αυτή των ανθρώπων, καθώς μπορούν να ακούσουν σε συχνότητες τέσσερις με πέντε φορές υψηλότερες και σε αυτό βοηθάει και η δομή των αφτιών τους, τα οποία έχουν φτιαχτεί για κρυφακούν όλα τα μυστικά μας!

Οι γάτες μπορούν να ακούσουν θορύβους όπως ένα ποντίκι που τρέχει στο γρασίδι ή μια νυχτερίδα που πετάει και μπορεί να βρίσκεται σε απόσταση περίπου 10 μέτρων. Αυτή η τόσο αναπτυγμένη αίσθηση, είναι ο λόγος για τον οποίο μπορούν να ξυπνήσουν από ένα βαθύ ύπνο ακόμα και αν φαινομενικά επικρατεί απόλυτη ησυχία. Αν μπορούσαν να μιλήσουν θα ήταν οι τέλειοι μυστικοί πράκτορες.

Όπως η ακοή τους, έτσι και η όσφρηση, είναι 9 με 16 φορές πιο ισχυρή από των ανθρώπων. Διαθέτουν επίσης ένα δευτερεύον όργανο, το οποίο βρίσκεται στον ουρανίσκο τους και ονομάζεται Jacobson’s ή vomeronasal organ, το οποίο συνδέεται με τη μύτη και τους επιτρέπει να μυρίζουν πράγματα που εμείς δεν μπορούμε. Επομένως, αν τις δείτε ξαφνικά να ακολουθούν μια διαδρομή με μεγάλη περιέργεια, ίσως ακολουθούν μια μυρωδιά που εσείς δεν μπορείτε να αντιληφθείτε και θέλουν να ανακαλύψουν από που προέρχεται.

Τελικά βλέπουν φαντάσματα;

Πολλοί κηδεμόνες κατοικιδίων θεωρούν ότι τα ζώα έχουν την ικανότητα να προβλέπουν ή να διαισθάνονται πράγματα που οι άνθρωποι δεν μπορούν, όπως για παράδειγμα έναν σεισμό ή μια ηφαιστειακή έκρηξη. Ωστόσο, δεδομένου ότι δεν μπορούμε να επικοινωνήσουμε άμεσα με τα ζώα, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν η περίεργη συμπεριφορά τους προέρχεται από τον επερχόμενο σεισμό ή από κάποιον άλλον εξωτερικό παράγοντα. Βέβαια έχει παρατηρηθεί ότι οι γάτες δίνουν μεγάλη προσοχή στις λεπτομέρειες του κόσμου γύρω τους και αντιδρούν ανάλογα ακόμα και σε ανεπαίσθητες για τους ανθρώπους αλλαγές.
Αυτό που μπορούμε να πούμε με απόλυτη σιγουριά, είναι ότι αυτά τα εκπληκτικά πλάσματα, οι γάτες, είναι ικανές να εντοπίσουν αλλαγές στο φως που εμείς δεν μπορούμε, έχουν εξαιρετική ακοή ώστε να ακούσουν ακόμα και ένα κουνούπι να πετάει σε μεγάλη απόσταση αλλά και να μυρίσουν το αγαπημένο τους φαγητό να ψήνεται στην κουζίνα του γείτονα.
Οπότε την επόμενη φορά, που θα δείτε την γάτα σας να κοιτάζει με εμμονή ένα σημείο του τοίχου, σκεφτείτε ότι μπορεί να βλέπει μια αντανάκλαση που δεν πιάνει το ανθρώπινο μάτι, ή «παρακολουθεί» έναν ήχο που δεν μπορεί να εντοπίσει το ανθρώπινο αφτί.

Πρέπει να ανησυχήσετε;

Παρόλο που θα ήταν συναρπαστικό να βλέπουν οι γάτες φαντάσματα, καθώς θα ξεκλείδωνε πόρτες σε εναλλακτικά σύμπαντα, οι αντιδράσεις τους μάλλον δεν συνδέονται με τον κόσμο των πνευμάτων. Είναι απολύτως φυσιολογικές αφού όπως αναλύσαμε και παραπάνω έχουν πολύ ευαίσθητες και αναπτυγμένες αισθήσεις. Αν ωστόσο, αυτή η παράξενη συμπεριφορά της γίνει επιθετική και καταστροφική καλό θα ήταν να ζητήσετε την συμβουλή τους κτηνιάτρου σας.

Το πιο πιθανό είναι να μην βλέπει η φουντωτή σας φίλη φαντάσματα.
Ή ποιος ξέρει;
Μπορεί και να βλέπει!

topetmou