Τα πρώτα στοιχεία από τις έρευνες στην 111 Πτέρυγα Μάχης – “Αδιανόητο να μπει η φωτιά στην αποθήκη πυρομαχικών”

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η κατεπείγουσα Ένορκη Διοικητική Εξέταση που παρήγγειλε ο Νίκος Δένδιας για όσα συνέβησαν στις εγκαταστάσεις της 111 Πτέρυγας Μάχης, ενώ με απόφαση του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, ο διοικητής της αεροπορικής βάσης απαλλάχθηκε από τα καθήκοντα του και μετατίθεται στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας στη Λάρισα.

Πυροτεχνουργοί του Τάγματος Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς (ΤΕΝΞ) μαζί με έμπειρους αξιωματικούς της Πολεμικής Αεροπορίας βρίσκονται από το απόγευμα της Παρασκευής εντός της αποκλεισμένης ζώνης των τριών χιλιομέτρων γύρω από το στρατόπεδο Καράμπα, «χτενίζοντας» την περιοχή για εκρηκτικές ύλες και ενεργά πυρομαχικά.

Η πρώτη εικόνα από τα Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη, σύμφωνα με την Καθημερινή, δείχνει ότι εξερράγησαν βόμβες γενικής χρήσης οι οποίες βρίσκονταν αποθηκευμένες σε κλίνες – πρόχειρες εγκαταστάσεις με μεταλλικό περίβλημα – και όχι στις αποθήκες που είναι κατασκευασμένες σύμφωνα με τα νατοϊκά πρότυπα.

Από τα θραύσματα που διασκορπίστηκαν σε μεγάλη απόσταση, αξιωματικοί με εμπειρία στα συγκεκριμένα όπλα, εκτιμούν ότι πρόκειται για βόμβες ΜΚ-82 των 500 λιβρών, κατασκευής του 1950.

Άλλωστε από νωρίς είχε διευκρινιστεί πως τα πυρομαχικά που εξερράγησαν δεν ήταν τα πιο σύγχρονα της 111 Πτέρυγας Μάχης, ούτε αυτά που είναι απαραίτητα για να φορτωθούν στα μαχητικά αεροσκάφη F-16. Γι’ αυτό άλλωστε και βρίσκονταν στο στρατόπεδο Καράμπα και όχι στην «Χορηγία Α’», δηλαδή στον φόρτο μάχης που βρίσκεται εντός της 111 Π.Μ. Νέας Αγχιάλου.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως από τα πρώτα στοιχεία προκύπτει μη τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων ασφάλειας για τη μεταφορά και αποθήκευση των συγκεκριμένων πυρομαχικών. Καθώς και μια σειρά από άλλες παραλείψεις στα μέτρα ασφαλείας και πυρασφάλειας στις αποθήκες πυρομαχικών στο στρατόπεδο Καραμπά.

«Έπρεπε να αποψιλωθεί όλη η περιοχή»

«Αδιανόητα» χαρακτήρισε το πρωί του Σαββάτου όσα έλαβαν χώρα στη Νέα Αγχίαλο, ο επίτιμος αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Γεώργιος Καμπάς.

Μιλώντας στο Opeν, ο ο επίτιμος ΓΕΣ, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αδιανόητο αυτό που έγινε. Το ξεκαθαρίζω. Θεωρώ ότι να φτάσει η φωτιά να μπει μέσα σε στρατόπεδο με πυρομαχικά, θα έπρεπε να είναι ξυρισμένο το έδαφος, να μπει η φωτιά μέσα στην αποθήκη είναι αδιανόητο».

Παράλληλα σημείωσε πως «είναι τελείως λάθος η λογική που αφέθηκε αυτό το πράγμα. Είτε του αεροδρομίου είτε των προϊσταμένων της Πτέρυγας που θα όφειλαν με διαταγές με ελέγχους. Φαίνεται μια αλυσίδα ευθυνών που ξεκινά από αυτόν που έχει την άμεση διοίκηση. Η απαλλαγή του είναι καθαρά δικονομική».

Ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ, τόνισε ότι η ΕΔΕ έπρεπε να διαταχθεί από το ανώτατο επίπεδο:

«Για την ΕΔΕ, εγώ πιστεύω ότι θα έπρεπε να διαταχθεί από το ανώτατο επίπεδο του υπουργείου, για να τους συμπεριλάβει όλους μέσα. Βλέπω δέντρα πολύ κοντά στις αποθήκες. Άπαξ και έχεις αποφασίσει ότι εκεί έχεις αποθήκες δεν μπορεί να έχεις δέντρα πάρα πολύ κοντά. Βλέπω χόρτα, θάμνους. Δεν μπορεί να υπάρχουν τέτοια πράγματα. Έπρεπε να αποψιλωθεί όλη η περιοχή.

Υπάρχει κι άλλη λύση. Οι τύπου Igloo αποθήκες, μέσα και έξω από το έδαφος που και βόμβες αεροπλάνων να πέσουν πάνω τους, δεν ανατινάζονται. Το ότι δεν έχουμε ανθρώπινες ζωές χαμένες, ή καταστροφή σοβαρών υποδομών… Θα πρέπει να εξεταστούν οι ευθύνες, είναι πάρα πολύ σοβαρό το θέμα και προσβάλλει την αεροπορία μας. Πρέπει να βρεθούν οι ευθύνες».